Hun elsker Carmen og udfordringerne

Inger Birkestrøm Juul er ikke operakyndig og kan hverken læse noder eller synge opera, så opgaven var ikke oplagt.
Foto: Den Fynske Opera

Hun elsker Carmen og udfordringerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inger Birkestrøm Juul står bag opsætningen af Georges Bizets opera Carmen på Den Fynske Opera

ODENSE: Alle elsker Carmen. Også instruktør og dramaturg Inger Birkestrøm Juul, Odense, der hævder, at arien er allemandseje. Det er toner, som alle kan nynne - selv børn i skolegåden.

Og netop tanken om operaens folkekærhed er baggrunden for, at hun for et par år siden gik til operachef Jesper Buhl fra Den Fynske Opera og lancerede ideen: En opsætning af Carmen på Albani Bryggeriet.

Efter et par års ihærdigt arbejde med at få selv de mindste detaljer til at falde på plads, kan Inger Birkestrøm Juul nu spændt vente på, at »hendes« opera får premiere på på lørdag. I en hal forbundet med tappehallen og med en stor maskine som den væsentligste del af kulissen.

At lade sig inspirere af en lokalitets historie, der kan lægge sig over eller under den egentlige historie, som skal fortælles, kaldes i fagtermer en site-specific opsætning, og Inger Birkestrøm Juul har siden slutningen af firserne været dansk foregangskvinde for fænomenet.
Liv Oddveig Midtmageli synger partiet som Carmen i operaen af samme navn, mens Magnus Vigilius er hendes elsker, Don José, i originalversionen en korporal, men her en lavt rangeret PET-agent.
Liv Oddveig Midtmageli synger partiet som Carmen i operaen af samme navn, mens Magnus Vigilius er hendes elsker, Don José, i originalversionen en korporal, men her en lavt rangeret PET-agent.
Foto: Den Fynske Opera

Nye scener

I de første år af 1990?erne puslede hun med tanken om at bruge specifikke lokaliteter til opsætning af H.C. Andersens eventyr. Det blev til eventyret Den lille Havfrue, opført i en svømmehal... til Snedronningen i Odense Skøjtehal, til De vilde Svaner i Beldringe Lufthavn. Siden fulgte en fastansættelse i syv år som leder af teaterprojektet Rampelyset.

Men at sætte en opera op, havde hun egentlig aldrig selv drømt om, indtil hun for et par år siden mødte flere oprasangere, som opfordrede hende til at gå i gang med et projekt.

Inger Birkestrøm Juul er ikke operakyndig og kan hverken læse noder eller synge opera, så opgaven var ikke oplagt. Men så læste hun i avisen, at Jesper Buhl, den dengang nyudnævne operachef, ønskede at gøre opera mere tilgængelig.

- Det inspirerede mig. For ved at vælge et særligt sted, kommer man også et andet publikum i møde, fortæller hun.

Fabrikken med kvinder

At valget faldt på Albani, er for Inger Birkestrøm Juul helt indlysende.

I Bizets historie er Carmen en sigøjnerpige, der arbejder på en tobaksfabrik sammen med næsten udelukkende kvinder. Også Albani er en stor kvindearbejdsplads og også her fremstilles et nydelsesmiddel. Desuden ligger Albani bekvemt i bymidten og er et bryggeri, der stadig er i funktion - døgnet rundt og i weekenden med.

- Faktisk havde vi udvalgt en location, som vi måtte ændre, da Albani overtog Ceres. Før foregik det i en tappehal, nu er vi i en hal lige op ad tappehallen, hvor en stor maskine, som åbner og lukker kartoner, er den væsentligste del af scenografien. Foruden maskinen, som Albanis produktionsleder Karsten Kjærby Christiansen har studset over, at vi ligefrem fandt smuk, bruger vi kun et par paller - også fra bryggeriet. Resten ordner vi med lys, siger Inger Birkestrøm Juul, som kan supplere med at forklare, at hun i kostumerne har lagt vægt på, at de alene skal være den indramning, som fremhæver sangernes ansigter.

- Vi har brugt de spanske flamenco-farver rød og sort som udtryk for lidenskab og passion samt lidelse og død. Kun en enkelt sanger er i blåt. Fordi hun ifølge manuskriptet kommer fra Baskerlandet og derfor bærer blå nederdel og blå baskerhue.

Men denne detalje er blot ment som lidt guf, lidt bonus, til dem, der i forvejen kender til Carmen.

Opdateret friheds-trang

Desuden er operaen opdateret. Ikke i teksten, som bortset fra minuature-rettelser holder sig til den oversatte tekst fra halvfjerdserne, men Inger Birkestrøm Juul har valgt at arbejde med operaens tema som et moderne friheds-projekt:

- Carmen er en fræk pige. En der kan forføre alle mændene. Men temaer som frihedselskende kvinder og mænd, der krøller sig sammen og begår mord, læser vi om næsten hver dag i avisen, siger hun.

Forestillingen har Liv Oddveig Midtmageli i titelrollepartiet som Carmen, mens Magnus Vigilius spiller elskeren Don José. De øvrige medvirkende er Jens Søndergård, Jakob Christian Zethner, Kiki Brandt, Kristine Eiler Ernst og Winnie Merete Barrett.

Musikerne er Branko Djordjevic på accordeon, Lonnie Svilling på fløjte, Jesper Sivebæk på guita og Hanne Bramsen Buhl på synthesizer. Desuden medvirker Albanis eget kor, der består af seksten ansatte kvinder og en enkelt mand.

Albani Port 1, Tværgade 2, Odense: Premiere lørdag 24. januar kl. 19.30. Spiller 25/1, 31/1, 1/2, 7/2, 8/2, 14/2, 15/2, 2, 21/2, 22/2. Billet: 175 kr.

Hun elsker Carmen og udfordringerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce