Laurbærvinder på alle hylder

En af landets mest læste forfattere, Hanne Vibeke Holst, fylder 50 år lørdag den 21. februar. Hanne Vibeke Holst debuterede som børne- og ungdomsbogsforfatter i 1980 med Hejsa Majsa!. Det var dog trilogien om journalisten Helene, der skulle få karriere, mand, barn og job til at gå op i en højere enhed, der for alvor bragte Hanne Vibeke Holst ind på de hjemlige bogreoler. Første bind, 'Thereses tilstand' fra 1992, var Holsts første bog rettet mod et voksent publikum, og med en skildring af livet, som det former sig for en generation af ambitiøse karrierekvinder italesatte den på ny spørgsmål om ligestilling på såvel kontoret som i køkkenet. Holst har selv givet udtryk for frustration over ikke at være anerkendt som "finlitterær", men læserne har været trofaste overfor hende, og i januar i år fik hun så branchens officielle anerkendelse i form af boghandlernes pris, De gyldne Laurbær. Prisen modtog hun for 'Dronningeofret', der udkom i oktober sidste år. I alt 16 bøger er det blevet til samt drama og medforfatter til tv-drama - heriblandt succeserne 'Taxa' og 'Strisser på Samsø'. (Krestine Havemann / POLFOTO / Arkiv)

Laurbærvinder på alle hylder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bestsellerforfatter, journalist, samfundsdebattør og feminist. Hanne-Vibeke Holst fylder 50 år lørdag den 21. februar

København: Hanne- Vibeke Holst skriver, fordi det er nødvendigt. Hun har altid haft et intenst og påtrængende behov for at skrive, ligesom hun altid har haft et påtrængende behov for at blande sig i samfundsdebatten. Hun ser sig selv som en storyteller, der forsøger at forstå og formidle sandheden. Hendes egen naturligvis.

I flere år har hun ligget på bestsellerlisten og solgt bøger i tusindvis.

Hun har længe været populær blandt læserne, og i sidste måned modtog hun boghandlernes pris »De Gyldne Laurbær«. En pris, som Hanne-Vibeke Holst længe har ønsket sig, og som hun næsten havde opgivet at få.

Magt og afmagt

Prisen fik hun for »Dronningeofret«. Den sidste bog i den politiske trilogi, der også omfatter romanerne »Kronprinsessen« og »Kongemordet«. Det gennemgående tema i bøgerne er magt og afmagt både i politik og privatlivet, og hvordan vi bruger magten.

Romanen »Kronprinsessen« fra 2002 om den unge politiker Charlotte Damgaard, der pludselig bliver udnævnt til miljøminister, blev det helt store gennembrud både herhjemme og i udlandet. Bogen blev tv-filmatiseret i Sverige i 2006 og er siden blevet vist på dansk tv.

Hanne-Vibeke Holst debuterede i 1980 med børnebogen »Hejsa«, der blev fulgt op af en række andre børne- og ungdomsbøger. Derefter tog hun en journalistuddannelse i 1984 og blev ansat på Berlingske Tidende.

Med sin diplomatmand rejste hun til Moskva og Bruxelles i fire år. Parret fik to børn, men skiltes igen. I dag er Hanne-Vibeke Holst gift med filmfotograf Morten Bruus. Sammen har de en søn.

I 1992 udgav hun »Thereses tilstand« om den kvindelige journalist Therese Skaarup. Romanen blev den første i en trilogi rettet mod det voksne publikum, og den ramte især de kvindelige læsere. Bøgerne udforskede styrkeforholdene mellem de to køn. Seks år senere kom sidste bind »En lykkelig kvinde«.

Hanne-Vibeke Holst skrev derefter om sig selv i »Min mosters migræne« fra 1999. I 2000 udgav hun den virkelige historie om Pia-Britt Rubergs forvandling fra mand til kvinde.

Hanne-Vibeke Holst er en skarp samfundsdebattør, ikke mindst når det gælder kvinders ligestilling og rettigheder, og det vakte stor opmærksomhed, da hun i 2004 kritiserede danske rappere som Niarn, L.O.C. og Jokeren for at være sexistiske og voldsforherligende i deres sprogbrug over for kvinder.

Den kunstneriske kvalitet af hendes bøger er omdiskuteret. Men der er ingen tvivl om, at mange kvinder har kunnet se sig selv og deres liv fortolket i hendes bøger på en måde, som ingen andre forfattere tidligere har kunnet. Sammen med hendes andre kvaliteter har det gjort hende til en gennemgående og fremtrædende figur i kulturlivet.

Lørdag den 21. februar fylder forfatteren, der er datter af to forfattere - Knud og Kirsten Holst - 50 år.

/ritzau/

Laurbærvinder på alle hylder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce