Hot emne: Parforhold


Hot emne: Parforhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De unge dyrker parforholdet, som var det en religion. Partneren skal være udfordrende, spændende og god for karrieren. Hårdt arbejde, for det kan hele tiden blive bedre

Dan Tùrell holdt af hverdagen. Mest af alt af hverdagen. Men det var dengang. Dengang det var på mode at blive gift og skilt og gift igen, og hvor enhver anstændig kreativ borger stod i Riebers eller var jaget vildt for skattefar. Stabilitet og ordnede forhold var klaustrofobiske størrelser, som man havde set sine forældres generation visne i.

Forfatteren og dramatikeren Leif Panduro havde stukket til borgerskabets diskrete charme i sine tv-spil, som tømte gaderne dengang i 70?erne.

Vi kunne selv se det, kunne vi - hvor galt, det kunne gå, når man lod sig mase ind i formstøbte liv. Så hellere bryde op og kaste sig ud på de vilde vover. Igen og igen og igen. Og når livet er én stor koldbøtte, kan sådan en helt almindelig hverdag med velkendte rutiner være balsam for den forslåede sjæl.

Lavstatus at rode med sit liv

Men tiderne skifter, og hvis man i dag er en veluddannet kvinde eller mand mellem 30 og 40 år, så har man helt andre ambitioner på tilværelsens vegne. For det første er det lavstatus at rode med sit liv. Især med sit parforhold. Og for det andet må det for alt i verden ikke blive hverdag - slet ikke en hverdag, som er stagneret i rutiner. Og hvis det så viser sig, at man kun er et menneske, må man jo søge hjælp. Og det gør de unge par. De går i parterapi som aldrig før, de læser selvhjælpsbøger som aldrig før, eller de får sexologen Joan Ørting til for åben skærm at hjælpe dem med at få løst de problemer, der har tårnet sig op. Det er nemlig okay at have problemer, men det er ikke okay ikke at gøre noget ved dem:

- Man signalerer status og succes, hvis man har et godt parforhold, og det betrages som et stort nederlag, hvis man ikke kan holde sammen, siger Sarah Holst Kjær, der er seniorforsker ved Agderforskning i Kristiansand i Norge og aktuel med afhandlingen »Sådan er det at elske - en kulturanalyse af parforhold«.

Sarah Holst Kjær har undersøgt den livsstil og de idealer, der gør sig gældende blandt yngre veluddanenede par, og det går igen, at de vil være supermennesker. Deres tilværelse skal fungere optimalt på alle fronter, og hvorfor lade sig nøje med et godt parforhold, når man kan have et sublimt forhold, spurgte de par, som Sarah Holst Kjær interviewede.

De voksne børn

Sarah Holst Kjær fortæller, at de unge par drømmer sig tilbage til 1950?erne med den stærkt sammentømrede kernefamilie - dog i en kraftig revideret udgave:

- I dag skal både manden og kvinden gøre karriere. Livet er én lang udviklingsproces. Man må for alt i verden ikke stagnere. Derfor arbejder de meget på at udvikle sig selv og hinanden, så de får et spændende liv sammen.

Men det spændende liv skal være inden for kernefamiliens rammer. Ikke noget med at eksperimentere med nye og utraditionelle livsformer.

Sarah Holst Kjær kalder det moderne parforhold »en opdragelsesarena for nu voksne børn«. Og parrene går frivilligt med til at lade sig opdrage:

- Omkring 2000 begyndte forlagene at pumpe selvhjæpslitteratur ud, og det er fortsat i en lind strøm, fordi der er et marked for det. Vi lever i selvrealiseringens tid, og det smitter også af på parforholdet. Vi må for alt i verden ikke kede os, vi skal hele tiden maksimere vores liv, og partneren skal have noget at byde på: Et spændende job, et godt netværk, interessante venner og helst være af god familie. Det kan nemlig optimere vores egen tilværelse, lyder det.

Ingen tid til dovne søndage

Winnie Haarløv er terapeut og forfatter til en ny bog »Dig og Mig - en brugsbog om parforhold«. Hun fortæller, at nutidens yngre par slås meget mere for deres parforhold, end deres forældre gjorde, og det betyder blandt andet, at de hurtigt rækker ud efter hjælp, når der er brug for det:

- I nogle år var børnene et statussymbol, men i dag er det et godt parforhold. Det er blevet ind at dyrke sit parforhold, siger Winnie Haarløv, der også nævner 1950?erne og den stærkt sammentømrede kernefamilie som et ideal for mange yngre par:

- Dengang var der ingen tvivl om rollefordelingen. Mor gik derhjemme, og far gik på arbejde og kom sent hjem. Nu arbejder både mor og far, og begge vil være dygtige på alle fronter, men det er stressende ad helvede til. Det er en af grundene til, at de må smide håndklædet i ringen og bede om professionel hjælp, siger Winnie Haarløv, der mener, at de unge par glemmer, at de også er mennesker, der har brug for at lægge benene op og slappe af:

- Der er ikke plads til lange, dovene, endeløse søndage, og det er synd, for det har vi alle brug for. Der ligger nemlig en masse kreativitet gemt i de tomrum, mener Winnie Haarløv.

Grænser for selvkontrol

En af de parterapeuter som har redet på »hjælp-til-selvhjælps-bølgen« er Martin Østergaard, der vakte stor opsigt, da han i 1999 udgav bogen »Vejen til Mandens Hjerte«, der gik hen og blev en bestseller. Han kalder det moderne parforhold for en ny religion:

- De unge par har enorme ambitioner, og det er frygtelig bange for, at deres projekt ikke lykkes. Det er en hård kamp, siger Martin Østergaard, der mener, at vi mennesker engang imellem skal give os selv lov til at fortvivle og rode rundt:

- Nogle gange bliver man nødt til at bryde op, for at få et mere realistisk forhold til det liv, man lever, og blive bedre til at mærke, hvad der har kvalitet. Det er jo paradoksalt, at så mange familier laver hjemmeside, hvor man kan følge deres drømmerejse jorden rundt, og når de kommer hjem, falder det hele fra hinanden, fordi konen eller manden bliver styrtende forelsket i en anden. Selvkontrol fungerer kun til en vis grænse, og jeg kan godt blive lidt træt af at se på alle de par, der forsøger at signalere, at de har fuldstændig styr på kærligheden og deres parforhold. Det virker iscenesat og patetisk. Men mange yngre mennesker frygter det almindelige liv. De frygter Dan Tùrells hverdag, men de kan ligeså godt lære at elske den, for den er ligeså naturlig som amen i kirken. Hverdagen er kommet for at blive.

–-

Nye bøger om parforhold:

Sarah Holst Kjær »Sådan er det at elske - en kulturanalyse af parforhold«. (Museum Tusculanums Forlag)

Winnie Haarløv: »Dig og Mig - En brugsbog om parforhold«. (Forlaget MagnoliaPress/ArtPeople)

Birgitte og Poul Nygaard: »Kærlighed gør ikke blind - En bog om at leve i parforhold«. (Forlaget Unitas.)

Joe Quirk »Sandheden om mænd og kvinder - Videnskaben bag sex, kærlighed og parforhold2. (Forlaget Bazar)

–-

Parforhold på tv lige nu:

TV 2 »Jagten på gnisten«. Med parterapeut og sexolog Joan Ørting. De næste mange tirsdage klokken 20.

TV 2 Charlie. »Det gode parliv«. 11 kendte ægtepar fortæller om deres parforhold på godt og ondt. Fra torsdag den 19. februar og 10 torsdage frem.

–-

Billedtekster:

1: Der er status i at have et godt og langt parforhold. (Foto: Patrick Schwalb/Polfoto)

2: Parterapeuterne har kronede dage. Her er det Joan Ørting, der forsøger at give par gnisten tilbage i et program på TV2. (Foto: STV/TV 2)

3: De unge par drømmer sig tilbage til 50´erne med stabile og sammentømrede familie, og hvis forholdet slår revner søger de gerne hjælp til at få det repareret. (Foto: Kirsten Fich Pedersen/Polfoto)

Hot emne: Parforhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce