Madonna fylder 50 år

På lørdag fylder Madonna 50 år. Her optræder popdronningen ved Mote Park i Maidstone, Kent.

Madonna fylder 50 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Hun holder ikke mere end seks måneder, sagde en redaktør om Madonna til Time Magazine i 1985. Men det gjorde hun nu alligevel, og på lørdag fylder popdronningen 50 år

I 1977 vinkede Madonna farvel til Michigan University og fløj til New York. Dengang havde hun aldrig før siddet på et fly eller kørt i en taxa.

Formålet med turen var at prøve lykken som danser, og i lommen medbragte Madonna 35 dollar, som skulle række, indtil hun fandt arbejde.

- At flytte til New York er det modigste, jeg nogensinde har gjort, sagde Madonna for nylig til den britiske avis The Mirror.

På lørdag fylder Madonna 50 år. Når hun gør regnskabet op, må konklusionen være, at formuen på 35 dollar er vokset betragteligt siden 1977.

Og hvad angår drømmen om et liv som danser, er den til fulde blevet realiseret: Madonna danser, skriver sange, producerer musikvideoer og laver film, og selv om rynkerne er begyndt at vise sig, er hun stadig populær. Hendes seneste album "Hard Candy" røg i foråret 2008 ind som nummer et i 37 lande.

Mens nutidens stjerner som Britney Spears, Justin Timberlake og danske Martin får popkarrieren serveret gennem tv-programmer som "The Mickey Mouse Club" og "X Faktor", har Madonna arbejdet sig vej til toppen.

Som barn blev hun mobbet i skolen.

- Jeg var den underlige pige i klassen, som nægtede at barbere mig under armene. Jeg lyttede til klassisk musik, var interesseret i ballet og var typen, som andre børn var led over for, fortalte hun for nylig i et interview med det amerikanske magasin Vanity Fair.

Mens hendes dansekarriere tog fart i New York, måtte hun i lang tid supplere indkomsten ved at lange wienerbrød over disken i fastfoodkæden "Dunkin' Donuts".

Alt dette ændrede sig i 1982, da Madonna kom i kontakt med musikgiganten Warner Bros' Records og udsendte hitsinglen "Everybody".

Siden har hun udgivet 11 studiealbums. Nogle mere populære end andre. Alle kontroversielle - på hver deres måde. Madonna har altid været god for et stilskift eller en skandale. Hun har råflirtet med seksuelle undertoner på scenen og i bøger, og i 1987 bad Pave Johannes Paul publikum om at holde sig væk fra hendes koncerter i Italien.

I 1996 spillede Madonna hovedrollen som Evita i filmen af samme navn. Filmen er baseret på Andrew Lloyd Webbers musical, og den fortæller historien om argentinske Eva Duarte, som forlod sin landsby og rejste til hovedstaden Buenos Aires for at prøve lykken. Eva Duartes endte med at gifte sig med præsident Peron, og hun blev en sand heltinde for det argentinske folk.

Ganske som Madonna, der forlod Michigan, drog til New York, og blev en sand heltinde for millioner af fans verden over.

Madonna har - uden den store succes - medvirket i flere andre film.

Til gengæld har hun haft succes som forretningskvinde. I 1989 tegnede hun kontrakt med colafabrikanten Pepsi, og i 1992 grundlagde hun sit eget underholdningsselskab, Maverick.

Guinness Rekordbog betegner hende som den bedst sælgende kvindelige artist i verden, og ifølge det amerikanske nyhedsprogram CBS News har hun en formue på over 600 millioner amerikanske dollar.

Privat bor Madonna i Skotland med filminstruktøren Guy Ritchie, som hun giftede sig med i 2000, og børnene Lourdes, Rocco og David. Sidstnævnte har Madonna adopteret fra det afrikanske land Malawi, hvor hun har været involveret i opførelsen af flere børnehjem.

Madonna fortæller til Vanity Fair, at hun elsker at læse Pippi Langstrømpe og Peter Plys højt for sine børn. Og at det at blive mor har gjort hende mere opmærksom på de vilkår, som andre børn lever under.

- Man kan ikke længere ignorere, hvad der foregår. Man er nødt til selv at blive en del af løsningen, siger hun.

Så Madonna er ikke længere kun en kunstner. Hun er også en aktivist, som forsøger at gøre verden til at bedre sted at leve i - ved at deltage i velgørende støttekoncerter, hjælpearbejde i Afrika og forsøge at påvirke amerikanerne til at stemme på demokratiske præsidentkandidater.

Med Madonna er det eneste, man ved, at man aldrig ved, hvad man får. Så det kan næppe undre, at fødselaren i 1996 fik en dyreart opkaldt efter sig. En hidtil ukendt vandbjørn fik tildelt navnet Echiniscus madonnae, og i magasinet Zootaxa udtalte ophavsmanden til navnet:

- Jeg er stolt over at opkalde denne dyreart efter en af vor tids største artister, Madonna Louise Veronica Ritchie.

Så ønsker man at tage del i fejringen af popstjernens 50 år, kan man jo passende fordrive en del af lørdagen med at kigge på billeder af vandbjørnen på Internettet. Det lille leddyr bærer - foruden popstjernens navn - ITIS-nummeret 711164.

Madonna fylder 50 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce