Hjem til børnebørnene


Hjem til børnebørnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere minister Ole Stavad forlader politik efter 27 år på Christiansborg

- Hvad jeg går og laver, nu da de andre fører valgkamp? Jamen jeg har nok at se til. Jeg skal have pakket mine ting i København og kørt dem hjem til Brovst, og så har jeg taget hul på en helt ny tilværelse med "forhenværende" foran alle mine titler og hverv.

Sådan lyder det fra en tilsyneladende afslappet og veloplagt Ole Stavad, da vi fanger ham på mobiltelefonen på Mols-færgen.

Den 58-årige tidligere socialdemokratiske toppolitiker genopstiller ikke på tirsdag, og skal sige farvel til Folketinget efter 27 års uafbrudt medlemskab. Han skal derfor rydde sit kontor på Christiansborg og have tømt den toværelses lejlighed på Islands Brygge, som siden 1993 har været hans bopæl i København.

Som vendelbo og tidligere skatteminister ved Ole Stavad godt, hvad penge er, og derfor valgte han at købe en lejlighed frem for som mange andre jyske og fynske folketingsmedlemmer at leje sig ind, mens vælgerne sikrede arbejdet på Tinge. Bankmanden fra Brovst lagde 312.000 kroner på bordet, da han i 1993 købte lejligheden. Nu har han solgt den for 1,595 mill.kr.

- Det er meget pænt, og I hører mig heller ikke klage, sagde han forleden til Ekstra Bladet.

Ole Stavad tog i denne uge turen fra hjemmet på Tyttebærvej i Brovst til København for at få pakket, sagt pænt farvel og sat punktum for 27 års liv i forreste række i både rampelys og på øretævernes holdeplads.

I en alder af 58 år står han nu reelt uden arbejde. Sit farvel til landspolitik har han selv bestemt, hvorimod planerne for fremtiden først skal laves her efter folketingsvalget.

- Jeg har aldrig kunne forstå, at folk har kunne overkomme et arbejde ved siden af hvervet som folketingsmedlem. Politik har så rigeligt fyldt mit liv, og derfor har jeg ikke bygget noget op, som jeg kan vende tilbage til, siger Ole Stavad.

Så meget ligger dog fast, at der skal bruges mere tid på den nære familie.

- Kaja, som har været min trofaste kone i 27 år, har skænket mig en datter og søn, og de har så igen givet os fire dejlige børnebørn. Datteren bor i Vejle med to børn og sønnen i Hallund også med et hold på to, og dem vil jeg nu tage mig mere af. Det er et løfte, som ingen kan få mig til at bryde, siger Ole Stavad.

Den snart forhenværende politiker er ægte vendelbo. Født i et husmandshjem i landsbyen Ejersted ved Saltum på kanten af Vildmosen. Efter ni års skolegang tog han eksamen som handelsmedhjælper på Aalborg Handelsskole og blev sparekasseuddannet. Han blev merkonom i finansiering i 1973 og fik samme år eget skrivebord som bestyrer i Han Herreders Sparekasse i Brovst.

Her var han en nobel og respekteret leder samtidig med, at han begyndte som organisationsmand i Socialdemokratiet. Fra Brovst og Fjerritslev-kredsen gik vejen til hovedbestyrelsen, og i 1980 kunne den besindige bankmand fra Brovst tage flyveren fra Aalborg for at sætte sig i Folketinget.

Her blev han hurtigt overladt tunge ordførerskaber for bl.a. skattepolitik, finanspolitik og kommunalpolitik, og da Poul Nyrup Rasmussen i 1993 skulle danne regering, var Ole Stavad selvskrevet som skatteminister. Denne post havde han næsten to år, indtil han ved en ministerrokade blev afløst af Carsten Koch og sendt på udskiftningsbænken.

Her sad han frem til marts 1998. Poul Nyrup hentede ham ind i varmen igen som skatteminister, og op mod jul 2000 skiftede Stavad ansvarsområde til erhvervsministeriet. Her fik han lov at boltre sig et års tid, inden regeringen måtte gå af og Socialdemokraterne luske i opposition.

En af Ole Stavads hjertesager har været det nordiske samarbejde. Han var i mange år formand for Nordisk Råds Europaudvalg, har siden 2001 været formand for Nordisk Råds danske delegation og i 2006 blev han præsident for Nordisk Råd og formand for den socialdemokratiske gruppe i rådet.

Alt dette er nu fortid og minder. Ole Stavad forlader ikke blot Folketinget, men også de hverv og poster, der følger med.

- Der kommer et "forhenværende" foran det hele, og den titel kan man ikke tage fra folk, siger han.

I det nordjyske lyder snakken over hækken, at han måske vil prøve at blive borgmester i sin hjemkommune, Jammerbugt, ved næste valg, men det slår han hen som ren spekulation.

- Jeg håber da at have 15-20 gode år i mig endnu, selv om det er noget, som kun Vorherre ved. Og så må jeg prøve at få det til at se ud som om, jeg virkelig laver noget, så Kaja ikke sætter mig i arbejde derhjemme, siger Ole Stavad med et stort smil.
Fakta
Ole Stavad.

Født den 1. juni 1949 i Saltum i Vendsyssel.

Sparekasseuddannet. Merkonom i financiering 1973.

Bestyrer i Han Herreders Sparekassen 1973-79, i Unibank A/S fra 1979.

Medlem af Folketinget 1980.

Formand for Skatteudvalget 1985-90.

Næstformand for Socialdemokratiet 1995-2000.

Skatteminister 1993-94 og 1998-2000.

Erhvervsminister 2000-2001.

Har senest været sit partis kommunalordfører.

Præsident for Nordisk Råd 2006.

Gift med AF-konsulent Kaja. Parret bor Tyttebærvej 9 i Brovst og har to voksne børn og fire børnebørn.

Hjem til børnebørnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce