Kjølbro forsvarer menneskerettighederne

Menneskeretsdommer Jon Fridrik Kjølbro fylder 50 år fredag d. 2. juni. Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix

Kjølbro forsvarer menneskerettighederne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dommer Jon Fridrik Kjølbro fylder 50 år fredag den 2. juni.

I franske Strasbourg, godt 1000 kilometers kørsel fra København, sidder Kjølbro, der sammen med sine europæiske kolleger har det sidste ord i forhold til visse områder af dansk lovgivning.

Hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal han vurdere, om Europas nationer krænker menneskerettighederne.

Jon Fridrik Kjølbro blev udnævnt til dommer hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2014. Han indgår i en gruppe på 47 dommere fra de lande, der har tilsluttet sig Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Domstolen har blandt andet for nylig afgjort, at Danmark havde ret til at udvise bandelederen Fez Fez, selv om han har kone og børn, der er bosat i Odense. Fez Fez mente, at udvisningen var i strid med retten til respekt for familieliv.

Kjølbro er udnævnt til stillingen i Strasbourg for en periode på ni år. Han kom dertil efter at have været dommer i Østre Landsret siden 2005.

Området er på ingen måde ukendt for ham. Han er forfatter til bogen "Den Europæiske Menneskerettighedskonvention - for praktikere". Med over 1000 sider er det ikke en bog, man lige stopper i inderlommen.

Desuden har Kjølbro arbejdet et årti i Justitsministeriet, hvor han blandt andet behandlede sager om menneskerettigheder.

I et interview med avisen Information sidste år forklarede Kjølbro, at de seneste års stramninger af asylreglerne rundt om i Europa samt udvidede beføjelser til efterretningstjenesterne har gjort domstolens arbejde ekstra relevant.

- Staterne vedtager foranstaltninger til beskyttelse af både befolkningen og staten det skal de gøre men dermed kommer man også ind på områder, hvor der er kolliderende rettigheder. Derfor er der brug for en kontrol af, om man er gået for vidt, sagde Jon Fridrik Kjølbro. (ritzau)

Kjølbro forsvarer menneskerettighederne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce