Hollands svar på Thatcher

P
Foto: MARTIAL TREZZINI/AP

Hollands svar på Thatcher

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ruud Lubbers, der var Hollands premierminister i tre regeringsperioder fra 1982 til 1994, fylder i morgen 70 år.

Rudolphus Lubbers, som han retteligt hedder, er en konservativ politiker, der i sin tid som regeringschef blev anset for at være Hollands svar på Storbritanniens Margaret Thatcher, og et af hans mest kendte slogans lød "meer markt, minder overheid" (mere marked, mindre regering).

Lubbers blev siden FN’s højkommissær for flygtninge - fra 2001 til 2005, da han forlod posten efter beskyldninger om sexchikane.

Han studerede økonomi i Rotterdam og havde oprindeligt planer om en akademisk karriere. Men han kom i stedet ind i ledelsen af sin families maskin-og byggekoncern og gik ind i politik. Han var økonomiminister fra 1973 til 1976 og medlem af det Katolske Folkeparti (KVP). Han blev senere en af lederne af den nye konservativ alliance CDA og kom til magten, efter at flere toppolitikere uventet trak sig for siden at blive den længst siddende regeringschef i Holland nogensinde.

Lubbers-æraen blev præget af omfattende nedskæringer på de offentlige udgifter og privatiseringer samt politiske spændinger omkring nukleare krydsermissiler, som skulle have været placeret i Holland.

Han var efter sin regeringsperiode kandidat til posten som Natos generalsekretær, men USA nedlagde veto mod en udnævnelse af ham.

I 2001 blev Lubbers leder af FN’s Højkommissariat for Flygtning (UNHCR), og det lykkedes ham at få dæmmet op for mange års kritik af FN-organet og få stabiliseret UNHCR’s finansielle situation.

Men i maj 2004 beskyldte en amerikansk medarbejder Lubbers for sexchikane. Han afviste alle beskyldninger, men vedholdende medieomtale samt rapporter om tidligere beskyldninger om sexchikane førte i februar 2005 til, at Lubbers trak sig fra FN-posten. (ritzau)

Hollands svar på Thatcher

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce