Havets herlige hemmeligheder

Bente Sonne i sit farvestrålende glasrige.
Foto: Jørgen Outzen

Havets herlige hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glaspuster Bente Sonne, Svendborg, fylder fredag 50 år og bruger tre uger i det nye år på rejse til Caribien, hvor vand, sand, sol og stilhed skal gi? ny inspiration til frækkere stil

SVENDBORG: Siden hun var barn, har hun været fascineret af vand. Livet i vandhuller, farvestrålende fisk, skaller på stranden, der genopstår som de fineste graveringer i hendes glas, en fortryllende microverden, der i ophøjet skønhed forenes med glassets natur. Efter en lang hektisk arbejdsperiode føler glaspuster Bente Sonne, at hun er klar til nye udfordringer, til at bryde eget koncept og overskride grænser, nå ud i hjørnerne, hvor det måske gør ondt for at opnå nye udtryk i sit kunsthåndværk.

- Når man fylder rundt, kan det vel ikke undgås, at man gør status. Hvor er jeg i mit liv, hvad vil jeg med resten af mit liv. Jeg holder af det, jeg laver, men jeg vil gerne slippe rutinerne og bruge mere tid på at eksperimentere, lave ting, som ikke bare er kønne eller funktionelle, turde gøre ting, som jeg ikke har gjort før, i det hele taget være mere dristig. Jeg har ikke givet mig selv lov, jeg har ikke haft tid og ikke råd. Jeg tror, jeg er helt moden til en anden arbejdsproces lige nu. Jeg synes, jeg er blevet for »pæn« og vælger det enkle og stilsikre, fordi jeg er så bange for at blive svulstig.

Bente Sonne er vokset op i København sammen med to lige så kreative søstre på lille plads. Pigernes far var maskinmester, læste senere til ingeniør, og mor var bogholder, men begge forældre var meget kreative, så hun voksede op med en keramisk ovn i værelset, hvor hun sov med sin søster. Der blev tegnet, malet, lavet keramik, spillet, og pigerne blev taget med på kunstmuseer og gallerier.

- Mor havde altid brandsår på næsetippen, fordi hun skulle kigge ind i den keramiske ovn, griner Bente Sonne.

Fascineret af glas

- Min ældste søster Gerd, der er kunstmaler, er en fantastisk dygtig tegner, og min mellemste søster Ulla og jeg forsøgte at blive lige så dygtige. De to kom begge på Kunsthåndværkerskolen, og som 14-årig så jeg dér for første gang en spinkel kvindelig glaspuster i arbejde. Jeg vidste intet om glas, men blev straks dybt fascineret af det bløde, rødglødende, glidende, seje materiale, som på forunderlig vis blev til hårdt glas.

Bente Sonne kom i lære som reprofotograf, da hun også interesserede sig for fotografi, men efter tre år valgte hun et sabbatår for at ta? til Bornholm, hvor hendes far kom fra, og hvor barndommens herlige ferier blev holdt hos familien, og her kom hun for alvor ind i glaspustermiljøet. Det ene år blev til otte, og Bente Sonne gjorde sin uddannelse færdig på Orrefors Glasskole i Sverige. Efter nogle år i København, hvor hun arbejdede for andre, fandt hun med sin daværende mand vej til Svendborg for at blive selvstændig og fik værksted og butik i Sørup.

Efter fem år var hun klar over, at hun måtte ind til centrum for at blive mere synlig, og i 11 år har hun nu haft værksted og butik i Salig Simons Gård i Brogade.

Hun har knoklet, og så småt slap hun fri af messer og engros-salg. Ikke mindst filmprisen Svend har givet vind i sejlene for glaspusteren, og mange nye priser er fulgt efter.

Bente Sonnes datter Sara på 19 år, er ikke umiddelbart fulgt i mors fodspor, selv om hun er en fremragende tegner. Hun er i lære som berider. Men skulle noget kikse, så ved hun, at næste projekt er samme vej som mor og mostre.

Fredag fylder Bente Sonne 50 år, og samme dag lukkes ovnen for to måneder. Den kører døgnet rundt og skal hvert år ha? et »pusterum« til renovering, inden den igen er klar.

Ny inspiration

For Bente Sonne skal der også være et liv udenom glasset. Hun læser meget og omgås mange mennesker. Hun inspireres af naturen og går meget op i Svendborgs nye status som Citta Slow.

- Arbejdet fylder meget i mit liv, og jeg tror også, at jeg vil benytte min nye alder til at geare bare en lille smule ned. At være glaspuster er også fysisk anstrengende. Men der er ingen tvivl om, at jeg fortsætter så længe, jeg kan - men med færre deadlines.

Men først skal Bente Sonne lade op på Dominica, den største af øerne i De små Antiller, sammen med sin elskede, »Bobbe«, lytte til vandet, blæse i konkylier, vandre i de vulkanske bjerge, snorkle blandt farvestrålende fisk og havdyr ved koralrev, spise cajun, lade sig beruse af helt nye farver og lade inspirerende streger fange af papiret.

- Det bliver en hel ny verden, der åbner sig for mig. Jeg har aldrig været så langt væk...

Havets herlige hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce