Lærernes ABC - og flittig far til fire

Forbundene i hovedorganisationerne FTF og LO afviste torsdag morgen regeringens forslag til lønkommission og vil bede finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at fremsætte et nyt forslag med mere fokus på blandt andet ligeløn.Lærernes formand Anders Bondo Christensen mener, at regeringen har fået helt galt fat i, hvad en kommission skal, skriver Ritzau. (Jens Dresling/POLFOTO)
Foto: DRESLING JENS/POLFOTO

Lærernes ABC - og flittig far til fire

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Bondo Christensen, formand for de 90.000 lærere, fylder 50 år.

Han er selv gået foran som et godt eksempel for at sikre arbejde til sine kolleger ved katederet.

Fire børn har han leveret til skolevæsenet. De bor hjemme hos hans lærerkone Gitte i landsbyen Ullerup, mens han selv suser frem og tilbage mellem Sønderborg og København for at passe sit arbejde som formand for Danmarks Lærerforening.

Her har Anders Bondo Christensen - blandt venner kaldt ABC - i seks år sørget for at skaffe tålelige løn- og arbejdsforhold for sine 90.000 kolleger og forsvaret folkeskolen, når den er skydeskive for mere eller mindre velbegrundede angreb fra politikerne.

Lærernes ABC fylder i morgen 50 år, og det fejres i fin form og i fuldt tempo. Han er aktiv i løbeklubben Tempo hjemme i det sønderjyske, og hvert år løber han to maratonløb, og har allerede gennemført over 30. Og i lærernes hovedkontor på Vandkunsten i København tager han altid trappen op til sit kontor på fjerde sal. Det foregår ikke i gang, men naturligvis i løb.

Det siges om fagforeningsmanden Anders Bondo, at han ikke bryder sig om at acceptere et nederlag. Et nej eller en afvisning ved forhandlingsbordet får ham ikke til at give op.

"Når en finansminister vælter det læs, som ABC møjsommeligt har fået til at balancere sammen med KL’s topforhandler, så ærgrer han sig. Fem minutter. Og udtænker så en ny økonomisk og overenskomstmæssig teknikalitet, som kan tvinge ministeren til at sige ja," hedder det i et fødselsdags-portræt i medlemsbladet Folkeskolen.

Heri fortælles det også, at formanden aldrig bruger slips, men til gengæld kan strikke både ret og vrang, hvilket han beviste, første han gang var til lærerkongres.

Anders Bondo Christensen kom til verden i Ans i det midtjyske, og blev i 1992 læreruddannet på Skårup Seminarium med matematik og samfundsfag på linje. Han var kun 27, da han blev formand for lærerkredsen i Sønderborg, og i 1996 blev han valgt ind i Lærerforeningens hovedstyrelse. Næste trin var formandsposten, som han overtog i oktober 2002.

Det betød farvel til katederet og nærkontakten med eleverne. I stedet er det fagforeningspolitikken, der fylder hans liv og hverdag, både som lærerformand og som formand for de Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO).

Denne dobbeltrolle indbragte ham i fjor ganske pæne karakterer hos sine kolleger, da det lykkedes ham at få en overenskomst i hus for både lærere og offentligt ansatte tjenestemænd i KTO efter omfattende strejker.

Den pragmatiske og driftssikre lærerformand står nu - sammen med det øvrige skolevæsen - foran en ny udfordring. Der mangler godt 3000 lærere i Danmark lige nu, og prognoser peger på, at manglen vil blive endnu større, fordi færre unge søger ind på seminarierne.

Derfor skal Anders Bondo Christensen have sin egen gejst til at smitte af på de unge uddannelsessøgende. Det er noget af en opgave, som han spekulerer grundigt over på de mange og lange rejser mellem hjemmet ved Sønderborg og fagforenings-kontoret i København.

Lærernes ABC - og flittig far til fire

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce