Kennedy tabte til kræften

FILE - In this Oct. 25, 1990 file photo, Sen. Edward M. Kennedy, D-Mass. talks to reporters at a news conference on Capitol Hill in Washington, D.C. Massachusetts Sen. Edward M. Kennedy has died after a yearlong battle with a brain tumor. (AP Photo/John Duricka, File)
Foto: AP/John Duricka,

Kennedy tabte til kræften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dødsfald

Edward Kennedy var den sidste af de tre Kennedy-brødre, som dominerede amerikansk politik siden 1960’erne. Sent tirsdag aften amerikansk tid døde han i sit hjem i Hyannisport i Massachusetts af kræft.

Han blev 77 år.

Edward Kennedy, kendt som Ted, fik i maj 2008 besked om, at han led af en særdeles ondartet hjernesvulst. Alle vidste da, at det var et spørgsmål om kort tid, før han måtte opgive sit livslange engagement i politik, ja selve livet.

Han forsøgte lige som sine berømte brødre at blive landets leder, men uden held. I stedet blev han en nestor i Senatet, medlem i over 45 år. Han var de liberales "løve", som med visse synspunkter forsøgte at trække forsamlingen til venstre, og han formåede samtidig effektivt at samarbejde på tværs og smede store kompromiser med sine republikanske rivaler.

Edward Kennedys liv var kendetegnet ved tre store tragedier. Først blev broderen John F. Kennedy, som oplevede at sidde i Det Hvide Hus i næsten tre år, myrdet ved et attentat i 1963. Derpå blev Robert Kennedy, en anden bror, også skudt og dræbt ved et attentat. Han var da tæt på at blive Demokraternes præsidentkandidat i 1968.

Året efter fulgte ulykken på øen Chappaquiddick, som ligger nær Martha’s Vineyard syd for Boston i det nordøstlige USA. Kennedy kørte efter en fest i bil af en bro og i en kanal. Han var tilsyneladende beruset. Med ham var sekretæren Mary Jo Kopechne, som druknede. Kennedy erklærede, at han forgæves forsøgte at bjærge hende, men han blev kritiseret for ikke at slå alarm - og for først at kontakte politiet mange timer senere. Han fik to måneders betinget fængsel for udåden.

Slagskyggen fra Chappaquiddick var en hovedårsag til, at Edward Kennedy ikke opnåede tilslutning til at blive Demokraternes præsidentkandidat i dysten mod den siddende præsident Jimmy Carter i 1980.

Efter tilbageslaget helligede han sig arbejdet i Senatet.

Her blev han kendt som en habil lovmager, der forstod spillets regler og var i stand til at bringe demokratiske og republikanske medlemmer sammen. Han fik blandt andet lovgivning gennem Kongressen, som hjælper forældreløse- og aidssyge børn. Men han var også en kontroversiel figur i nogle kredse. Som erklæret tilhænger af våbenkontrol og fri abort var Edward Kennedy lidt af et hadeobjekt på den yderste højrefløj.

Hans stemme var vigtig internt i Det Demokratiske Parti. Således blev der lyttet til ham, da han støttede senator Barack Obamas kandidatur som Demokraternes præsidentkandidat i 2008.

Men ikke kun Obama - også senator John McCain, Republikanernes nominerede til præsidentposten det år, priste Edward Kennedy og betegnede ham som samarbejdsvillig.

Obama kaldte ham "en gigant i amerikansk politisk historie", mens McCain omtalte ham som "en legendarisk lovgiver - dygtig, fair og generøs".

Edward Kennedy var født 22. februar 1932. Han var den yngste i en søskendeflok på ni børn af den irsk-amerikanske forretningsmand og politiker Joseph P. Kennedy og dennes hustru, Rose Fitzgerald.

Den ældste af Ted Kennedys tre brødre, Joseph, døde også i en relativ ung alder. Han blev dræbt i et flystyrt under Anden Verdenskrig. Edward Kennedys storesøster, Eunice Kennedy Shriver, døde tidligere i denne måned. Hun blev 88 år.

Efter at være blevet uddannet jurist på Harvard Universitet og Virginia Universitet overtog Edward Kennedy i 1962 sin bror Johns plads i Senatet i USA. Dér forblev han frem til sin død som repræsentant for staten Massachusetts. Han blev uden nævneværdig modstand genvalgt hvert sjette år. Ted Kennedy var gift to gange og havde tre børn. Sønnen Patrick J. Kennedy fra ægteskabet med Joan Bennett Kennedy har siden 1995 været medlem af Repræsentanternes Hus fra staten Rhode Island. (ritzau)

Kennedy tabte til kræften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce