Khader vender tilbage til værdikampen

Naser Khader tog i går konsekvensen af, at han ikke længere har hjertet med i Liberal Alliance. Han stiftede selv partiet, skabte en hurtig succes, men forlader nu det lille parti, der har ført en tumultarisk tilværelse i sit korte liv.
Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO

Khader vender tilbage til værdikampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tal og økonomi gjorde Naser Khader blind. Nu vælger han igen udgangspunktet, der gjorde ham til folkekær politiker: Kampen for frihed

Profil

Af Anders Svendsen

København: Naser Khader tog i går konsekvensen af, at han ikke længere har hjertet med i Liberal Alliance. Han stiftede selv partiet, skabte en hurtig succes, men forlader nu det lille parti, der har ført en tumultarisk tilværelse i sit korte liv.

Karakteristisk for Khader kan man mene, for han har altid kæmpet med hud og hår og med store personlige omkostninger som konsekvens for de værdier, han inderst inde brænder for. For når tal og økonomi overskygger værdikampen, har Khader ikke længere hjertet med og er klar til en overraskende afsked, selv om han ved, det vil være med til at forstærke billedet af et komisk forløb i først Ny og siden Liberal Alliance.
Partistifter Naser Khader forlader Liberal Alliance. Det skriver berlingske.dk. Dermed står Anders Samuelsen alene tilbage som den sidste af de tre stiftere. Allerede i januar 2008 forlod Gitte Seeberg partiet, der fik en kortvarig flyvende start under navnet Ny Alliance. (Carsten Snejbjerg/POLFOTO/Arkiv)
Partistifter Naser Khader forlader Liberal Alliance. Det skriver berlingske.dk. Dermed står Anders Samuelsen alene tilbage som den sidste af de tre stiftere. Allerede i januar 2008 forlod Gitte Seeberg partiet, der fik en kortvarig flyvende start under navnet Ny Alliance. (Carsten Snejbjerg/POLFOTO/Arkiv)
Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO

Hurtig integration

Men 45-årige Khader, der er født i Damaskus i Syrien af en syrisk mor og palæstinensisk far, er kompromisløs og har modet til at bryde de vante mønstre.

Som 12-årig kom han til Danmark og voksede op i Istedgade på Vesterbro i København. Naser Khader blev hurtigt integreret i det danske samfund, og efter at være blevet matematisk student i 1983 kunne han 10 år efter kalde sig selv for cand.polit. fra Københavns Universitet.

I 1984 meldte han sig ind i Det Radikale Venstre. De fleste andre politisk interesserede indvandrere søgte ellers mod Socialdemokratiet og venstrefløjen. Naser Khader har selv forklaret, at barndommens røde pædagoger havde givet ham modviljen mod venstrefløjen.

Det radikale medlemskab sendte ham først i Københavns Borgerrepræsentation, og i 2001 kom han - sammen med Kamal Qureshi (SF) - i Folketinget som den første indvandrer nogensinde.

Tæt på en folkebevægelse

Men efter et halvt liv som medlem af De Radikale Venstre stiftede han i maj 2007 Ny Alliance sammen med den tidligere radikale kollega Anders Samuelsen og det tidligere konservative folketingsmedlem Gitte Seeberg.

- Nok er nok, sagde Gitte Seeberg ved præsentationen med henvisning til regeringens tætte samarbejde med Dansk Folkeparti.

Det skabte noget, der nærmest mindede om en folkebevægelse. Meningsmålinger viste op til 20 mandater i Folketinget til Khader og Co., og medlemmerne strømmede til partiet, der ville bryde med den traditionelle blokpolitik.

Khader var den populære partileder, der trak både stemmer og medlemmer til. Året før dannelse af Ny Alliance var Naser Khader en markant røst under Muhammed-krisen. Khader stod fast på de vestlige frihedsværdier og kritiserede hårdt islamisters forsøg på at regulere, hvad der må stå i danske aviser.

Khader stiftede under det hektiske forløb foreningen Demokratiske Muslimer, og både foreningen og Khaders kompromisløse stil betød, at han under forløbet måtte trække stikket ud og holde en pause fra det politiske liv.

Selv om kritikken og antallet af dødstrusler fra muslimske kredse voksede, fortsatte Naser Khader sin kompromisløse kamp mod den ekstreme islamisme. En kamp, der betyder, at han i dag må lade sig beskytte af sikkerhedsfolk fra PET døgnet rundt.

Voksende uenighed

Sammen med populariteten steg uenighederne med både den radikale partiformand, Marianne Jelved, og flere øvrige i den radikale folketingsgruppe. Uenighederne blev synliggjort, da partiets næstformand, Elsebeth Gerner Nielsen, valgte at iklæde sig et tørklæde i forlængelse af Søren Krarups (DF) sammenligning af islamiske og nazistiske symboler. Den aktion fik Naser Khader til at erklære sig »skuffet« med Elsebeth Gerner Nielsen, fordi hun med tørklædet gik »islamisternes ærinde«.

Det skete kort før, at han stiftede Ny Alliance. Partiet kom i november 2007 i Folketinget med fem mandater, men det var begyndelsen til enden for partiet. Af de fem valgte folketingsmedlemmer er det kun Anders Samuelsen, der stadig er tilbage. Først gik partistifter Gitte Seeberg. Så fik Malou Aamund nok. Jørgen Poulsen havde svært ved at ramme partilinjen og blev bedt om at forlade partiet, og mandag sagde frontfigur Naser Khader også selv farvel.

Hovedårsagen er, at han vil tilbage til værdikampen. Tilbage til kampen for frihedsværdier, kampen mod ekstremisme ikke mindst fra islamister og tilbage til kampen for bedre integration mellem verdens kulturer.

Det er dér, Naser Khaders politiske hjerte ligger. Ikke hos topskat og Saxo Bank.

/ritzau/

Khader vender tilbage til værdikampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce