Hjertet banker for Hesselager

Svend Aage Vistisen klarer at rydde sne foran parcelhuset - og meget andet gennem 50 aktive år i Hesselager.
Foto: Roland Petersen

Hjertet banker for Hesselager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svend Aage Vistisen fylder 80 i morgen og er netop udnævnt til æresmedlem af Hesselager Forende Sportsklubber

HESSELSAGER: - Naturligvis har en gammel maskine sine skavanker, men ellers har jeg det godt.

Siger Svend Aage Vistisen, der i morgen fylder 80 år - og samtidig kan se tilbage på 50 år i Hesselager. 50 år særdeles aktive år.

Det er ikke mange dage siden, Vistisen blev udnævnt til æresmedlem af Hesselager Forende Sportsklubber. Selv siger han, at det forstår han ikke rigtigt, men nogen har en anden mening. For netop for sporten og idrætten i Hesselager han Svend Aage Vistisen gjort en stor indsats.

Den 1. januar 1959 ankom den da 30-årige Svend Aage Vistisen til Hesselager. Han blev ansat som inseminør i Sydøstfyns Kvægavlsforening. Trods 50 år på Sydøstfyn kan det fortsat høres, at han er jyde. Født på en mindre gård ved Ålestrup i Himmerland.

100.000 kalve

- Det var meningen, jeg skulle have været landmand, men jeg mistede interesseren efter at have tjent som karl. Jeg tog en inseminør-uddannelse på Malling Landbrugsskole. Da jeg var færdig, var der kun to stillinger opslået ledige i hele landet, og det var her i Hesselager. Jeg blev ansat sammen med en kammerat fra holdet, Jens Jensen, der bosatte sig i Skårup. Vi havde aftalt, at vi skulle mødes ved 50-året for vor ansættelse, men det nåede vi desværre ikke, da Jens er faldet bort, beklager Svend Aage Vistisen.

I Hesselager fandt han sin livsledsager, Ellen fra Skårup, og de var gift i henved 45 år, inden hun døde i 2006. Parret boede i 40 år i et dejligt hus ved Stokkebækken, som løb igennem deres have. I 2001 slog de sig ned i parcelhuset på Kløvermarken 11 i Hesselager, som det nu er faldet i Svend Aage Vistisens lod selv at skulle holde ude og inde.

Over 100.000 kalve er nok kommet til verden ved Svend Aage Vistisens kunstige befrugtning af egnens køer:

- Da jeg begyndte var der jo malkekvægbesætninger på så at sige alle gårde. Besætningsstørrelserne var fra tre til 80 køer. Nu om dage er der ingen kvægbesætninger under 100. Jeg vil tro, at der ikke er mere end fem-seks gårde med malkekøer i Hesselager Sogn i vore dage. I 1959 var der 12-14 kvægavlsforeninger på Fyn. De blev lagt sammen til een, og nu er der kun en i hele Danmark - og den er næsten lagt sammen med en svensk, konstaterer Svend Aage Vistisen.

Nej til lænestolen

For 15 år siden gik han på pension, men havde ikke i sinde at sidde hjemme i lænestolen.

- Hesselager Menighedsråd søgte en kasserer. Jeg sagde til min kone: Der sker ikke noget ved at søge. De vil nok ikke have sådan en gammel mand, men det ville de, ler Svend Aage Vistisen.

Først for halvandet år siden sagde han stop i det job.

Svend Aage Vistisen havde ikke været mange dage i Hesselager, før han meldte sig ind Hesselager Skytte- og Gymnastikforening. Han ville nemlig gå til gymnastik. I november 1960 blev han medlem af bestyrelsen. På et tidspunkt blev skytte- og gymnastikforeningen lagt sammen med Hesselager Boldklub og Hesselager Idrætsforening til Hesselager Forende Sportsklubber. Her var Svend Aage Vistisen formand og kasserer i en årrække. I fem-seks år i 1980?erne var han formand for Gudmehallerne, der voksede frem som en selvejende institution.

Vistisen holder sig fortsat i form ved at gøre gymnastik og ved jævnligt at besøge motionscentret i Gudmehallerne, hvortil han naturligvis kører i sin uundværelige Toyota.

Aktiv kroket-spiller

For 11 år siden tog Svend Aage Vistisen initiativ til at oprette en kroket-afdeling i HFS, som i dag har 40 aktive medlemmer:

- Vi modne folk mødes på stadion, og det er lige så meget for hyggens skyld. Kroket er, hvad mange måske ikke tror, et spændende spil, da det kræver taktik, hvis man vil vinde, siger Svend Aage Vistisen.

De mest ivrige spillere træner også om vinteren, hvis sneen da ikke er en hindring. Der spilles turnering, og det er sjældent, at Hesselager ikke er repræsenteret ved landsmesterskaberne.

Svend Aage Vistisen er helt opdateret med den moderne elektronik. Det lærte han, da han var kirkekasserer.

Nu fotograferer han digitalt og sidder og leger ved computeren:

- Mange i min generation bliver jo helt hægtet af, hvis de ikke er med på internettet m.v. Mange siger, at de ikke vil have den slags inden for deres døre, men en del får det jo alligevel, siger Svend Aage Vistisen.

Han er far til datteren Jonna, der er ansat i den økonomiske forvaltning i Gribskov Kommune på Nordsjælland, og til Jette, der arbejder i Svendborg Sparekasses Thurø-afdeling og bor i Hesselager. Han er morfar til tre børnebørn.

Hjertet banker for Hesselager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce