Hun bøjede sig til sidst

Hun har før sagt nej tak, men i går sagde Birthe Rønn Hornbech ja til at blive minister. POLFOTO

Hun bøjede sig til sidst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Birthe Rønn Hornbech har sagt ja til en ministerpost

- En minister er jo bare en avanceret sagsbehandler. Det ville virkelig være et skridt tilbage for mig, var den altid skarpe Birthe Rønn Hornbechs kommentar, da hun i 2001 takkede nej til posten som kirkeminister.

Om det var kirkeministeriet eller en ministerpost hun nødigt ville have, eller om hun i mellemtiden har skiftet mening må stå hen.

Men med dannelsen at Foghs nye regering har hun i hvert fald sagt ja til en ministerpost.

Venstres hidtidige retspolitiske ordfører skal lede det politisk svære integrationsministerium efter at partifællen Rikke Hvilshøj smed håndklædet i ringen umiddelbart efter valget.

Med Birthe Rønn Hornbech får regeringen en slagkraftig kvinde på posten. Hun har aldrig været bange for at give sin uforbeholdne mening til kende - heller ikke selv om den gik partiet, regeringen og statsministeren midt imod.

Også når det er kommet til afstemninger i Folketinget har hun haft mod til at stemme imod partilinjen.

Birthe Rønn Hornbech bliver som regel både hørt og bemærket, når hun lukker munden op, men i 1996 talte hun for døve øren i Venstre, da hun markerede sig med særdeles skarpe synspunkter mod Tvind-loven.

Da loven, der havde til formål at lukke Tvind-imperiet, skulle til afstemning i Folketinget, stemte hun imod både lov og partilinje.

Det viste sig senere, at den skarptungede politiker havde ret i sine advarsler, da Højesteret underkendte loven.

For hende står befolkningens retssikkerhed foran alt andet. Derfor kritiserede hun også anti-terrorpakken, fordi hun mener, den strider mod frihedsrettighederne ved blandt andet at tillade øget overvågning.

Hun er blevet kaldt "Folketingets eneste mandfolk" og "en enegænger med et ego så stort som en flyhangar", men bag disse betegnelser gemmer sig en respekt for og beundring af Venstre-politikeren, det rækker langt ud over partiet til begge sider i salen.

Hun har også en lang karriere og erfaring med det politiske liv at trække på, når hun sætter sig på ministertaburetten.

Hun har været folketingskandidat i Køge i 30 år og blev første gang valgt ind i 1984. Hun var ude i tre år fra 1987, men blev igen stemt ind i 1990. Den 13. november blev hun genvalgt med 8960 personlige stemmer.

Birthe Rønn Hornbech er født i København. Hun gik på musiklinjen på Aurehøj Statsgymnasium og begyndte teologiske studier lige efter studentereksamen i 1963. Det var dog juraen og en karriere inden for politiet, der blev hendes løbebane, inden Folketinget kaldte.

Hun blev cand.jur. i 1971, hvorefter hun fik en stilling som politifuldmægtig i Roskilde. Efter fem år kom hun til Rigspolitichefen og blev anklager ved Landsretten for Statsadvokaten for Fyn frem til 1981.

Da avancerede hun til vicepolitimester hos Rigspolitichefen og har tillige været lærer ved Politiskolen i to perioder.

Siden Birthe Rønn Hornbech stillede op for Venstre i 1976,har hun været medlem af Folketingets kirkeudvalg, Venstres forsvarsudvalg, Venstres Udlændingeudvalg, retspolitisk ordfører og ordfører i Folketingets udvalg for forretningsorden.

Uden for Tinget har der også være bud efter hende til mange andre poster, blandt andet til bestyrelsen for Det Danske Teater, Forbrugerrådet, Dansk Pressenævn og Færdselssikkerhedskommissionen.

Hun er også en flittig skribent. Har skrevet til så forskellige medier som Weekend­avisen, Kristeligt Dagblad og Ekstra Bladet og er samtidig forfatter til en række bøger, hvor hun ikke er bange for at sætte tingene på spidsen.

I 1997 satte hun sin egen arbejdsplads, Folketinget, på anklagebænken i "Så gik der politik i det...".

Her afslører hun Folketinget i gang på gang at svigte sin opgave ved ikke at kontrollere administrationen effektivt, ved ikke at drage ministre til ansvar, og hun mener ikke, medlemmerne yder kritisk modspil til regeringens lovforslag.

Med henvisning til Tvindloven, rockerloven og voldspakken anklager hun politikernes lovgivningsarbejde for mest af alt at ligne et svar på mediernes jagt efter enkeltsager.

Nu er hun rykket fra sidelinjen til inderkredsen, men Birthe Rønn Hornbech er næppe færdig med at tage bladet fra munden.
POLFOTO)
POLFOTO)

Hun bøjede sig til sidst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce