"Mister Landbrug"

Peter Gæmelke: Der er tid til nye kræfter.
Foto: Polfoto

"Mister Landbrug"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

vender hjem til gården[Bloed retur]Portræt

Efter 14 år som dansk landbrugs topfigur siger Peter Gæmelke farvel på et ekstra delegeret møde i juni

Når markerne bliver rigtig grønne og sommeren vælter ned over Danmark, vender Peter Gæmelke hjem til sit landbrug, Røjgård ved Vejen, for at blive fuldtidsbonde.

Landbrugets absolutte topfigur har nemlig besluttet at træde tilbage efter 14 år som Landbrugsraadets præsident og formand for Dansk Landbrug.

Han siger farvel på et ekstra delegeretmøde den 3. juni, når der skal tages stilling til at danne en ny samlet organisation for primærsektoren og fødevareerhvervet ved en fusion mellem Landbrugsraadet, Dansk Landbrug og Danish Meat Association.

- Med fusionen har vi nået et meget vigtigt mål. Og efter 14 år som præsident føler jeg, at tiden er inde til at give plads til nye kræfter, siger Peter Gæmelke.

I sine 14 år som landbrugets topfigur har den sønderjyske gårdejer været en både synlig og moderne organisationsmand. Han er højt respekteret som en ligefrem, charmerende og underholdende mand, der evner at begå sig i alle kredse. Han har brugt megen tid og mange kræfter på at forbedre landbrugets omdømme i sager om dyrevelfærd, miljø og transport af levende husdyr.

Og når bølgerne er gået højt i medierne med landbruget som skydeskive, har hans udskældte kolleger haft glæde af, at han med sit lidt drengede udseende har skærmtække.

Peter Gæmelke valgte som ganske ung at blive landmand. Efter handelsskolen kom han på landbrugsskole og tog sit grønne bevis. Med det i hånden blev han i 1977 ansat som driftsleder på "Lammehave" ved Ringe, som da hørte under Dalum Landbrugsskole i Odense.

Efter seks år som driftsleder følte han sig rustet til at blive sin egen herre. Et uddannelse som merkonom gjorde ham klog på regnskab, som for en moderne landmand er en stor del af det daglige arbejde.

I 1986 trådte Peter Gæmelke ind på den landbrugspolitiske scene. Debutten var dog ganske lokal, idet han blev bestyrelsesmedlem i Brørup Landboforening, hvor man hurtigt lurede hans organisatoriske evner og gjorde ham til formand i 1990.

Året efter blev han 2. viceformand for De Danske Landboforeninger og blev medlem af Landbrugsrådet. I 1995 valgte dets præsident H.O.A.Kjeldsen at trække sig tilbage til Farsø i Himmerland, og hermed var vejen banet for Peter Gæmelke på den høje post.

I de forløbne 14 år er han gået forrest for en samling af Landboforeningerne, Dansk familiebrug og Tolvmandsforeningerne til Dansk Landbrug ligesom han var drivkraften bag sammenlægningen af Landbrugsraadet og Danske Andelsselskaber i 2004.

Også i det store udland har Peter Gæmelke sat sine dybe fodaftryk. Han var været dansk landbrugs ansigt i EU både som bestyrelsesmedlem i fødevareenheden efsa og som præsident for Copa, der er paraply-organisation for over 10 millioner landmænd.

I sin fritid fra det faglige arbejde har han rigeligt at se til hjemme på Røjgård. Han driver 420 hektar i samdrift med et par andre gårde på Vejen-kanten, og hovedproduktionen i staldene er slagtesvin.

Peter Gæmelke har imidlertid folk til at klare det grove, så han også får tid til at gå på jagt, spille golf og pleje sin brede familie- og vennekreds.
Foto: Polfoto

"Mister Landbrug"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce