Han prægede Svendborg


Han prægede Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pensioneret byplanchef Henning S. Tholander, Svendborg, der er død, 87 år, nåede gennem godt 41 års arbejde i byens tekniske forvaltning mere end nogen anden at præge Svendborgs moderne udvikling.

Største enkeltopgave var tilslutningsprojekterne ved den faste forbindelse mellem Fyn og Tåsinge. Senere fulgte de store gadegennembrud, der som led i byfornyelsesprojektet banede vejen for den moderne udformning af byens centrum, derefter omfartsveje, rensningsanlæg, boligområder og detaljer i forbindelse med første etape af kommunegrænsens udvidelse.

Hele vejen viste Tholander sig som en fleksibel og dygtig rådgiver ved politikernes beslutningsgrundlag, en visionær tekniker med sans for konsekvenserne i både langsigtet planlægning og akutte detaljer - alt med ønsket om at skabe fornuftig tilpasning mellem gamle købstadsværdier og nutidige krav til regionalbyens handels-, erhvervs- og boligmæssige udvikling.

Københavner-drengens opvækst på Bornholm var måske et symbolsk udtryk for hans klippefaste tro på Svendborgs status som fynsk idealkommune med fornuftig blanding af dynamik og romantik - en ramme, det blev hans opgave at tilpasse tidens udvikling udmøntet i kommunal- og regionplan

I 1940 blev han student fra Rønne Statsskole, seks år senere civilingeniør fra Polyteknisk Læreanstalt i København. Han fik job blandt andet ved Københavns Havnevæsen, ved ingeniørfirmaet K. L. M. Larsen og E. C. Petersen, der fik til opgave at bygge Svendborg Konservesfabrik. Her blev hans første kontakt til Sydfyn skabt.

Det var dog først efter en rundtur til job i Esbjerg og ved Odense Kommune, Henning Tholander i 1950 kom til Svendborg kommunes tekniske forvaltning, først som menig medarbejder, siden 1972 som byplanchef. Henning Tholander var den smidige, loyale embedsmand, der også var central figur, når omstridte projekter skulle forklares for byens borgere.

Sammen med daværende stadsingeniør P. E. Bremer blev han ved byrådsvalget i 1978 udsat for en grovkornet spøg, da de to uden egen viden af "græsrødder" blev opstillet på en unavngiven kandidatliste - initiativtagerne mente, de to politiserede ved store sager omkring bykernens udformning, og at deres planer derfor burde stå for en demokratisk prøve. De to blev dog ikke valgt.

Efter sin fratræden i 1991 dyrkede Tholander sin interesse for landskabelige og bymæssige værdier, klassisk musik, fotografering og videooptagelser på hobbyplan, men med skær af professionel kvalitet.

Han prægede Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce