Lykke i Strandlykken

Jørgen Nielsen, Svendborg, fylder 80 år søndag.

Lykke i Strandlykken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 år: Det er hverken en skrivefejl eller misforståelse, når konsul Jørgen Nielsen, Strandløkken 19, Svendborg, der på søndag fylder 80 år, har kaldt sit hus "Strandlykken" og altså udskiftet vejnavnets ø med et y – for ham og hans hustru Helle var det nemlig lykken i fjor at kunne flytte ind i den nybyggede pragtvilla med Svendborgsund som nærmeste nabo.

Store overvejelser om udformning, materialevalg og indretning gik forud for byggeriet af det smukke, velgennemtænkte hus i ét plan, helt uden dørtrin og med direkte udsigt til de altid skiftende belysninger over Sundet.

Her nyder Jørgen Nielsen nu et velfortjent otium efter et langt livs travle virke inden for handel og foreningsliv i fødebyen Svendborg.

Her blev Jørgen Nielsen, der lokalt er bedre kendt som Jøsse, student i 1945 og året efter Niels Brock'er efterfulgt af en læreplads i den københavnske kulbranche. Sigtet var uomtvisteligt overtagelse af familiens velrenommerede firma "Kulkranen" i Svendborg, stiftet i 1928 af hans far, William Nielsen.

Men det var efterkrigstid, og Jørgen Nielsen havde lyst til at se sig om i verden og udvide både sin geografiske og handelsmæssige horisont. 1947-48 var han i den kongelige danske marine, og så tog han båden til England for at arbejde i et gummifirma.

I Afrika

Året efter gik turen til Østafrika til opgaver i en række engelske besiddelser. I 1955 kom han til Cameroun i Vestafrika til fem års arbejde med regnskaber i en bananplantage. I 1960 returnerede han til London til to års arbejde i handelsfirmaets hovedkontor, inden det blev til gensyn med Svendborg og med "Kulkranen"s kontor i Frederiksgade.

Her var familiefirmaets handel med kul og koks i 1953 blevet udvidet til også at omfatte salg af olie og oliefyr. Firmaet satsede på meget personlig betjening af kunderne, hvoraf mange mødte op på kontoret for at betale deres olieregning. En god snak med personalet, der kendte hver eneste kunde, og en cigar til afsked var hyggelig kotume.

Da der i 1980'erne kun var to selvstændige oliefirmaer tilbage i Danmark, indgik Jørgen Nielsen aftale med Texaco om overtagelse af firmaets kunder og personale.

Jørgen Nielsen kom i 1969 i bestyrelsen for A/S Sydfyenske Dampskibsselskab og var fra 1975 formand i 17 år. Han har også været i bestyrelsen for handelsstandsforeningen og i lokalrådet for banken, der nu hedder Danske Bank. I 1971 efterfulgte han sin far i Rotary og er i dag klubbens ældste aktive medlem. I 1979 blev han svensk konsul og er ridder af Nordstjernen.

I mange år tog han aktivt del i sin hustrus spejderarbejde og fulgte hende ofte på de lange vandreture – han har gået både Fyn og Langeland rundt i strandkanten. Indendørs er han meget optaget af sin frimærkesamling og af bridgespillet.

Lykke i Strandlykken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce