Keramiker med visioner


Keramiker med visioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Keramikeren og billedhuggeren Peter Tybjerg er om nogen manden bag Keramikmuseet Grimmerhus
60 ÅR PÅ jorden - 40 år med leret - 10 år med Grimmerhus.

Keramikeren og billedhuggeren Peter Tybjerg slår to fluer med ´et smæk, når han på onsdag kan fejre sin 60 års fødselsdag, og samtidig se tilbage på 40 år som udøvende kunstner.

Peter Tybjerg er keramiker af den bedste slags. På sin egen tilbagelænede facon har han formået at slå igennem i en branche, som til tider kan være svær tilgængelig.

Hans varemærke er de gigantiske stentøjsrelieffer og små og store stentøjskrukker, og flere af hans værker bl.a. Vandkunsten ved Svendborg Sygehus, hængeskulpturer i træ, glas og stål på Kommunekemi , og ikke mindst det 4 meter høje Symbolæg ved Syddansk Universitet-Odense er et synligt bevis på hans produktion.

MEN DET er Keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart, der om noget er Peter Tybjergs hjertebarn.

I ti år stod han på det nærmeste på hovedet, for at få museet op at stå, og i tre år fungerede han både som museets daglige leder og som formand for bestyrelsen - en dobbeltrolle, der til sidst førte til hans afsked.

Selv sagde han dengang, at det var helt efter planerne, at han skulle trappes ud af Grimmerhus. Administration og daglig ledelse var nemlig ikke med i hans fremtidsdrøm.

- Jeg kan derimod godt lide at sætte ting i gang og få dem til at virke. Og jeg kan vel også være lidt stolt af resultatet på Grimmerhus, har han tidligere sagt i et interview.

TRODS DE mange successer har Peter Tybjerg også oplevet, at en af hans mange drømme i bogstaveligste forstand gik op i lys lue.

I midten af 90'erne købte han Assens Roklubs gamle bygninger på havnen i Assens. Efter planerne ville han omdanne dem til et internationalt kunstcenter med værksted og udstillingsrum i vandkanten ved Lillebælt.

Træbygningerne fra 1934 passede lige ind i hans kram, idet han altid har sværmet for flotte steder ved vandet, og desuden har en svaghed for bevaringsværdige bygninger.

Inden drømmen blev til virkelighed, brast den i løbet af et splitsekund, idet træbygningerne nedbrændte totalt nogle år efter.

Og selv om Peter Tybjerg ville genopbygge bygningerne, besluttede Assens Byråd at området skulle udlægges til rekreativt område, og Peter Tybjergs planer blev for altid begravet.

PETER TYBJERG blev født på Island i 1944, men kom allerede til Fyn som fireårig.

Skolen var imidlertid ikke det, der tændte ham allermest, og som 13-årig gik han ud af skolen for at arbejde ved landbruget, indtil han som 15-årig kom i lære som maskinarbejder.

Ved en tilfældighed blev det dog ikke håndværker, men kunstner der blev hans levevej.

På vej til en jazzfestival i Frankrig kom han forbi en udstilling med Pablo Picassos leg med leret, og så var Peter Tybjerg solgt.

I slutningen af tresserne fik han udlængsel og rejste til Swaziland i det sydlige Afrika, hvor han var med til at opbygge et keramikværksted.

Efterfølgende er det blevet til en lang række rejser, bl.a. til Rumænien, England, Irland, Spanien, Italien, Grækenland og USA, hvor han har hentet en stor del af sin inspiration.

I DAG bor og arbejder han i Assens.

I forbindelse med jubilæet er der frem til den 5. september arrangeret en jubilæumsudstilling på Keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart, hvor også kollegaen Jac Hansen udstiller.

Keramiker med visioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce