Han skal hente giraffen

Henrik Lehmahn Andersen er manden, der skal hente en ny giraf til Odense Zoo. Her ses han med et mere jordnært dyr: Skildpadden.
Foto: JØRGEN HANSEN

Han skal hente giraffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henrik Lehmann Andersen er direktør i Odense Zoo og skal i den kommende tid hente en ny giraf til haven

I torsdags fik han overrakt den check på 129.960 kroner, som Fyens Stiftstidende i samarbejde med læserne byttede sig til i løbet af sommeren.

Pengene er øremærket en ny giraf, og som direktør for Odense Zoo er det Henrik Lehmann Andersens ansvar at bringe en ny langhalset makker hjem til havens to nuværende giraffer.

Som mangeårig leder er han vant til at løse udfordringer - også udfordringer, hvis omfang ligger ud over at bringe en avlsegnet hangiraf til byen.

Henrik Lehmann Andersen har som direktør i Odense Zoo tippet økonomien i retning af succes: Haven har i øjeblikket en årlig omsætning på omkring 53 millioner kroner.

Midlet har været nye tiltag såsom Vinter Zoo, nye tilbygninger såsom tigeranlægget og fremfor alt: En ny tilgang til personalet i den 78 år gamle have.

Da han tiltrådte direktørstillingen i 2003, bad Henrik Lehmann Andersen medarbejderne om at formulere et sæt fælles værdier, som de ville arbejde ud fra i fremtiden.

- På den måde fik jeg mine medarbejdere til at forstå, at vi arbejder sammen om et fælles mål. Det handler om at få gæsterne til at interessere sig for natur og dyr, og at få dem til at smile mere når de går ud af haven, end når de går ind, fortæller Henrik Lehmann Andersen.

Selv betegner han det som en glædelig tilfældighed, at han endte som direktør i Odense Zoo. For selv om han i 1992 blev uddannet agronom fra den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, har dyr aldrig haft hans store interesse.

- Jeg interesserer mig i langt højere grad for organisation, ledelse og økonomi, siger han.

- Desuden kan jeg lide at arbejde med ting, der har en mission eller et dybereliggende formål. Og det har Odense Zoo: Her er formålet både at skabe en god forretning og at skabe interesse for natur og dyr.

Tidligere har Henrik Lehmann Andersen været leder i Landbrugets Udviklings- og Innovationscenter, konsulent i Arbejdsmarkedets Feriefond og direktør for Fjord&Bælt i Kerteminde.

Han betegner sig selv som en hierarkisk men human leder:

- Jeg vil gerne tage beslutninger, og jeg går ikke ind for en flad ledelsesstruktur. Men jeg er samtidig god til at lytte, uddelegere og motivere, siger han.

- Egentlig er der et modsætningsforhold mellem både at ville tage beslutninger og uddelegere ansvar. Det er en modsætning, som jeg af og til kæmper med. Men sådanne udfordringer skal der være plads til i et arbejdsliv.

Ambitionerne for Odense Zoo er store: I løbet af de næste fire år får håndværkere og medarbejdere travlt med at bygge et nyt savanneland, et eksperimentarium og et nyt ubådsbassin til sæler og søløver.

Målet er, at det årlige besøgstal skal øges fra omkring 400.000 til 600.000 gæster, og at Odense Zoo skal vokse sig op til at være den femtestørste attraktion i Danmark.

I dag ligger haven nummer 10 i landet og nummer et på Fyn, målt på antallet af besøgende.

Som barn voksede Henrik Lehmann Andersen op på Ærø. Hans mor var sygeplejerske og faren skoleinspektør. Senere tog han på gymnasiet i Middelfart, og videre derfra til København, hvor han i løbet af sin studietid arbejdede som både taxachauffør og bartender.

I dag bor han i Kerteminde med hustruen Trine og børnene Anders på 13 år og Sille på 14.

Og selv om husets far er direktør i zoologisk have, spankulerer der ingen eksotiske dyr rundt i familiens hjem:

- Både min kone og min søn har allergi, så vi har slet ingen husdyr, fortæller Henrik Lehmann Andersen.

Foruden direktørjobbet i Odense Zoo, passer han en lang række andre hverv:

Han er blandt andet næstformand i Horesta, bestyrelsesmedlem i Udviklingsforum Odense og bestyrelsesformand i ODA, som står for efteruddannelsen af medarbejderne i cirka 40 danske attraktioner. Desuden er han en flittig foredragsholder.

Fritiden tilbringer han på den tohjulede:

- Jeg prøver at komme afsted tre-fire gange om ugen, og i år har jeg cyklet over 4000 kilometer, fortæller han.

En god slat af de 4000 kilometer kom i benene, da Henrik Lehmann Andersen i slutningen af juli cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense.

- Jeg vidste godt, jeg kunne cykle langt. Men det var spændende at være en del af et hold, som skulle fungere praktisk og socialt under en stor fysisk præstation.

Interessen for cykling deler han med sin kone. De træner sammen så ofte, det kan lade sig gøre. Og det er ikke Henrik Lehmann Andersen, som kommer først over de fynske alper.

- Min kone er i rigtig god form. Hun plejer at overhale mig, når det går op ad bakke. Det kan altså være lidt af en pestilens, griner han.

Han skal hente giraffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce