Matrosen kæmpede forgæves mod broen

Tommy Dinesen fylder 70 år i dag.
Foto: Polfoto

Matrosen kæmpede forgæves mod broen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere folketingsmedlem og borgmester Tommy Dinesen, Kalundborg, fylder i dag 70 år.

På avisens store arkivpose over Tommy Dinesen står der på korrekt maskinskrevet arkivarsprog "MF (SF) - vil forhindre brobyggeri på Storebælt."

En munter sjæl har med håndskrift tilføjet et "NÅ!".

Den journalistiske bemærkning er meget rammende. Den kendte SF-politiker og mangeårige folketingsmedlem kæmpede nemlig ihærdigt mod Storebæltsbroen, men tabte.

Allerede i 1982 indledte han sit felttog mod bro-planerne som formand for Landsforeningen mod Storebæltsbroen. Det var hans sikre opfattelse, at en bro ville koste arbejdspladser i både færgebyerne Nyborg og Korsør og på de værfter, der klarede skærene med arbejde til færgerne på Storebælt.

- Broen vil ikke være til gavn for samfundet. Tværtimod, og vi risikerer blandt andet, at Korsør og Nyborg bliver gjort til spøgelsesbyer, sagde han til Morgenposten i sommeren 1982.

- Måske bliver det Davids kamp mod Goliat, men jeg kan nu godt lide David, og samme styrkeforhold var det vel også, da Nyborgs tidligere borgmester, Børge Jensen, startede sin brokamp, tilføjede han.

Tommy Dinesen samlede meningsfæller særlig på Vestsjælland, og talte også i Folketinget imod broen, men stoppe planerne kunne han ikke. Og i sit stille sind vil han nok nu om stunder indrømme, at broen har bundet Øst- og Vestdanmark sammen og er blevet særdeles godt modtaget af trafikanterne.

I dag er det 70 år siden, Tommy Dinesen blev født i Fredericia. Som syv-årig kom med han med familien til Korsør, hvor hans mor blev opvasker på Storebælts-færgerne. Da Tommy havde gjort 7. klasse færdig, gik han i sin fars fodspor som matros og kom på Søfartsskole i Svendborg. Herefter drog han som 15-årig på langfart først som dæksdreng, siden som ungmand og matros i rederierne DFDS, ØK, Torm, J. Lauritzen og A.P. Møller.

Ude i den store verden oplevede Tommy Dinesen i den følgende halve snes år både fattigdom og politisk undertrykkelse, når han var i havn. Det formede hans politiske holdninger, og i 1979 stillede han op til Folketinget for Socialistisk Folkeparti.

Da han to år senere blev valgt, gjorde han flittig og kompetent brug af sin søfartsfortid og fik hurtigt trafikpolitik, arbejdsmiljø og søfart som specialområde, og markerede sig de følgende mange år som en trofast vogter af blandt andet sikkerheden til søs.

Allerede i 1974 havde Tommy Dinesen trådt sine politiske barnesko i Vestsjællands Amtsråd, mens han var matros på Juelsminde-Kalundborg Linien, og da han i 1998 sagde farvel til Folketinget, vendte han tilbage til det lokalpolitiske.

Tommy Dinesen gjorde SF til et folkeparti i Kalundborg, og ved kommunalvalget i 2001 blev den gamle matros kaptajn for sin egen kommune og fik overrakt Kalundborgs borgmesterkæde.

Han stod på kommandobroen til januar i fjor, da han indstillede sejladsen og overlod roret til socialdemokraten Kaj Buch Jensen. Efter 34 år i politik tvang helbredet ham til at stoppe som borgmester og indtage en plads som menigt medlem af kommunalbestyrelsen.

- Nu får jeg igen tid til at sejle og spille golf, lød det fra den gamle matros.

Matrosen kæmpede forgæves mod broen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce