Hun gør ord til handling

Lone Ryg Olsen
Foto: Henrik Schütt

Hun gør ord til handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JOBSKIFTE: Fra forbruger-redaktør til den første kvindelige direktør i Dansk Supermarked

AT HUN har fart på og forsøger at springe højt kommer ikke som den store overraskelse. Allerede som journalistpraktikant på denne avis først i 1990'erne afslørede hun bag et meget ungpiget lyst smilende teenager-look selvsikkert gåpåmod og energi, der af og til kunne gøre mere rutinerede omgivelser ganske stakåndede.

Alligevel er det utvivlsomt kommet bag på ikke så få, at den nu 36-årige Lone Ryg Olsen, der de seneste år har været leder af forbrugerredaktionen på Morgenavisen Jyllands-Posten, har brugt sin journalistiske karriere som tilløb til et højdespring hos dagligvaregiganten Dansk Supermarked med 40.000 ansatte. Her sagde hun tidligere på sommeren ja til at blive Human Ressource-direktør -eller på mere jordnært dansk personalechef. Det indebærer ansvar for at rekruttere og udvikle ledere ikke alene til koncernens centrale funktioner men også til varehusene Føtex, Bilka og Netto.

Et stort spring. Alligevel var hun med egne ord "ikke et sekund i tvivl" om at slå til, da tilbuddet fra Dansk Supermarked dukkede op.

MED SIT ja er Lone Ryg Olsen med til at bryde et ellers solidt rodfæstet mandsvælde i dagligvarekoncernens topledelse, og hun sætter samtidig handling bag sine ord om, at danske kvinder må droppe klynkeriet over manglende ligestilling i toppen af erhvervslivet og selv gøre noget ved sagen.

- Det er også vores egen skyld, at mændene sidder på magten, har det gang på gang lydt fra den kommende HR-direktør.

FORET par år siden slog hun for alvor sine holdninger fast, da hun skrev bogen "Køkken eller Karriere". En debatbog, hvor hun greb fat i det paradoks, at der i de senere år er blevet flere kvinder end mænd med længerevarende uddannelser. Alligevel er det stadig mænd, der sidder på langt de fleste topposter.

- Vi har været alt for villige til at lade os reducere til overkvalificerede børnepassere, fastslog hun i bogen og har siden gentaget det talrige gange som ivrig debattør og foredragsholder med ligestilling og kommunikation som tema.

- Den generation af kvinder, jeg tilhører, har fået privilegier, som vores mødre og bedstemødre kun drømte om. Derfor skal vi turde gribe de muligheder, vi får. Vi skal tage ansvar. Ikke bruge børn og hjemmebagte boller som et skjold. Det kan vi ikke være bekendt.

IDÉEN TIL "Køkken eller Karriere" spirede frem, da Lone Ryg Olsen, der i dag har to børn på seks og fire år, under sin første barselsorlov, ved selvsyn kunne konstatere, at det var mødrene hun så skubbe rundt med barnevognen - aldrig fædrene.

At det ikke blot blev ved en stille undren, ligner til forveksling en arvelig "belastning" for den vordende personalechef, der trådte sine børnesko i Odense. Her har hendes forældre, Anne Okkels Olsen og Knud Ryg Olsen i en årrække været markante lektorer på Tornbjerg Gymnasium, og i sin tid var hendes mor tillige aktiv i den lokale rødstrømpe-bevægelse. Samfundsdebat hørte med til hverdagen i hjemmet i Skt. Klemens.

Efter studentereksamen og en kort flirt med jurastudiet ved Københavns Universitet valgte lektor-datteren journalistikken som indgang til sit fortsatte samfundsengagement.

PRAKTIKTIDEN på Fyens Stiftstidende blev suppleret med et år som reporter på den fynske avis, inden det gik til Århus, og et job på Jyllands-Posten.

For tre år siden blev Lone Ryg Olsen leder af avisens forbrugerredaktion, og interessen for ledelse spirede for alvor frem. Den fik ekstra næring gennem diverse lederkurser. Blandt andet fulgte den tidligere Odense-pige en kursusrække i ledelse og coaching ved Center for Ledelse.

Det gav personlige kontakter til yngre ledere fra andre brancher og hun kom med i et netværk med repræsentanter for blandt andre A. P. Møller, Danfoss, SKAT, Post Danmark og Københavns Kommune.

DET VAR med til at modne tanken om, at et karrierespring ikke nødvendigvis skulle foregå inden for mediebranchens snævre verden.

Der var andre muligheder. En af dem dukkede op med henvendelsen fra Dansk Supermarked.

- Da jeg blev præsenteret for jobbet, var jeg derfor ikke et øjeblik i tvivl. Men vendte dog tingene med min mand, inden ja'et blev konfirmeret. Det er vigtigt, at der er opbakning til, at jeg kaster mig ud i det her.

SELV OM lederfunktioner og planlægning har været en stor del af Lone Ryg Olsens arbejdsliv de senere år, er hun ikke i tvivl om, at hun står foran et jættestort kulturskifte, der vil kræve sin kvinde. Sommerfuglene har da også flakset, men det giver tryghed, at den kommende karriere indledes med en periode som føl hos den nuværende HR-direktør.

- Og så har jeg da lidt erfaring fra branchen, fremhæver den vordende direktør og giver et stort smil frit spillerum med henvisning til studietidens fritidsjob hos blandt andet Bilka og Magasin.
Lone Ryg Olsen
Født i Odense i 1970.
Matematisk-samfundsfaglig student fra Tornbjerg Gymnasium i 1988.
Optaget på Danmarks Journalisthøjskole i Århus i 1990. Deltidsjob  ved Elsted-Lystrup Ungdomsskole.
Journalist på Fyens Stiftstidende 1994-95.
Fra 1995 ansat på Morgenavisen Jyllands-Posten, og fra 2003 leder af avisens forbrugerredaktion.
Fra den 22. august i år Human Ressourcedirektør i Dansk Supermarked.
Gift med ingeniør Jesper Bue Andersen. Parret bor i Åbyhøj ved Århus og har to børn på seks og fire år.
Har i en årrække spillet basketball på divisionsniveau for blandt andre BKOdense og Aarhus Universitets Sport. Spiller stadig på Århus-klubbens old girls-hold.

Hun gør ord til handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce