Kongens store dag

Verdens længst regerende monark fylder onsdag 80 år.

Kongens store dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verdens længst regerende monark, Thailands kong Bhumibol, fylder 80 år onsdag. Hans popularitet må gøre andre konger og dronninger misundelige for thaierne elsker deres konge og dyrker kongeparret som idoler.

Som turist i Thailand er man ikke i tvivl om, at landets kongepar er elsket og nyder en popularitet, der må gøre prins Henrik og dronning Margrethe grønne af misundelse.

I hovedstaden Bangkok er kongepaladset Chitralada et tydeligt bevis på parrets rigdom og respekt for Buddha, og ude i det store land vidner monumenter, bannere og souvenirs om den idoldyrkelse, som kongeparret nyder blandt de godt 60 millioner indbyggere i det varme og smukke Thailand.

Onsdag er der så ekstra fest for landets konge. "His Majesty The King", som han tituleres på de kanter, fylder 80 år, og det sker med ceremonier, hyldesttaler, store plakater i kongehusets gule farver, fyrværkeri og særtryk af postkort.

De royale medier har alle kongens 80 års dag som forsidehistorie, og selv på nettet bliver man mindet om begivenheden.

Ved et lille rapt klik på Bangkok Post's hjemmeside, springer der fluks en farvestrålende tillykke-meddelelse op med foto og teksten "Long Live his Majesty The King."

Glemt er for en stund den politiske krise, som Thailand netop nu er kastet ud i. I september i fjor gik militæret ind og satte landets demokrati ud af spillet. Den demokratisk valgte premierminister Thaksin Shinawatra blev væltet, og ved et valg den 23.december er det planen, at demokratiet skal i funktion igen.

Kong Bhumibol er ifølge forfatningen landets statsoverhoved. Formelt er hans magt begrænset, men han er Thailands samlende nationale symbol. Det skrøbelige demokrati har været rystet af flere militærkup, men generalerne har hver gang lagt vægt på, at de har kongen på deres side.

Bhumibol Adulaydej blev født i Cambridge, Massachusetts i USA den 5. december 1927. Han fik titlen Konge af Thailand i 1946, da hans bror, kong Ananda Madhidol under mystiske omstændigheder blev skudt.

Formelt besteg Bhumibol landets trone i juni 1946, og han er verdens længst regerende monark. Sammen med sin kone, dronning Sirikit, som i dag er 75 år, har han fire børn, fordelt på tre prinsesser og en prins. Prins Maha, som er 55 år, er næstældst af de fire børn, og han er udset til at afløse sin far på Thailands trone, når den tid kommer.

Den nu 80-årige konge har i årenes løb været ramt af forskellige sygdomme, men her ved sin fødselsdag har han kunne forsikre sine tilhængere om, at han er ved godt helbred.

- Lægerne har sagt, at min hjerne ikke var i orden. Men det følte jeg ikke. Så sagde de, at min tyktarm ikke fungerede rigtigt, men senere fandt de ud af, at den var fin. Det er lægernes hjerne, der ikke har været i orden, lød det optimistisk fra kong Bhumibol, da han op til sin fødselsdag talte til folket på Chitralada Palace i Bangkok.

Talen blev ifølge Bangkok Post overværet af en række regeringsmedlemmer og ledende embedsmænd, som lyttede med ekstra spænding, fordi landet netop nu er ude i politisk stormvejr. Til deres beroligelse forsikrede kongen dem, at alt nok skal blive normalt igen.

- Det er imidlertid vigtigt, at vi står sammen. Ellers er landet truet af katastrofer, sagde han.

Som nævnt levner Thailands forfatning ikke kongen særlig politisk magt og indflydelse. Han har dog gennem årene spillet med musklerne og hævet øjenbrynene flere gange, når han har følt, at monarkiet blev chikaneret.

Da Hollywood for en halv snes år siden ville optage en film i Thailand baseret på musicalen "The King and I" fra 1950'erne, sagde kongen stop. Han lod sine censur-folk meddele, at en kærlighedshistorie mellem en borgerlig og en monark ganske enkelt var upassende i Thailand.

Hollywood-folkene måtte bøje sig, og i stedet optog de filmen i nabolandet Malaysia.

Kongens store dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce