Anja Andersen er aldrig gået på kompromis i hverken tanke eller handling, og det har skabt både store resultater, venner og fjender inden for håndboldverdenen
København: Anja Andersen er altid gået lige til stregen i jagten på succes. Og nogle gange også over den. Hendes meritter taler for sig selv: EM-, VM- og OL-guld med landsholdet, norsk og tysk mester, Europa Cup-vinder og kåret som verdens bedste håndboldspiller og siden træner for Slagelses DT?s tredobbelte vindere af Champions League.

Men hun har samtidig også lagt sig ud med trænere, dommere, tilskuere og håndboldbosser i en kompromisløs stil, der har fulgt hende gennem alle år.

Hun fylder 40 år søndag den 15. februar.

Som datter af to tidligere landsholdsspillere blev hun født ind i et konkurrencepræget elitemiljø, og hun har alle dage haft en vilje til at vinde, som sjældent set.

133 kampe og 726 mål

Som Danmarks mest komplette damespiller nogensinde blev hun en af frontfigurerne på det hold, der op gennem 1990?erne spillede Danmark frem til en position som verdens førende.

Hun havde flere sammenstød med dommere og træner Ulrik Wilbek og holdt på et tidspunkt pause fra landsholdet.

Hun nåede at spille 133 kampe og score 726 mål, inden hun stoppede karrieren i 1999 på grund af lidelsen »hjerteflimmer«.

Som træner samlede hun verdens største stjerner i Slagelse DT og gjorde klubben til tredobbelt vinder af Champions League mellem 2004 og 2007. Hun har skabt overskrifter med »Fuck Janteloven«-T-shirten samt strittende langfingre rettet mod dommere og tilskuere.

Efter en ligakamp i 2006 fik hun sit hold til at udvandre fra en kamp, da hun blev præsenteret for det røde kort. Det gav en karantæne på et år, en udelukkelse, der dog efterfølgende blev sat ned.

I Slagelse-tiden barslede Anja Andersen med tanker om at oprette en privat liga med de største klubber. Dengang fik hun moralsk opbakning fra FCK Håndbold, stedet, hvor hun i dag er træner i en lidt mere afdæmpet udgave, men stadig med det erklærede mål at gøre klubben til verdens bedste.

/ritzau/