Hopp og Hoffenheim

Hoffenheim's sponsor Dietmar Hopp fotografet sammen med sit stjernehold "1899 Hoffenheim" i foråret. Arkivfoto.

Hopp og Hoffenheim

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sportsglad ingeniør har som mæcen bragt et landsbyhold til tops i tysk fodbold

I Tyskland har en 68-årig sportsgal diplomingeniør og it-milliardær fuldstændig vendt op og ned på den ganske sportsverden.

Bar sig' navnet Hoffenheim og tyske sportsvenner vil sende dig et smil og tilføje: Jamen det er jo topholdet i Bundesligaen foran stolte fodboldklubber som Bayern München, HSV og Leverkusen.

Den lille flække med sine godt 3000 indbyggere er de seneste uger kommet på sportens verdenkort. Den ligger i det sydvestlige Tyskland med Heidelberg og Mannheim som nærmeste større byer og er bortset fra sportsklubben "TSG 1899 Hoffenheim" absolut ukendt for andre end dens egne indbyggere.

Fodbold-eventyret skyldes ene og alene én mand: Dietmar Hopp.

Han er født i Heidelberg, og tog efter sin studentereksamen på teknisk højskole i Karlsruhe. Her blev han i 1966 færdig som diplom-ingeniør og som sådan ansat hos IBM. Efter et par andre stillinger var han i 1972 med til at grundlægge software-firmaet Systemanalyse und Programmmentwicklung, som i 1988 skiftede navn til SAP AG.

Det blev et guldrandet papir, og ifølge Dagbladet Børsen er det i dag det største af sin art i Europa og det fjerdestørste på verdensplan.

Det har indbragt Dietmar Hopp en formue på skønsvist 6,3 milliarder euro (svarende til godt 46 milliarder kroner), og han er dermed ifølge det amerikanske magasin Forbes blandt de 700 rigeste i verden.

På et tidspunkt havde den driftige diplomingeniør lyst til at prøve andet end sidde til højbords i sit firma og blot tælle penge. Han fik kontakt med klubben "TSG 1899 Hoffenheim" i 1990 og tilbød at betale træningstøj til spillerne. Senere forærede han også byen sportsanlægget Dietmar-Hopp-Stadion, og som sponsor førte han klubbens amatørmandskab den direkte vej fra 8. liga frem til Bundesligaen, som er den fornemste fodboldrække i den stolte fodboldnation.

Det lille stadion hjemme i Hoffenheim er med succesen blevet for småt, og Dietmar Hopp er nu ved at opføre Rhein-Neckar Stadion. Det har 30.000 pladser og skal være klar efter nytår.

Den sportsglade it-milliardær nøjes ikke med at investere sin penge og kræfter i fodbold. Han har også skudt penge i ishockeyholdet Adler Mannheim og håndboldholdet Rhein-Neckar Löwen. Begge klubber afvikler deres hjemmekampe i SAP-Arena i Mannheim, hvor hans 27-årige søn Daniel i øvrigt er direktør.

En anden søn, Oliver, som er 36 år, er chef for familiens golfressort ved Nice i Sydfrankrig. Slotshotellet Bühlerhöhe i Baden-Baden, en golfklub nær Mannheim og et jetfly hører også til Hopp-familiens besiddelser.

Som succesrig forretningsmand er Dietmar Hopp klar over, at der skal investeres, før der kan hentes afkast. Derfor har han de seneste par år købt både træner og adskillige spillere til det fremstormende mandskab fra Hoffenheim.

Træner Ralf Rangnick råder i dag over bl.a. angrebsduoen Demba Ba og Vedad Ibisevic, som sammen tegner sig for 19 af Hoffenheims 31 mål i 11 kampe. I den forløbne uge er der også skrevet ny kontrakt med den 23-årige bosniske midtbanespiller Sejad Salihovic, som i 2006 kom til klubben fra Hertha Berlin.

Kilder i tysk sportspresse mener, at Dietmar Hopp har måtte punge ud med 40 millioner kroner til sin dyreste spiller, men det er pebernødder på det internationale spillermarked. Andre fodboldglade rigmænd som de oliesheiker og russiske oligarker, der har købt sig ind de store engelske klubber, spenderer gerne trecifrede millionbeløb, når de køber stort ind.

Foreløbig har mæcen Dietmar Hopp kunnet nøjes med sine lommepenge og ikke tæret på pengetanken, men skulle en deltagelse i Champions League blive aktuel for Hoffenheim en dag, må it-milliardæren op med den store tegnedreng.

Den tid - den glæde.

Foreløbig nyder han eventyret i Hoffenheim og svæver sammen med fodboldholdet og den lille flække på en lyserød sky. Og i dag vil han sætte sig med et ekstra stolt smil i æreslogen på det olympiske stadion i Berlin, hvor hans 11 helte møder Hertha.

Hopp og Hoffenheim

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce