Matematik er ikke så mystisk


Matematik er ikke så mystisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny institutleder forsker blandt andet i at fastholde interessen for faget

En af de opgaver, der ligger lektor Claus Michelsen, Syddansk Universitet, meget på sinde, er at udbrede kendskabet til matematikkens verden for derved at fastholde og indrullere unge i studiet.

Matematik er meget mere end de gamle grækere og deres læresætninger. Matematikken er også med i den nyere historie, og der ligger mange spændende historier bag de mennesker, der har opdaget matematikken.

Det er Claus Michelsens overbevisning, at hvis man bare kan åbne en flig af det historiske univers, så er der flere unge - både drenge og piger - der fanges ind af en spændende verden.

Han er netop blevet ansat som ny leder på Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet.

Udover i de senere år at have været med til at udvikle pædagogikumuddannelsen for gymnasielærere har Claus Michelsen blandt andet beskæftiget sig med naturvidenskabens rolle i det moderne dannelsesprojekt.

Derudover har han også været involveret i undervisnings- og formidlingsprofilen af de naturvidenskabelige kandidatuddannelser på Syddansk Universitet.

Claus Michelsen tror, at mange i folkeskolen fatter stor interesse for faget, men når de når dertil, hvor de ikke ved, hvad matematikken skal bruges til, falder de fra igen. Man skal ikke ret langt væk fra hverdagsmatematikken, før interessen er dalende.

Hvorfor det er sådan, og hvordan man kan fastholde de unge, forsker han i og har et bud på.

Mange vælger fag, fordi de har mødt en helt særlig engageret lærer i folkeskolen eller gymnasiet.

Med et nyt forskningsprojekt vil Claus Michelsen være med til at give alle matematiklærerne mulighed for at begejstre eleverne og formidle på en måde, der kan begejstre.

De seneste to år har han stået for et projekt sammen med 24 folkeskolelærere fra Svendborg, Odense, Sønderborg og Kolding, der går ud på at skabe nogle modeller, der kan fastholde interessen blandt eleverne i folkeskolens ældste klasser og i gymnasiet.

Det er et projekt, der er støttet af Den Europæiske Socialfond, og man skal blandt andet finde frem til, hvordan fremtidens naturfaglige lærere skal rustes for at gøre undervisningen mere nærværende.

Blandt andet har man fundet frem til en passende videreuddannelse af lærerne, der udmønter sig i en mastergrad i naturfagsundervisning.

Selve studieplanen for denne uddannelse ligger i øjeblikket til vurdering i ministeriet, så måske kan de matematik-forskrækkede unge mennesker allerede nu begynde at glæde sig til en moderniseret undervisningsform.

Hvis masteruddannelsen godkendes, kan den udbydes fra foråret, og så kan de første lærere begynde videreuddannelse, der skal foregår på Syddansk Universitet, så de studerende er i nærkontakt med forskerne.

Claus Michelsen er født i Svendborg og læste matematik og fysik på Syddansk Universitet.

- Det kunne lige så godt være blevet historie eller samfundsfag, for jeg interesserer mig meget for historie, men så opdagede jeg, at der lå meget historie gemt i matematikken, forklarer han om sit valg.

Da han blev færdig på universitetet, underviste han 15 år i gymnasiet i begge fag samt datalogi. Først fire år på Middelfart Gymnasium og derefter på Mulernes Legatskole i Odense.

Men for 10 år siden vendte han tilbage til universitetet som kandidatstipendiat ved Institut for Matematik og Dataogi.

I 1994 tog han en ph.d. i "begrebsdannelse ved domæneudvidelse".

Han har tillige taget en uddannelse som forskningsleder. Den 53-årige forsker har fungeret som konstitueret institutleder siden januar, og kan nu fortsætte arbejdet i en fast stilling.

Den meget udadvendte profil på instituttet med kontakten til skoleverdenen og erhvervslivet spiller en stor rolle og er noget af det, den nye leder vil udvikle.

Som yngre spillede Claus Michelsen en del fodbold, og han følger stadig med i den sportsgren, men ellers er det på tilskuerpladserne, han er at finde, når Odense Bulldogs løber på isen.

Han kan også lide at lytte til rock. Gerne til de gamle bands som Rolling Stones, som han er vokset op med, men nyere talenter sættes også i cd-afspilleren.

- Desuden har jeg en rigtig god familie, understreger han.

Matematik er ikke så mystisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce