Kunstneren i Ramsherred


Kunstneren i Ramsherred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Assens-keramiker fører de stolte traditioner videre i kunstner-slægterne Bloch og Kyhn

I KUSKENS byejendom i det idylliske Ramsherred i Assens bor og arbejder en af Fyns fineste keramikere.

I vognportene former og brænder hun sine kunstværker, der spænder fra drikkebægre og kopper over lågkrukker til store fade.

Merethe Bloch hedder kunstneren. Uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København 1963-67, bosat på Fyn siden 1970 og på søndag 60 år.

Sit værksted og bopæl har hun haft i Assens siden 1994. Inden da boede hun i Søllested Gl. Præstegård ved Glamsbjerg, som også var ramme om en højskolelignende kursusvirksomhed.

MERETHE BLOCH er født i København i en familie med stolte kunstnertraditioner. Hendes farmor var keramikeren og maleren Julie Bloch, der var gift med kunstneren Knud Kyhn. Hendes far, Kresten Bloch, var afdelingsleder på den Kgl. Porcelainsfabrik.

Selv om Merethe som barn var forment adgang til både faderens og bedsteforældrenes værksteder, stod det tidligt klart for hende, at hun ville føre familietraditionen videre.

Som kun 19-årig blev hun optaget på Kunsthåndværkerskolen i København som elev af Richard Kjærgaard. Hendes afgangsopgave efter fire år var blandt andet et stentøjs-spisestel i den brunsorte tenmoku-glasur.

HUNHAR gennem årene arbejdet i både stentøj og porcelæn, og hun har lært at beherske den meget vanskelige, tidkrævende og ofte lunefulde brændingsteknik til fingerspidserne.

Hovedvægten har hun lagt på krukker, skåle og fade, men hun har også udført mange større kunstneriske udsmykningsopgaver.

På Fyn er Merethe Bloch rigt og alsidigt repræsenteret. Man kan møde og nyde hendes udsmykninger på blandt andet Odense Universitetshospital (den blåglaserede vandkunst), Assistents kirkegård i Odense, svømmehallen på Gigtsanatoriet i Middelfart og på Glamsbjerg Lægehus.

DENANERKENDTE keramiker har også haft den glæde at være inviteret til at udstille i udlandet.

Det har ført hendes værker til blandt andet Göteborg, Leuwarden i Holland, Edinburgh, Aberdeen, Budapest, Reykjavik og flere engelske byer. I Holland er hun den dag i dag repræsenteret på det anerkendte keramiske museum Het Princessehof i Leuwarden.

Som et særligt skulderklap kan Merethe Bloch også kalde sig kongelig hofleverandør. Nu afdøde dronning Ingrid var for mange år siden på besøg på keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart, og hendes kyndige blik faldt her på et af Merethe Blochs værker. Det var en lyseblå porcelænsskål spættet i rødt. Dronningen blev begejstret og købte den prompte til sin private keramiksamling.

OGSÅprins Joachim har en af hendes skåle stående i sit hjem på Schackenborg i Møgeltønder. Her har hun til motivet hentet inspiration i fugletrækkene over Tønder-marsken. Netop dette motiv med sort solmønstre har været en hjørnesten i den succes og anerkendelse, som Assens-keramikeren har opnået.

Merethe Bloch var næppe flyttet ind på Søllested Gl. Præstegård, før hun indførte sine juleudstillinger. De er siden blevet en fast tradition i hendes virke, og i dag, da de holdes i Ramsherred 17 i Assens, er de blevet et varmt indslag i juleforberedelserne og samler kunstelskere fra nær og fjern.
MERETHEBLOCH
Født den 20. august 1946 i København. Bor nu Ramsherred 17 i Assens.

Uddannet på Kunsthåndværkerskolen 1963-67.

Eget værksted i Ålsgaarde 1967-68, Søllested Gl. Præstegård 1970-93 og siden i Assens.

Har udstillet over hele Danmark samt i bl.a. England og Holland.

Bestyrelsesmedlem i Fyns Udstillingsbygning, Odense 1997-99.

Medlem af Billedkunstnernes Forbund og "Fynske kunsthåndværkere."

Kunstneren i Ramsherred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce