Lyst til at afprøve de vilde idéer

KOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lyst til at afprøve de vilde idéer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEGAT: 35 årige Martin Røssel Larsen fra Syddansk Universitet har fået 100.000 Euro til at prøve at løse diabetes-problem

I DENNE uge tikkede en opmuntrende meddelelse ind hos 35 årige Martin Røssel Larsen fra Syddansk Universitet (SDU) i Odense. Den unge forsker på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi fik nemlig som eneste dansker et legat på 100.000 Euro - godt 744.000 kroner - fra Den Europæiske Diabetes Fond.

Pengene skal bruges til at finde en måde, som tidligt kan afsløre om folk er ved at få sukkersyge - den slags, som også kaldes insulin-krævende diabetes (type 1 diabetes).

FORSKERE HAR i længere tid ledt efter tidlige bio-markører, altså små ændringer i protein-sammensætning eller DNA som viser, at sygdommen er ved at udvikle sig.

Det er nemlig vigtigt at påvise sygdommen så tidligt som muligt for at nedsætte risikoen for at udvikle følgesygdomme og for at give den rigtige behandling med det samme.

Indtil nu er forskernes anstrengelser ikke lykkedes, men Martin Røssel Larsen er optimist:

- Jeg mener at have den helt rigtig idé, men mangler at afprøve den på patient-prøver. Det er lidt ligesom at finde en nål i en høstak, men finder man den, kan man nå langt.

DET KAN meget vel blive Martin Røssel Larsen, der løber med æren, for han er til store udfordringer:

- Martin er utrolig visionær og sprudler af idéer. Han har altid lyst til at afprøve nogle vilde idéer og lykkes ofte med dem. Han har grønne fingre i et laboratorium og elsker at udfordre tingene og forske i noget, ingen har kigget på før, siger professor Ole Nørregaard Jensen fra protein-forskningsgruppen på SDU.

- Hidtil har forskerne tænkt meget traditionelt i deres jagt efter de tidligere bio-markører, men Martin har valgt en hel ny tilgang til problemet, en helt ny retning. Der findes kun to videnskabelige artikler indenfor det felt, så der er virkelig mulighed for et gennembrud, hvis det lykkes, siger Ole Nørregaard Jensen.

MARTIN RØSSEL LARSEN er i følge sine kolleger en mand med gang i, og selv om han også ofte arbejder i weekenden har han et stort kontakt-net og er meget social. Han kan lide at spille volleyball, fiske og rejse - som single.

Han er uddannet på Syddansk Universitet, der indenfor proteinforskning hører til blandt de bedste, blandt andet i kraft af store forsker-kapaciteter.

Efter endt uddannelse var Martin Røssel Larsen blandt andet to år i Australien som post doc, inden han vendte hjem til SDU på det prestigefyldte, tre årige Steno-legat fra Det Naturvidenskabelige Forskerråd - et legat, der kun gives til de bedste.

- MARTIN GÅR ofte ukonventionelle veje, når han står foran nye udfordringer. Hans dynamik gør ham til en meget vellidt samarbejdspartner, og utallige unge forskere i vores forskningsgruppe vil naturligt søge Martin, når de har brug for praktisk vejledning eller idéer til, hvordan de skal komme videre med et forskningsprojekt, siger proteinforskningens grand old man, professor Peter Roepstorff.

- Martins styrke har er især at kunne udvikle nye metoder til at belyse forskellige biologiske spørgsmål. Jeg betragter Martin som en af de meget lovende unge forskere i Danmark, siger Roepstorff.

Lyst til at afprøve de vilde idéer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce