Magnum-stifter og pioner er død


Magnum-stifter og pioner er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den legendariske franske fotograf, Henri Cartier-Bresson, der verden over hyldes som en af det 20. århundredes mest markante og indflydelsesrige fotografer, er død, 95 år. Det oplyste nære venner af Cartier-Bresson i går, rapporterede flere medier.

Han døde mandag i den sydfranske by l'Isle-sur-la-Sorgue og blev begravet ved en privat ceremoni i går.

Cartier-Bresson blev født i august 1908 i Paris. Efter først at have studeret kunstmaleri, begyndte han at fotografere i 1931 og blev en af pionererne inden for en ny fotografisk stilart.

Han rejste til Afrika, hvor han tilbragte et år som jæger og tog sine første fotografier, hvoraf kun få stadig eksisterer i dag.

Da han vendte hjem til Frankrig, fik han for alvor øjnene op for kameraets muligheder, anskaffede sit første Leica kamera - der siden blev hans foretrukne - og begyndte, med sine egne ord, at "strejfe gennem gaderne, fast besluttet på at indfange livet, at bevare livet i dets udtryk".

Inden Anden Verdenskrig arbejdede han i Østeuropa, Spanien og Mexico og samarbejdede blandt andet med filminstruktøren Jean Renoir. Han blev taget til fange af tyskerne i 1940, undslap tre år senere og kunne med sit kamera dokumentere befrielsen af Paris og kz-fangernes hjemkomst.

I 1947 var han, sammen med kolleger fra den venstreorienterede franske avis Ce Soir, medstifter af det hæderkronede fotoagentur Magnum, der gennem årtier satte nye, høje standarder for fotografiske reportager fra hele verden.

I 1954 blev han den første udenlandske fotograf, der fik tilladelse til at rejse ind i det daværende Sovjetunionen.

Blandt de mange berømtheder, han har portrætteret, er filosoffen Jean-Paul Sartre, sangerinden Edith Piaf og hertugen og hertuginden af Windsor.

Han forlod Magnum-gruppen i 1966 for at rette opmærksomheden mod portræt- og landskabsfotografi og tegning.

I dag hænger Cartier-Bressons billeder i gallerier over hele verden. Sidste år, omkring 30 år efter han lagde kameraet på hylden, åbnede Henri Cartier-Bresson Fonden i Montparnasse-distriktet i Paris, hvor mere end 1000 originale fotos er udstillet, side om side med film, manuskripter, breve og tegninger. (ritzau)

Magnum-stifter og pioner er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce