Han satte skub


Han satte skub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

i fynsk turisme

Portræt

At lokal turisme med held kan kombineres med vidtfavnende initiativer i dansk turisme, beviste Svendborgs turistchef fra 1972, Helgo Gudum, Klampenborgvej 26, Svendborg, der i morgen fylder 80 år.

Ikke alene skabte han "fest i gaden" på de lokale baner, han fik en stor del af oplandets attraktioner med i sin markedsføring og stod fadder til en plan om kommerciel indsats på hele Fyn. Det blev i 1974 starten på Fyntour med relationer til fynske turistforeninger og flere af de daværende færgeruter.

Arbejdet var både stort og kreativt, og Gudum besluttede sig for at ombytte turistchef-jobbet med stillingen som direktør for Fyntour.

I 1981 gik han et skridt videre og var i forreste række, da Fyntour voksede til den landsdækkende organisation Dantourist.

Det blev en spændende og vanskelig opgave, hvor det var vigtigt at samle mange tråde til ét kraftigt trækreb for store dele af dansk turisme.

Det var i de år, fynboerne byggede videre på Svendborg Turistforenings succesrige pionér-initiativ med moder-ne cykelturisme, der med stort held som færdigpakkede cykel-tilbud på Fyn blev solgt til turister i mange lande.

Cykelferierne udvikledes gennem årene af Fyntour og senere Dantourist med hotel- eller kroovernatninger, vandrerhjem og sågar færdigpakkede campingferier med cykeltransport som grundlag. Fyn blev i international presse betegnet som "Cykelturismens Mekka", og idéen, som landsdelen stadig profiterer på, bredte sig over hele Europa efter den fynske model.

Da Gudum i 1985 forlod posten, fortsatte han som salgsdirektør for Dansk Centralkontor for Sommerhusudlejning, Dan-Center, men da firmaet havde hovedsæde i København, sagde han farvel til turismen til fordel for et mindre landbrug på Teglværksgården i Heldager.

I flere år var han samtidig konsulent ved Svendborg Erhvervsråd og huskes blandt andet for sin indsats som projektleder i 1996 for et dansk erhvervsfremstød i Polen for 100 virksomheder.

Helgo Gudums vej til Fyn startede, da han for 80 år siden blev født i Skørping. Han blev turistuddannet ved DSB og i 1957 Statsbanernes repræsentant i England. Fire år senere kom han til DSB’s Rejsebureau i Odense og blev i 1964 DSB’s mand i Sverige, sidst som bureauleder i Göteborg, hvorfra han rejste til Svendborg.

Her var han i 1975 med til at starte Svendborg Festdage, hvoraf Gammel Torvedag udsprang. Tåsinge på 2 Hjul så også dagens lys og var sammen med Svendborgsundmarchen med til at profilere Svendborg som et turismens smørhul.

Sammen med sin hustru, Ellen, har han nu et godt otium, hvor han dyrker slægtsforskning. Der bliver også tid til golf og besøg hos svigerdatteren og de tre børnebørn i Vejle.

Han satte skub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce