Kæmpe opgave før fødselsdagen

Hans Toksvig Larsen, Creo-arkitekterne fylder 50 år.
Foto: Jørgen Hansen

Kæmpe opgave før fødselsdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Creo Arkitekter vandt millionopgave ugen før, chefarkitekt Hans Toksvig Larsen fylder 50 år

Han kan selvfølgelig ikke vide, om det bliver den bedste fødselsdagsgave, men ingen tvivl om, at det er den største, der forleden dumpede ned i Creo Arkitekters chefarkitekt Hans Toksvig Larsens turban.

Lørdag fylder han 50 år, og i sidste uge vandt firmaet konkurrencen om bygning af nordeuropas største grønttorv i Tåstrup, Copenhagen Markets. Et byggeri på 100.000 kvadratmeter til 600 mio. kr., som Creo har løst ved at sætte sekskanter sammen i en ny organisk struktur.

Projekteringen alene vil vare et års tid, og når det går hedest til er der seks-otte mand på opgaven.

Havde firmaet ikke vundet, havde en mio. kr. været tabt. Årligt bruger Creo Arkitekter en stor sum på udvikling og konkurrencer, så er det unægtelig rart, når det lykkes.

Opgaven er med til at stabilisere firmaet i en tid, hvor det offentlige trækker vejret efter den store proces med strukturreformen. Nu er kommunerne så småt ved at lægge an til nye rådhuse, skoler og plejehjem, men sygehussektoren venter stadig på den endelige beslutning om nybyggeri eller ej.

Creo Arkitekter har 70 ansatte og satser som sådan på de store opgaver. Her gælder det om at arbejde i netværk og dele viden.

- Kunsten er at brede sin viden ud, så der kommer flest muligt ringe i vandet, siger chefarkitekten.

Hans Toksvig Larsen har været i firmaet siden 1989.

For fem år siden blev tegnestuen omdannet til et medarbejderejet aktieselskab og fik navnet Creo Arkitekterne, fordi man ikke ville binde sig op på et navn. Tegnestuen har holdt til i Buchwaldsgade 35 siden 1997, og har udviklet sig til at være blandt de syv-otte største i Danmark med en bred vifte af opgaver fordelt over hele landet.

Chefarkitekten har ikke blot været heldig op til sin fødselsdag. Dagen før han gik på juleferie sidste år, blev han udnævnt til kongelig bygningsinspektør.

Creo Arkitekter fik det overordnede tilsyn med statens fredede bygninger samt kirkerne på Fyn, det meste af Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm. På Bornholm hører kirkerne dog under Københavns Stift.

Det betyder tilsyn med 115.000 kvadratmeter bygninger og 700 kirker, så det er et hverv, der giver en god bund og mulighed for udvikling af tegnestuen både fagligt og volumenmæssigt.

I sit byggeri vil Hans Toksvig Larsen gerne indtænke bæredygtighed og se mulighederne i det bestående. Men det er også vigtigt, at ny arkitektur indpasses i omgivelserne, så det ikke kommer til at stå som et fremmed element i helheden.

Det lå ikke ligefrem i kortene, at han skulle være arkitekt, da han gik i skole i fødebyen Vojens.

Efter en matematisk-samfundsfaglig studentereksamen fra Haderslev Katedralskole tog han et arbejdsår hos Brdr. Gram i Vojens, og det var i den periode, han besluttede sig for at flytte til Århus og begynde på arkitektskolen.

Han blev færdig i 1984, da arbejdsløsheden var på sit højeste. Det var vanskeligt at få arbejde, især hvis man ville blive boende i Århus.

Hans Toksvig Larsen tog konsekvensen og flyttede til Fyn, men der gik alligevel et halv års tid, inden der var fast arbejde at få i et københavnerfirma, der havde etableret sig i Odense. Her blev han til 1989.

Udover at være chefarkitekt og bygningsinspektør har Hans Toksvig Larsen påtaget sig opgaven som personalechef. Det var i øvrigt ham, der som almindelig ansat, for år tilbage tog initiativ til en medarbejderforening.

Desuden er han ansvarlig for markedsføringen af tegnestuen.

Hans Toksvig Larsen har ikke brugt tid på lange studier i udlandet, men han kan ikke tage på ferie uden at gå rundt og se og opleve livet mellem husene.

Hans foretrukne land er Italien - også når det gælder fodbold.

Privat tager han løbeskoene på hver morgen, og han kan lide at tage familie og venner med i sommerhus ved Vesterhavet.

Da børnene var små, var han medstifter af beboerforeningen på Bøgebjergvej i Skibhuskvarteret. En forening, der lagde 80.000 kr. på bordet, inden de fik kommunen til at lave stillevej.

Han sad tidligere blandt andet i bestyrelsen for den lokale brugsforening og var i en del år med i håndboldklubben Stjernens ungdomsudvalg, da børnene spillede der.

Han betegner sig selv som en god holdspiller, der ikke nødvendigvis går forrest, men heller ikke holder sig tilbage for at nå målene. Dertil er han er god organisator, der er i stand til at glæde sig over andres succes.

Reception

hos Creo Arkitekter, Buchwaldsgade 35, 2. sal Odense C, torsdag 19. juni kl. 14-17.

Kæmpe opgave før fødselsdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce