Hun er helt sin egen

POLFOTO 22.02.2005 Forfatteren Nikoline Werdelin.

Hun er helt sin egen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TEATER: Tegneren og dramatikeren Nikoline Werdelin har en egen evne til at spidde alt og alle. Den 19. april er der premiere på hendes stykke "Mine to søstre" på Værkstedet i Odense

HUNHAR en særlig evne til at aflure både socialister og borgerdyr, fine forstadsfruer og frustrerede singler. Med sit røntgenblik skærer hun helt ind til benet og får vores masker til at krakelere.

I mere end 20 år har tegneren Nikoline Werdelin med tegneserierne "Cafe", "Homo Metropolis", "2900 Hellerup" og "Laura og Nugga" taget os allesammen lige på kornet.

Ingen er gået ram forbi, og udover den svære kærlighed og livet som single, hvor hovedpersonerne jagter den umulige lykke, har hun modigt skildret utroskab, incest, senildemens, HIV og inkontinens - der jo er en del af livet, som hun siger.

For otte år siden debuterede hun så som dramatiker og instruktør, og i dag regnes hun for en af de bedste herhjemme. Efterhånden har hun modtaget flere priser blandt andet to Reumert priser for bedste skuespil i 2001 og 2002, prisen som Årets Dramatiker i 2002 og Gentofte Kommunes Kulturpris i 2003.

NIKOLINE Werdelin, 44 år, er vokset op i Bagsværd, USA og Charlottenlund.

Hun har altid følt sig som en outsider, ikke mindst på grund af sin tunghørhed, som afskar hende fra at høre alt, hvad der blev sagt. Hun har fået høreapparat og følger nysgerrigt med i alt, hvad folk omkring hende fortæller.

Som teenager var hun efter eget udsagn vanskelig og gik sine egne veje.

I 1981 blev hun optaget på Skolen for Brugskunst, men opgav efter et par år. Til gengæld vandt hun en tegneserie-konkurrence i Politiken - og så var hendes lykke gjort.

Striberne ramte plet og fik hurtigt en stor læserskare. Og selv om hun fra tid til anden er blevet beskyldt for at være grænsesøgende, er hun det langtfra. Hun prøver bare at give sin version af virkeligheden, siger hun.

- Jeg har altid haft nemt ved at slå over i fantasi. Nu er min leg blevet mit arbejde, og jeg kan uden begrænsninger bruge mit glade vanvid, har hun tidligere sagt.

HUNLÆSER ikke selv tegneserier og henter heller ikke sine inspirationer i cafémiljøet, hvad man ellers umiddelbart skulle tro.

Hun er heller ikke på evig jagt efter den eneste ene, men nøjes med at sige, at hun er omstillingsparat. Efter et forlist og kortvarigt ægteskab, som hun efter sigende var glad for ikke blev længere, bor hun nu alene i en stor villalejlighed i Hellerup sammen med sine to store boxerhunde.

Børnene i hendes liv er vennernes 13-årige trillinger, som hun har et tæt forhold til. For drømmen om egne børn opgav hun for fire år siden, da hun fyldte 40 år.

- Tilgroede ægteskaber har jeg svært ved at klare. Og det giver mig nældefeber at deltage i store familiefester. Til gengæld elsker jeg umulige mennesker, der er socialt handikappede og har energier struttende ud til alle sider, som hun så poetisk udtrykte det i et interview i Ekstra Bladet for nylig.

NIKOLINE Werdelin er helt sin egen og ligger ikke under for andres normer.

Hun har derfor uden problemer bosat sig midt i det borgerskab, som hun så gerne spidder i sine striber og teaterstykker.

- Det er jo vores egen skyld, hvis vi hopper med på den der kamp om facader. Det ville være forfærdeligt, hvis man har mulighed for at bo et smukt sted og så ikke vil bo der, bare fordi man ikke tør det af hensyn til andres mening, har hun sagt i Berlingske Tidende.

Den 19. april er der premiere på hendes stykke "Mine to søstre" på Værkstedet i Odense.

Foto: Linda Johansen
nikoline werdelin
Født 15. september 1960.

Vandt i 1984 en tegneserie-konkurrence i Politiken. Fik derefter sit gennembrud med striberne "Cafe", "Homo Metropolis", "Rose", "Laura og Nugga" og "2900 Hellerup".

Debuterede som dramatiker i 1996 med "Liebhaverne".

Fik i 2001 en Reumert for bedste stykke med "Mine to søstre", som Odense Teaters Værkstedsscene har premiere på den 19. april.

I 2002 en Reumert for "Boblerne i bækken".

2002 kåret til Årets Dramatiker.

2003 Gentofte Kommunes Kulturpris.

Bor i Hellerup.

Hun er helt sin egen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce