Høgh'en bliver 50

Tidligere OB-målmand Lars Høgh fylder 50 år onsdag.

Høgh'en bliver 50

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af de mest omtalte og elskede spillere i dansk fodbold bliver "voksen"

Den 14. januar 1959 så Poul Lars Høgh Pedersen dagens lys. Med andre ord, Lars Høgh, for det er jo i al beskedenhed ham, det drejer sig om, bliver altså 50 år onsdag, og det bliver fejret roligt i familiens skød. "Høgh'en" flyver nemlig fortsat, og dagen efter sin fødselsdag sætter han sig i et fly for at følge med ligalandsholdet i fodbold på træningslejr i Thailand.

Som ejer af Lars Høgh Caoching har Høgh udviklet sit eget koncept med individuel målrettet coaching. Han er i dag bl. a. tilknyttet DBU som coach for de bedste danske målmænd, et par superligaklubber samt institutionen som ligger hans hjerte nær, Idrætsskolerne i Oure.

Derudover driver han firma sammen med den tidligere landsholdskollega Brian Laudrup. De to arbejder med talentudvikling efter egne principper, herunder tv-udsendelser for unge fodboldinteresserede, fodboldcamps for talenter samt Danmarks største streetturnering med finale på Rådhuspladsen. De er nu også initiativtagere til et helt nyt socialt projekt med arbejdstitlen "Fodbold Fulton," et projekt som nøje følges af Velfærdsministeriet.

Men det er som OB's solide ankermand gennem 23 år, Lars Høgh for alvor har slået sit navn fast. Ikke alene blandt inkarnerede OB-tilhængere, men overalt i landet.

I den lange aktive karriere var Høgh fra første færd en kompetent med- og modspiller, og han nød dengang som nu stor respekt og anerkendelse. Han gik til opgaverne med ydmyghed, og uden en formidabel træningsindsats - også uden for de normale træningstider - var han aldrig blevet det stjernenavn, han blev.

Skader på målmandsposten betød, at Lars Høgh fik sin divisionsdebut for "de stribede" på Århus Stadion mod AGF i efteråret 1977. Senere på sæsonen blev OB fejret for sit første danske mesterskab. Lars Høgh var naturligvis med, og fra indgangen af 1998 var han det suveræne førstevalg. Den status holdt han, indtil han den 28. maj 2000 sluttede en formidabel karriere. Det skete på Vejle Stadion. OB vandt 1-0. Lars Høgh diskede op med tre pragtredninger, og snuppede et straffespark fra den tidligere klubkammerat Henrik Risom.

Høgh havde selv begået straffesparket. Knud Erik Fisker var dommer, og normalt ville Fisker i en sådan situation have trukket direkte rødt. Nu forblev alle kort i lommen. Om det var Fiskers ærbødige afskedsgave ved kun Fisker. - Og Høgh undgik sin karrieres første udvisning.

Efter at have spillet 817 kampe for OB. Et rekordstort tal, som aldrig vil blive overgået i dansk fodbold, hvor Lars Høgh allerede tidligt i karrieren var blevet en institution.

Lars Høgh har uddannet sig både som tømrer og speditør. Derudover har han haft eget helseinstitut, han har været investeringsrådgiver, han er forfatter til bogen "Et Fodboldliv" fra 2000, og han har været træner på The European Goalkeeper Academy.

I dag er han som nævnt coach i såvel eget- som DBU regi, men inden det kom så vidt, var han fra sit karrierestop på banen og knap tre år frem sportsdirektør i OB. Det job forlod han af egen drift i september 2003, for at se noget nyt efter han som 12-årig tjekkede ind i Odense Boldklub. Siden har det været Lars Høgh Coaching og fodboldudvikling, der har taget Høgh'ens tid.

-De tre år i direktørstolen var hamrende interessante. Det var særdeles lærerigt, og jeg mener også, de var succesrige, siger fødselaren, der samtidig slår fast, at OB er hans klub.

At begynde at trække enkeltheder frem fra Høghs imponerende karriere vil være det samme som at lave en speciel udgave af Fyens Stiftstidende i format som New York Times' søndagsudgave.

Men ud over, hvad der er at læse i nærværende faktaboks, er det værd at hæfte sig ved i hvert fald tre ting, der har gjort hans navn usletteligt:

1. Han er den eneste, der har tilbragt 50 landskampe på bænken..

2. Han vogtede målet i Danmarks VM-nederlag på 1-5 til Spanien i Mexico i 1986. I kampen forinden havde Høgh stået en pragtkamp mod Tyskland. Han leverede en indsats, der skrev sig ind i VM-historien.

3. Han var med redninger i verdensklasse en stærkt medvirkende årsag til, at OB i 1994 besejrede Real Madrid på Bernabeu Stadion i Madrid i den måske største danske klubpræstation nogensinde.

I dag er Lars Høgh fortsat at finde i kampe for old-boys landsholdet. Han stiller også op for "ShowStars," der består af en blanding af kendte fodboldfolk og kunstnere.

Mange gange, når ShowStars har forladt banen, fortsætter festlighederne på scenen. Her er Høgh at finde på basguitaren i ShowStars husband, der desuden består af Poul Krebs, Michael Falck, Amin Jensen og Joachim Solberg.

Lars Høgh trakterer også bassen under mere private former i Poul Pedersen-band - et band, der ikke er til at hyre til offentlige optrædener. Det består af fire medlemmer fra den nærmeste familie og vennekreds. I løbet af de seneste fem år har bandet indspillet 25 numre på CD'er i Poul Kreds' studie, Dansebjerget på Samsø.

På privatfronten har Lars Høgh holdt sammen med dejlige Tine i mere end halvdelen af sit liv. Parret bor i Odense M og er forældre til Jonas og Josephine.

Jonas er tredje generations speditør i Høgh-familien. Josephine er indtil videre noteret for adskillige kampe på såvel U/17- som U/19-landsholdet, hvor hun i dag er anfører. Hun er også netop blevet udtaget til bruttotruppen til U/23-landsholdet.

Høgh'en bliver 50

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce