Manden i midten

Niels Sinding Nellemann er blandt meget andet manden bag kreative plakater til musikarrangementer m.v.
Foto: Hans Sturesson

Manden i midten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Sinding Nellemann bor i en idyl i Mynderup Hestehave, han er radikal, går ind for samarbejdet og fylder 70 år på fredag

MYNDERUP: Fem en halv kilometer til V. Skerninge - fem en halv kilometer til Stenstrup. Aktiv i Det radikale Venstre og på mange områder samarbejdets mand. Niels Sinding Nellemman kan alene med sin bopæl i et nedlagt husmandssted midt i Mynderup Hestehave kaldes for manden i midten.

Han, der fredag fylder 70 år, har på talrige punkter sat sit præg på den gamle Egebjerg Kommune.

Niels Sinding Nellemann er gift med Margit, som i 36 år var lærer på V. Skerninge Skole. Og det var helt tilfældigt, at de to kom til at virke her.

I sommeren 1966 drog de to sjællændere på ferieturné i deres røde Morris Mascot til Sydfyn. En dag sad de og skyllede tæerne i Ballen. Niels Sinding Nellemann havde taget lærerforeningens blad Folkeskolen med i feriebagagen. Det tog han frem, mens de nød sommeren i Ballen. Og hov! Der var en ledig stilling på V. Skerninge Skole. De to, der endnu ikke var gift, syntes godt om området, så han søgte og fik jobbet.

Sådan er den historie.

Niels Sinding Nellemann er født i København. Han fik sin lærereksamen fra Blaagaards Seminarium i 1963. Han havde forskellige lærerjob på Sjælland, bl.a. i Vor Frue Sogn ved Roskilde. Her traf han brugsuddelerens datter, Margit, som senere blev hans hustru.

For Niels Sinding Nellemann blev det til 10 år på V. Skerninge Skole. Derefter hentede forstander Flemming Thrane ham til Den frie Lærerskole i Ollerup.

En lang gentagelse

- Jeg havde kun formningsholdene, og efter 12 år fandt jeg ud af, at de hele var en lang gentagelse, så jeg sagde op, fortæller Niels Sinding Nellemann.

I 1970 købte ægteparret det nedlagte husmandssted i Mynderup Hestehave med otte tønder land jord. Det gav lyst til at have får - og frilandsgrise. Og i al den tid har jorden ikke fået kunstgødning, og der er ikke brugt sprøjtemidler...

- Dyrene løb ud, og så bestilte jeg et specielt hegn fra New Zealand, og inden jeg så mig om, var jeg forhandler for Fyn af dette dyrehegn. Jeg var pludselig blevet iværksætter, men da de nede i banken hørte det ord, så blev kassen diskret smækket i, siger Niels Sindign Nellemann med et skvæt smil.

Nogle hegn fik han da solgt, bl.a. fem kilometer til en producent af frilandsgrise i Øksendrup. For at få smør på brødet var Niels Sinding Nellemann vikar på skoler - lige fra Svendborg til Horneland, og det var han, indtil han for tre år siden blev folkepensionist.

- Det var egentlig dejligt uforpligtende at være vikar, siger han.

Et øje på demokratiet

Listen over, hvad Niels Sinding Nellemann i øvrigt har været og er involveret i, er lang.

Når »det radikale bagland« bliver nævnt, kan man roligt tænke på bl.a. ham.

Han er medlem af kredsbestyrelsen - og er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt, at der findes nogle radikale:

- Vi er efterhånden de eneste, der holder øje med demokratiet, siger han.

Det kræver en uddybning og ud fra hans egne erfaringer, bl.a. som leder af FOF i den tidligere Egebjerg Kommune:

- Vi havde engang 35 hold, og der var ikke færre end ni oplysningsforbund i kommunen. Nu er der vist nok kun to. Pludselig forhøjede regeringen egenbetalingen fra en tredjedel til to tredjedele, og det slog aftenskole-virksomheden ihjel. Portoforhøjelser betød dyrere foreningsblade. Vindmøller er der heller ikke rejst mange af i denne regerings tid. Det gør mig bekymret og forbitret. Folk er kommet fra hele verden for at studere vor folkeoplysningstradition og vore folkehøjskoler. Dem skal de snart lede længe efter. Meget af betydning for demokratiet bliver stille kvalt, uden at nogen egentlig opdager det, siger Niels Sinding Nellemann.

Siden 1949 har han været med i FDF, og i mange år var han kredsleder i V. Skerninge. Han var med til at få rejst hytten ved Aakildevej, hvor også KFUK-spejderne fik til huse.

- I vore dage har ingen tid

- Vi samarbejdede og havde i mange år fælleslejre. Vi var også sammen på lederuddannelse, men så snart vi have fået nogle gode ledere, skulle de i lære eller læse videre, og det foregik uden for V. Skerninge. Til sidst var der ikke flere, og det er jo det, som udkantsområderne bliver ramt af. Nu er der ikke meget spejderarbejde tilbage, siger Niels Sinding Nellemann.

Ungdomskolen har også nydt godt af hans indsats.

- I vore dage er der ingen, som har tid. Da vi som lærere havde 35 timers undervisning, var der kræfter til både at undervise på aften- og ungdomsskolen, siger Niels Sinding Nellemann.

Siden 1971 har han været aktiv i V. Skerninge Sangkor og har siddet i 12 år i Hundstrup Menighedsråd.

I den sidste periode var han formand. Efter valget i november fortsatte han efter eget ønske som menigt medlem.

Niels Sinding Nellemann begyndte at ryge pibe, da han gik på seminariet, og endnu er der en liflig duft af pibetobak i hans og Margits hyggelige stuer.

- Jo, jeg fortsætter - nærmest sådan lidt i protest, siger han stille.

Computer-nørd

Hans hustru kalder manden for computer-nørd.

Han var allerede i 1980 på et computerkursus og har siden lært sig alle finesserne. Det er bl.a. kommet mange musik-arrangementer til gode, da Niels Sinding Nellemann er god for fremstille kreative og indbydende plakater.

Der er to børn i ægteskabet. Nina på 40 år er ingeniør i den tekniske forvaltning i Frederikshavn og bor i Aalborg med mand og tre børn. Christian på 26 år læser datologi i København.

Niels Sinding Nellemann giver en kop kaffe til dem, der kikker forbi på Mynderup Hestehavevej 14 på lørdag - og venter i øvrigt med den store fødselsdagsfest til det bliver sommer, og der er liflig fugleesang omkring idyllen midt i skoven.

Manden i midten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce