Hennings stærke

Henning Stærk fylder 60 år i dag og er aktuel med sit 14. soloalbum "Old Time Rocker"
Foto: LAURIDSEN CARSTEN/POLFOTO

Hennings stærke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

greb om musikkenPortræt

Sangeren og musikeren Henning Stærk har en over 40 år lang og flot karriere bag sig. Nu fylder han 60

Titlen "Old Time Rocker" er valgt med rettidig omhu. Det er ikke blot hans soloalbum nummer 14, men det kommer ud i forretningen samtidig med, at han fylder 60 år. Det gør han fredag.

Henning Stærk er en af rockscenens veteraner. Han trives med genrer som country, blues, rock’n’roll og soul, og har et meget trofast publikum både til koncerter og hjemme ved musikmaskinen.

Med sine spidse læderstøvler har han i over 40 år gjort landevejene usikre. I et løst regnestykke anslår han, at det er blevet til over 3000 koncerter, som har bragt ham ikke blot Danmark rundt, men også til bl.a. Grønland, England, Frankrig og Schweiz og ikke at forglemme USA.

Her i country-musikkens hjemland har Henning Stærk optrådt i Nashville, Tennessee og Austin i Texas. Han har også indspillet plader i Memphis, og fået en guldplade overrakt af selveste Johnny Cash - så kom ikke og antyd, at slagtermesterens søn fra Holstebro ikke har gjort det meget godt, som man siger i det vestjyske.

Henning Stærk begyndte at spille pigtrådsmusik hjemme i Holstebro, da han var 16, og samme år fik han sin scene­debut i et lokalt forsamlingshus som forsanger i "The Road­runners". Næste stop var en anden lokal gruppe "The Poisons", som i 1967 blev nummer to ved DM i pigtrådsmusik.

Nu var det sådan, at skolen også skulle passes, selv om man var vild med musik. Det kneb undertiden for unge Stærk, men han blev alligevel student, og flyttede til Århus for at studere. Her delte han døgnet op mellem jurastudiet og musikken, og det lykkedes ham til sin store overraskelse at gøre første del af jurastudiet færdigt i 1973.

Så var det også slut med bøgerne. Han kom med i "Spillemændene" som sanger, bassist, guitarist og trommeslager. Det gik der nogle år med, hvor han samtidig var aktiv på den århusianske jamscene, var med til at stifte Musikernes Hus og brugte sin juridiske viden i bestyrelsen for Dansk Musikerforbunds Århus-afdeling..

I 1977 kom han med i "Gnags", og tre år senere dannede han sit eget band. De følgende år gik det bare ud over stepperne med pladeindspilninger, turneer i flere bands og sammen med danske og amerikanske musikere.

De seneste ti år har Henning Stærk haft sit faste og sammentømrede liveband, og sammen drager de på turne om et par uger. Det består af stabile folk som Kåre Kabel Mai, Janus Rau, Sune Hånsbæk og Kristian Fogh. På turneen gøres bl.a. stop i Nyborg den 25. april og på Langelandsfestivalen den 30. juli.

Når han ikke er på landevejen eller i studiet, lever Henning Stærk et stille parcelhusliv i Højberg ved Århus. Husstanden består bl.a. af den 12 år gamle kat Bessie, som han har opkaldt efter blueslegenden Bessie Smith. Når han finder mundharpen frem og øver sig, kommer Bessie straks ilende og miaver med - påstår han med et smil.

Efterløn, pension og den slags står bestemt ikke på hans program. De 14 albums med et samlet salg på over 500.000, som han har fået udgivet under eget navn, kan vel tænkes at få følgeskab af flere.

Hennings stærke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce