Lægen og klovnene

Foto: Brian Karmark

Lægen og klovnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overlæge Mogens Hejl, der fylder 60 år søndag, bruger humor som medicin i sit arbejde med blandt andet kræftramte børn

Måske er den hvide åbentstående lægekittel lidt for krøllet. Ellers kunne han umiddelbart godt minde om en af fortidens bryske overlæger, der utålmodigt venter på sine undersåtter for allernådigst at marchere på stuegang blandt andægtige patienter.

Men overlæge ved børneafdelingen på Odense Universitetshospital, Mogens Hejl, behøver knap at åbne munden, før billedet godt og grundigt krakelerer. Bag den hvide kittel gemmer sig en god portion menneskevarm og uhøjtidelig humor, der pibler frem, så snart den ser sit snit til det.

Ikke alene har Hejl, der på søndag fylder 60 år, som Victor Borge konstateret, at smilet, som han selv har så let til, er den korteste vej mellem to mennesker. I en hverdag omgivet af blandt andet mange kræftramte børn, har han også fået en sikker fornemmelse for, at smilet og latteren er god medicin.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at han på det seneste er blevet kendt som "ham med klovnene". Ikke alene har han brugt mange kræfter på at etablere en ordning med faste besøg af hospitalsklovne i børneafdelingen på OUH og på det kommende H.C. Andersen Børnehospital. Han er også blevet ankermand i et forskningsprojekt, hvor han i samarbejde med foreningen Danske Hospitalsklovne skal forsøge at sætte videnskabelige fakta på klovnenes arbejde blandt syge børn.

- Der findes stort set ingen forskning på området, heller ikke internationalt, så det vil være et stort skridt fremad for klovnene, hvis vi endelig får bevist, at de har en klart positiv medicinsk effekt. Og det tror jeg helt sikkert, at forskningen vil vise, understregede overlægen, da klovneprojektet for nylig blev lanceret.

Selv om Mogens Hejls base i godt en snes år har været Odense, når han ikke at sige mange ord, før barndommens København lader sig høre. Den første lærdom fik han terpet i Ryesgade Skole. Herefter fik han chancen som skorpe - det vil sige elev - på Det Kongelige Opfostringshus - den legendariske kostskole, der oprindelig var opfostringshus for drenge af enlige forældre i trange kår.

Senere blev Hejl student fra Skt. Jørgens Gymnasium, og han begyndte at læse medicin på Københavns Universitet. Undervejs i studierne fik han et studenterjob på Rigshospitalets børneafdeling, og den tjans har sammen med en pæn portion eventyrlyst og udlængsel sat sit umiskendelige præg på det senere karriereforløb.

Mogens Hejl blev færdig som læge i 1977, blev samme år gift med Mona og fik job på Rigshospitalet.

I 1980 fik eventyrlysten for første gang lov til at flagre, og i en periode arbejdede han for Røde Kors i krigens skygge i Rhodesia, der netop på det tidspunkt var ved at blive til Zimbabwe. En barsk oplevelse med bombardementer og maskingeværsalver som en del af hverdagen.

- Men også en opgave, hvor man følte at gøre en forskel.

Efterfølgende ventede børneafdelingen på Glostrups Amtssygehus. Her var han i fire år, dog afbrudt af endnu en opgave for Røde Kors. Denne gang i Cambodja, der tilbage i 1982 vred sig i smerte efter de røde khmerers rædselsregime.

Den mere fredsommelige videreuddannelse til børnelæge foregik i Sverige. Her arbejdede den danske læge ved børneafdelingerne på sygehusene i Karlshamn og Karlskrona fra 1984 til 1986, hvor han blev speciallæge i pædiatri - børnesygdomme.

Så skulle den ældste af familiens tre døtre i skole, og "skal de ikke blive for svenske, skal I rejse hjem igen", lød et råd, mindes overlægen.

Og svenske skulle børnene ikke være. Derfor gik turen hjem til Danmark, hvor valget stod mellem et job på enten sygehuset i Odense eller sygehuset Esbjerg. Valget faldt på det fynske.

Et par år senere fik udlængselen imidlertid igen fat, og fra 1989 til 1991 tog lægen hele familien med til Dhahran i Saudi Arabien, hvor han arbejdede som børnelæge på King Fahd Hospitalet og på nærmeste hold oplevede den første Golfkrig.

Tilbage på Odense Universitetshospital ventede et job som overlægevikar, og i 1996 blev han fastansat overlæge med kræft- og blodsygdomme hos børn som speciale. Ud over sit rent faglige arbejde har Hejl på det fynske sygehus markeret sig med en stor indsats for det sociale liv for de ofte alvorligt syge børn og deres familier.

Aktuelt har Mogens Hejl foruden sit klovneprojekt også et lovende projekt i gang med vaccinationer mod blandt andet livmorhalskræft. Projektet har foreløbig løbet i knap tre år, og for nylig blev vaccinen frigivet til almindelig brug.

Samtidig gav han sidste sommer eventyrlysten chance for igen at flagre for en kort stund. Da israelske bomber regnede nede over Libanon, blev han spurgt, om han med få timers varsel var klar til at tage til Syriens hovedstad Damaskus for at hjælpe med evakueringen af danskere, der var kommet i klemme.

Det var Odense-lægen. Også selv om han i første omgang ikke nåede at spørge sin kone.

På et par dage nåede han at være med til at evakuere omkring 400 danskere, inden turen igen gik hjem til bopælen på Hækkehusvej i Odense. Her er han kendt for at nyde at give sin have en kærlig hånd, ligesom det lune smil i fritiden også får lov at blomstre ved bridgebordet.

Reception

Søndag den 7. januar kl. 12-17, Hækkehusvej 60 Odense SV.
Fakta
Født den 7. januar 1947 på Frederiksberg.

Student fra Skt. Jørgen Gymnasium i 1966. Færdig som læge fra Københavns Universitet i januar 1977.

Har siden arbejdet på Rigshospitalet, Glostrup Amts Sygehus og på sygehusene i Karlshamn og Karlskrona, hvor han i 1986 blev speciallæge i pædiatri.

Kom i 1986 til sygehuset i Odense, hvor han været siden - dog afbrudt af to år på King Fahd Hospitalet i Saudi Arabien.

Blev i 1996 fastansat som overlæge ved børneafdelingen på OUH med børn ramt af kræft og blodsygdomme som speciale.

Blev i 1977 gift med Mona. Parret har tre døtre og bor på Hækkehusvej 60, Odense SV.

Lægen og klovnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce