Manden med pladerne og piben

Otto Leisner, der er en institution i mange danskeres tv- bevidsthed, fylder 90 år i dag
Foto: Polfoto. (Busser/POLFOTO)

Manden med pladerne og piben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

90 år: Selv om han i dag fylder 90 år, og selv om han sagde farvel til Danmarks Radio tilbage i 1987, er han ingenlunde glemt. Sig "Pladeparade" eller "På med pilen, Palle!", så svømmer alle med lidt grå hår og hang til nostalgi hen. "Det var dengang, der var underholdning til."

Glemmende alt om, at Otto Leisner dengang ofte også stod for skud for sine underholdningsudsendelser, som nogle fandt for tynde og letbenede.

Alligevel er det næppe en overdrivelse at kalde Leisner en legende i dansk tv's historie. Som få evnede den altid noble tv-mand at formidle en smittende glæde. Altid sikker i sin metier - undtagen da Victor Borge for åben skærm fik ham til at bryde totalt sammen i latter. Et klip, der er blevet tv-historie, og som vises igen og igen.

Handelsuddannet

Efter realeksamen i 1933 kom Otto Leisner i lære på kontor i FDB på Islands Brygge i København, hvor han bl.a. blev kollega med Anker Jørgensen, Finn Søeborg og Poul Bundgaard. Efter endt læretid følte han dog, at han var endt på den forkerte hylde, og fra 1940 begyndte han at læse til studentereksamen på aftenkursus.

Efter sin eksamen tumlede Otto Leisner med planer om at blive jurist. Han nåede da også at læse en smule jura, mens han tjente til dagen og vejen som hyggepianist rundt på københavnske restauranter.

Men jurastudiet kedede ham, og i stedet blev han fristet af tv-mediet, der var i sin vorden. Han skrev en ansøgning til lederen af Statsradiofonien, Jens Fr. Lawaetz, og her understregede en selvsikker Leisner, at hvis de ville noget med det nye medie, kom de ikke uden om ham.

Lawetz faldt for ansøgningen, og i 1948 var den unge Leisner med i de første direkte danske tv-programmer.

Samtidig lavede han også radio og stod blandt andet for udsendelser som "Weekendhytten" og "For de unge på 40", der dengang samlede en pæn del af nationen ved højttalerne.

Pladeparaden

Sit tv-gennembrud fik Otto Leisner i 1955, da han fik ansvaret for lørdagsserien "Ved pejsen." To år senere dukkede han med sin pibe, sin abe i teaktræ og iklædt stilfuld tweedjakke op som hyggelig pladevender i seersuccesen "Pladeparade".

Siden fulgte en lang række af lørdagsshows og quizprogrammer som "Trekamp", "Kvit eller dobbelt", "Den gyldne pil", "Fup eller fakta" og "H.O.P. L.A".

Ved siden af arbejdet hos Danmarks Radio har Otto Leisner også markeret sig som en solid rimsmed. Han har skrevet flere hundrede vise- og revytekster, ligesom han har fordansket udenlandske succeser. "Blot slentre gennem regn" og "Jens Hansens Bondegård" er et par af dem.

Otto Leisners har sammen med hustruen Ruth i mange år haft sin hjemlige base i Dragør, og her bor han fortsat. (jkr).

Manden med pladerne og piben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce