Kirsebær kan du ikke blive sur på

- Det er mit håb i løbet af de næste år at få plantet kirsebærtræer i alle byer og landsbyer i Kerteminde Kommune, siger Else Møller.

Kirsebær kan du ikke blive sur på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viceborgmester Else Møller er kvinden bag Kirsebærfestivalen i Kerteminde

Alt står i kirsebærrets tegn hjemme hos 67-årige Else Møller lige for tiden.

I dag sejles de første kirsebær og kirsebærpiger ind i Kerteminde Havn om bord på kunstneren Johannes Larsens skib "Rylen", og så starter Kirsebærfestivalen.

Hjemme i køkkenet i Måle ved Kerteminde er Else Møller i fuld gang med at sylte kirsebær, bage med kirsebær og ikke mindst lave kirsebærsnaps - mange snaps, for i år skal hun for første gang være dommer i konkurrencen om, hvem der laver festivalens bedste kirsebærsnaps.

- Og så er jeg jo nødt til at vide, hvordan jeg godt kan lide den, siger hun med slet skjult latter i stemmen.

At det lige skulle blive kirsebær, der blev Kertemindes vartegn og Else Møllers hobby, er lidt af et tilfælde.

Det skete en sen aftentime i 2003 på et hotel i Skotland, hvor en gruppe fra Kerteminde byråd sad om et glas god, skotsk whisky.

De var til turistseminar og drøftede, hvad der ville være et godt vartegn for deres hjemstavn.

Det var dengang, Else Møller var borgmester i Kerteminde Kommune, og forsamlingen blev hurtigt enige: Kirsebærret.

- Det er sødt, smukt og saftigt. Du kan ikke blive sur på et kirsebær, og så er der jo faktisk heller ikke et bedre sted at holde sådan en festival, forklarer Else Møller.

Det er nu fjerde gang, Kirsebærfestivalen sætter kulør og sødme på Kertemindes sommerliv.

Når Else Møller ikke bedriver politik, nu i rollen som Kertemindes viceborgmester, eller eksperimenterer med kirsebærsnaps og -likører hjemme i køkkenet i Måle, står der meget andet på menuen.

Hun nyder sine børnebørn og haven med dens mange kirsebærtræer, rejser med sin mand og madlavning ikke mindst.

Else Møller er uddannet husholdningslærer fra Suhrs Husholdningsskole i 1964, og i 1967 slog hun med husbond Frederik Møller rødder på Fyn, på Hverringe Gods, hvor de var inspektørpar de næste godt 30 år.

Mens hendes mand arbejdede i marken, sørgede Else Møller for den håndfuld landbrugselever, de havde på kost og passede parrets tre små døtre.

Det var et fuldtidsarbejde, og derfor måtte Else Møller undervise om aftenen. I dag har hun stadig tre hold på aftenskolen hver vinter.

Godt humør, gåpåmod, handlekraft og en energi uden lige kendetegner Kertemindes nu tidligere førstedame.

Men hvordan finder hun tiden til både at varetage sine pligter som viceborgmester, være husmor og bedstemor samt planlægge Kirsebærfestival?

- Det kan jeg egentlig heller ikke rigtig forstå. Men indtil videre er det så spændende, at jeg nok skal finde tiden. Jeg har mere ondt af min mand, der skal høre på det, griner hun.

- Til gengæld tager vi til Grønland på tirsdag, og så glemmer vi alt om kirsebær!

Hendes mand Frederik Møller mener, han er gift med et dampbarn. Selv kalder Else Møller sig et barn født under mørklægningen og lavet af sæluld, et hårdført kunstprodukt fra krigens tid.

Else Møller voksede op på gården Agernæs ved Helnæs. Hendes far var meget landbrugsfagpolitisk aktiv som formand for blandt andre sukkerroedyrkerforeningen, så der blev ofte diskuteret politik ved middagsbordet.

Alligevel havde Else Møller aldrig overvejet en karriere inden for politik.

Nu har hun kæmpet for at skabe et endnu bedre Kerteminde, siden hun i 1978 blev opfordret til at stille op. Hun gik til valg på, at Kerteminde Kommune havde for dårlige boliger til de ældre.

- Så blev jeg valgt, og så hang jeg på den, siger hun med et glimt i øjet.

I dag kan de 30 boliger i Fællesrækken i Kerteminde fejre 30-års jubilæum.

Interessen for lokalpolitik er kun vokset med årerne, men Else Møller slutter sin politiske karriere ved næste valg og regner ikke med at hendes tre døtre tager over.

- Jeg er heller ikke sikker på, de er enige med mig, så det gør ikke noget.

Kirsebær kan du ikke blive sur på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce