Jubilarens bagmænd

Ole Nielsen (t.v.) og Jørgen Christensen kan se tilbage på 25 år både som partnere og som ejere af Café Biografen ved Brandts Klædefabrik.
Foto: Jørgen Hansen

Jubilarens bagmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Christensen og Ole Nielsen ejer hver en halvdel af Café Biografen, der fylder 25 år

Det er nok en påstand, vi indfødte ikke rigtig bryder os om, men noget er der vist om det: Der skal komme folk udefra for at sparke liv i noget i Odense.

Og udefra kom de - uafhængigt af hinanden. Ole Nielsen og Jørgen Christensen, der for præcis 25 år siden var med til at åbne Café Biografen i Brandts-komplekset.

Dengang som del af en ejerkreds på fire. I dag ejer de to hver en halvdel af en af byens mest sejlivede og succesfulde kulturinstitutioner.

Nu 55-årige Ole Nielsen kom fra Struer for at læse nordisk på det, der dengang hed Odense Universitet.

Den to år ældre Jørgen Christensen er født i København, men flyttede som 11-årig med familien til Jylland og kom til Odense få år efter, han var blevet færdig med arkitektuddannelsen i Århus.

Det er ikke specielt rosende ord, de to kan mønte på, hvor meget liv der egentlig var i Odense dengang i begyndelsen af 80'erne.

Men Christensen og Ole nøjedes ikke med at brokke sig. De gjorde noget ved det.

Inspirationen kom fra Klaptræet på Kultorvet i København og Øst for Paradis i Paradisgade i Århus. Steder, der kombinerede biograf og café.

De havde mødt hinanden via fælles bekendte og kom med i den kreds, der besluttede sig for at forsøge at åbne en cafébiograf i den fynske hovedstad.

Som arkitekt var Jørgen Christensen blevet bekendt med kollegaen Kristian Isagers planer om at omdanne den lukkede Brandts Klædefabrik til et kulturcenter. Og selv om andre lokaler i byen var i spil, og ejerne af bygningerne var lidt svære at forhandle med i første omgang, så blev dørene for præcis 25 år siden lukket op til Café Biografen, der, skrives i to ord, men udtales i et ord.

De to tilflyttere havde ret. Odense havde brug for sådan et sted, og der var succes nærmest fra dag et.

I en branche, hvor steder kommer og går, får nye ejere, nye navne eller bygges om til uigenkendelighed, er Café Biografen en sjælden undtagelse.

Og i en branche, hvor ejerkredse ofte er uigennemskuelige eller gemmer sig i mystiske anpartsselskaber, og hvor brodne kar ikke er en sjældenhed, kommer det nærmest som en overraskelse, at der hverken er dramatik eller knive i ryggen i historien om, hvordan de fire oprindelige ejere blev til to. Det skete bare.

Ole Nielsen og Jørgen Christensen var 30 og 32 år, da de åbnede, og der fulgte nogle år med rigtig meget fart på.

For eksempel var det svært at få fat i de rigtige premierefilm, og så må man jo starte eget filmdistributionsfirma.

At kopiere cafébiograf-konceptet til Vejle og Esbjerg eller at gå ind i driften af Vester Vov Vov i København var andet af det, d'herrer Nielsen og Christensen var involveret i.

Endnu større blev det, da de to åbnede biograf i Gråbrødrecentret. Pludselig blev underhunden i den odenseanske biografverden en ligeværdig konkurrent til branchens gigant, Nordisk Film.

Men det hele endte i et fornuftsægteskab, da man gik i partnerskab med Nordisk Film om at drive Metropol i banegårdscentret.

I dag er Jørgen Christensen og Ole Nielsen tilbage ved basis. En hel erfaringer rigere. Alle nebengesjæfterne er skåret væk. De har prøvet at sætte penge i en Jørgen Leth-film, som ingen ville se, men de har aldrig brændt fingrene for alvor.

De lånte penge til op over skorstenen, da de skulle åbne, og de har én gang prøvet at sidde til samtale i banken, der absolut ikke var tilfreds med det tempo, pengene kom ind i, så det besluttede de sig for aldrig at prøve mere.

Nye projekter - for eksempel de forskellige udvidelser, Café Biografen har været igennem - er først blevet sat i søen, når der var penge i kassen til det.

Jørgen Christensen har kunnet bruge sin arkitekt-uddannelse netop når der skulle bygges ud og om.

Ole Nielsen havde ud over at læse nordisk i Odense også læst film i København, så det er meget logisk, at det er ham, der styrer biografdelen.

Han er ansat på halv tid og har eget filmrelateret firma ved siden af. Jørgen Christensen er ansat på fuld tid og er den daglige leder.

reception

I dag fra kl. 9-13 og igen på lørdag, hvor der fra kl. 10.30 af er fødselsdagsfest for hele byen.

Jubilarens bagmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce