Mexico på spisekortet


Mexico på spisekortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Amerikaneren Robert Borrell kom til Odense for 35 år siden. Her åbnede han i 1979 Skandinaviens første mexicanske restaurant

Om nogen har han sørget for, at Mexico blev sat på spisekortet i først og fremmest Odense. Amerikaneren Robert Borrell åbnede "Tortilla Flats" i den ældre del af byen i slutningen af 1970'erne. Faktisk var det den første mexicanske restaurant i Skandinavien, og baggrunden lyder næsten klassisk: På forunderlig vis mødte han en dansk pige, som han i øvrigt stadig er gift med.

Robert Borrell kom til Danmark som ung. Når han søndag den 20. marts fylder 60 år, er det rundt regnet 35 år siden.

Interessen for mad fik Robert Borrell allerede i teenageårene hjemme i Californien kun omkring 150 kilometer fra grænsen til Mexico. Ved siden af at passe sin skole havde han job som opvasker og kok i en restaurant, der var ejet af en mexicaner.

Den ganske unge Robert viste sig nærmest at være et naturtalent med potter og pander, og allerede dengang lærte han respekten for råvarer og kvalitet. Han var heller ikke bange for at eksperimentere og prøve nyt, og det gør han stadig i køkkenregionerne i Odense.

Alligevel gik han i en noget anden retning med en uddannelse som teknisk tegner, som han i øvrigt aldrig fik brug for. Istedet klarede Robert Borrell sig med forskellige småjobs som håndværker og arbejde med læder.

Samtidig havde han udlængsel, og sammen med en ven begyndte han at rejse for at opdage verden. En af deres idéer gik ud på at søge efter guld i Costa Rica. Hvor de kom frem, fik Robert Borrell afløb for sin interesse for mad ved at prøve den lokale kogekunst.

IAfghanistan og Indien traf Robert Borrell en ung dansker, og de mødtes igen i Nepal under noget specielle forhold. Bent fra Ringe var kommet til skade og blev behandlet med penicillin, som han ikke kunne tåle.

Han havde det meget dårligt, og Robert Borrell besluttede sig for at blive hos ham, indtil han var rask og kunne rejse hjem. Det førte til en invitation til at besøge Bent og hans familie på Fyn. Her blev den unge amerikaner ramt af skæbnen. Blandt Bents venner var Susanne.

Parret giftede sig i 1973 og flyttede til Frederiksgade i Odense. Robert Borrell forsøgte at skaffe til dagen og vejen ved at arbejde som sadelmager, mens Susanne tog en uddannelse til sygeplejerske.

Efter fem år opgav han læderet og besluttede at åbne "Tortilla Flats", og det har sin egen historie. Robert Borrell holdt stadig af både at tilberede og spise de mexicanske retter, som han savnede, selv om det kneb med at få de rigtige råvarer. Familie og venner fra USA måtte love at slæbe de ægte ingredienser med under deres besøg.

Tryllerierne i køkkenet vakte intet mindre en begejstring hos venner og andre, som var så heldige at blive inviteret på et måltid mad hos Susanne og Robert Borrell. Enden af det hele blev, at de to besluttede at gøre mexicansk mad til deres levevej.

Forberedelserne foregik nærmest i hemmelighed. Først ved åbningen i 1979 af "Tortilla Flats" kom det frem, at restaurantgæster i Odense blev stillet over for en ny og dengang ukendt mulighed med mexicansk mad, og det af den rigtige og ærlige slags.

Hårdt arbejde med Robert i køkkenet og Susanne til at tage sig af gæsterne skabte grundlaget for en succes, som har varet ved siden den spæde start. Det hænger i høj grad sammen med, at Robert Borrell stadig holder fanen højt og ikke går på kompromis med, at kunderne skal have den ægte vare.

Eneste forskel er nok, at der bliver sparet en smule på de stærke krydderier. Danske ganer har et lidt andet forhold til chili.

Ved siden af restaurantdriften både importerer og videresælger Robert Borrell produkter fra Mexico og den sydvestlige del af USA for at kunne fremstille autentisk mexicansk mad. Det gælder også i de "aflæggere", som "Tortilla Flats" har fået i jyske byer som Århus, Randers, Vejle og Viborg.

Restauranterne er stort set åbnet af tidligere ansatte i Odense. Her har de lært at lave maden af Robert Borrell, så de kan køre videre for sig selv efter samme opskrift.

På hjemmefronten har Susanne og Robert Borrell næste generation klar. Parrets yngste søn, David på 24 år, har overtaget ansvaret for køkkenet. Naturligvis under behørigt opsyn af sit fædrene ophav. Anderledes kan det ikke være, og det lever junior fint med, konstaterer han med et grin.

Han er nærmest vokset op i "Tortilla Flats". Allerede som spæd blev han båret i en sele af sin far, mens Robert Borrell passede arbejdet i køkkenet.

Reception i "Tortilla Flats", Frederiksgade 38, Odense C, lørdag den 12. marts kl. 13-17.
Robert Borrell
Født 20. marts 1945 i Californien.

Fritidsjob som opvasker og kok i en mexicansk restaurant.

Kom til Danmark i 1970. Gift med fynske Susanne i 1973.

Åbnede i 1979 "Tortilla Flats" i Odense som den første mexicanske restaurant i Skandinavien.

Mexico på spisekortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce