Forfatteren Jakob Ejersbo døde torsdag aften efter længere tids kræftsygdom kun 40 år gammel, oplyser Gyldendal. Han slog igennem som 34-årig med romanen "Nordkraft", der var en dampende beskrivelse af Aalborgs hashmiljø.

Romanen sikrede den lokalkendte og insidertroværdige Jakob Ejersbo adgang til den prisbelønnede del af forfatternes parnas. Romanen indbragte ham boghandlernes pris, "De Gyldne Laurbær".

Ejersbo debuterede i 1998 med brevromanen "Fuga" og en rost novellesamling. Dertil kommer et eksamensbevis fra Danmarks Journalisthøjskole og erfaringen fra en række midlertidige job som opvasker, piccolo og fabriksarbejder.

Anmeldere har sammenlignet Ejersbo med Tom Kristensens "Hærværk" og dermed løftet kollektivromanen "Nordkraft" ud af billedet af en provinsiel tidslomme tynget ned af tjald og lal. Det var oplagt at filmatisere "Nordkraft" og det skete i 2005, da Ole Christian Madsen instruerede filmen med Thure Lindhart i hovedrollen.

Jakob Ejersbo efterlader sig manuskript til en ny bog.

- Der ligger et stort manuskript fra hans hånd, og det er så godt som færdigt. Det handler om forholdet mellem den vestlige verden og den tredje verden, siger Johannes Riis, litterær direktør på forlaget Gyldendal.

Gyldendal vil nu sammen med Jakob Ejersbos arvinger drøfte muligheden for at få manuskriptet udgivet. Dagbladet Politiken skriver, at Ejersbo efterlader sig tre manuskripter. (ritzau)