Landbytosset kosmopolit


Landbytosset kosmopolit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IDEALIST: Hvad kalder man en mand, der har cyklet til Athen, købt en kamel i Cairo, invaderet RUC med en flyttemandseksamen og opfundet en murstensrensemaskine? Kald ham Rudi Rusfort Kragh

HANSNAVN popper op i utallige sammenhænge. Bygningskonsulent Rudi Rusfort Kragh, 44 år. Han har en mening om det meste af det, der rører sig i og omkring Danmarks længste landsby, Vester Skerninge. Byen, der gjorde ham landsbytosset for syv uforglemmelige år siden.

Den sydfynske jantelov, som er hårdtslående, hvis man vover at mene noget andet om fremtiden end fortidens håndværk og industri, er Rudi ligeså kold overfor som en brøndgraver er, når han stikker spaden i leret og bøjer ryggen bagud.

MENtaxavognmandens søn fra Frederiksberg har arvet faderens hang til hestehale, frihed - og akademiske søforklaringer, når der skal gydes olie på meningernes hav.

Som en socialdemokrat i medvind kan han mene præcis det rigtige på det rigtige tidspunkt, og den evne kunne bringe Rudi langt i politik.

Dér vil han bare ikke hen. I politik flytter man ikke meget. Erkender han.

Da enebarnet var syv år, hang verden i stuen. Kort over tusinder af københavnske gader og stræder udgjorde tapetet i barndomshjemmet. Fra tredjesalen på Frederiksberg kunne Rudi næsten kigge helt ud i fremtiden bag Valby Bakke.

HVADHAN VILLE med livet, vidste han ikke, så han tog EFG i flyttemandsfaget. Spinkel af krop flyttede han ikke klaverer, men en masse gods for ambassader. Taxavognmandens bykort foldedes ud i lyset af de opgaver. I Rudis globale barndomslandsby var der lige langt til Vimmelskaftet som til Buenos Aires.

- Jeg var københavner med stort K og havde et abstrakt forhold til begrebet Landet. Køer var noget eksotisk noget, og tanken om en skovarbejder kunne fylde mig med mystiske forestillinger. Så da vi skulle på familieudflugt til Vester Aaby, skete der et eller andet i mit sind. Min morfar var landskabsmaleren Harald Madsen. Dengang anede jeg ikke, hvad landsbylivet siden skulle betyde for min families tilværelse.

Men først skulle hele verden blive mit hjem.

RUDIVOKSEDEOP i det, man kalder nå-generationen. Før den gjorde 68'erne oprør mod det meste. 70'ernes unge flippede ud, og 80'ernes ungdom drog afsted med rygsæk.

- Min far var hyberliberal med stor respekt for individet, så det lå i blodet, at man kunne bruge livet til det, man nu skønnede bedst. Jeg rejste ud for at finde en mening med livet!

Rudi cyklede til europamesterskaberne i Athen, for at overvære marathonløbet. Cykelturen gik der over tre måneder med, fordi Rudi ville se Den engelske Kanal, når han alligevel var på vej til Grækenland! To år senere stod den rygsækrejsende Rusfort i Cairo med en kamel, han lige havde købt. Fordi i Det lykkelige Arabien bruger man jo kameler. Havde han læst. Den besynderlige dansker havnede ved ambassadens mellemkomst i den tids nyhedsmagasin, Billed-Bladet. Kosmopolittens investering optog sindene meget.

DETFØLGNENDE år kogte eventyrblodet i Thy, hvor han fik fire ridetimer om dagen mod at arbejde gratis med det formål at lære at omgås heste. Så fulgte turen i sejlbåd fra Canarieøerne til Fransk Guiana og jobbet i byen med fremmedlegionærer og rumeksperter. De tre år i Sydamerika som høst- og hestarbejdende freelancer bragte livsfare og dyre erfaringer.

- Fantastisk at høre trediegenerations danske indvandrede fra Assens tale Holberg-dansk på fynsk.

MENEFTER seks års rejse med rygsæk rundt i verden tog alvoren en dag bolig i Rudi Rusfort, så han vandrede ind på Roskilde Universitets Center og sagde, at han da gerne ville være akademiker. Han havde jo sin flyttemandseksamen, og skrivemaskinen i rygsækken havde været med rundt i livets skole.

Siden optagelsen på RUC mødte han ungdommens kærlighed. De boede på livets solside ved Øresund, men besluttede at bosætte sig på Sydfyn og besøgte 60 ejendomme til salg, inden valget faldt på det fredede hus i Vester Skerninge.

- Restaureringen af huset her var øjenåbner og skaber af en ny livsforståelse. Her er hamrende smukt, og for mig skal der være sammenhæng i det, man kigger ud fra og ud på, mener konsulenten i bygningskultur.

HANHAR færdiggjort slægtens stamtræ med rødder tilbage til 1600-tallet, opfundet prisbelønnede maskiner, der renser mursten - og svarer beredvilligt på spørgsmålet om, hvorvidt man kan leve af at være bygningskonsulent og aktiv i en række idealistiske foreninger:

- Nej, men jeg kan heller ikke lade være!
RUDIRUSFORTKRAGH
43 år.

Gift med Tina Rusfort Kragh og far til Theis på fem år.

Har gennemført seks marathonløb.

Uddannet som flytteteknikker i 1980.

Cand.scient.soc. fra Roskilde Universitets Center i 1996.

Initiativtager til Dansk Netværk for Mandeforskning i 1993.

Modtager af opfinderpris for Renere Teknologi ved HI-messen i 2002.

Modtager af Fyns Amts Miljøpris 2003 for etablering af murstensrensefabrik.

Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

Formand for By og Land - Sydfyn.

Formand for Formidlingsudvalget Bygningskulturelt Råd.

Landbytosset kosmopolit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce