Han gjorde næsten rent bord


Han gjorde næsten rent bord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PRISUDDELING: Instruktøren Nikolaj Arcel har med filmen "Kongekabale" skrevet sig ind i dansk filmhistorie

HANS MOTTO er, at hvis man virkelig brænder for noget, skal man nok nå sine mål.

Søndag aften gjorde han næsten rent bord ved årets Robert-fest, hvor hans film "Kongekabale" modtog i alt otte Robert-priser, blandt andet for Årets Film, Årets Instruktør og Publikumsprisen.

Instruktøren Nikolaj Arcel understregede hermed sin position som et af dansk films hotteste navne, og forventningerne til ham steg i takt med prisuddelingen. Som debutant på spillefilmsområdet, ovenikøbet med en politisk thriller, var det godt gået af den unge filmskaber, der fortjent kunne forlade festen i København med favnen fuld af priser.

MEN 32-ÅRIGE Nikolaj Arcel er heller ikke en almindelig instruktør. Siden han var 12 år, har han gået målrettet mod en fremtid i filmverdenen.

For da han som 10-årig fik et 8-millimeter kamera af sin far og lavede sin første actionfilm, var han solgt. Han gik hurtigt i gang med at skrive manuskripter og instruerede og filmede venner og familie herunder søsteren, skuespilleren Nastja Arcel, der netop nu er biografaktuel i filmen "Familien Gregersen"

Inspirationen fik han fra film som "Star Wars" og "Indiana Jones", og som den filmfreak han også var dengang, brugte han mange timer i biografens mørke og drømte om alle de film, han skulle lave - engang.

HANS FAR er arkitekt og moderen psykolog med græske aner. Som barn skrev han mange digte, primært om hvor uretfærdig verden var, fordi der ikke var nogen piger, der faldt i svime over ham. Digtningen havnede dog i skuffen, men trangen til at fortælle historier forlod ham aldrig.

Udstyret med et super talent for både at skrive og instruere, vidste han ret tidligt, at det var her han skulle sætte ind.

HAN BLEV uddannet filminstruktør i 2001, men havde forinden haft et grund-kursus på filmhøjskolen i Ebeltoft.

I nogle år var han desuden "stik-i-rend-dreng" på filmselskabet Nimbus, men endte med at få en plads ved bordet, når der skulle planlægges filmprojekter og skrives manuskripter, sammen med instruktørerne Thomas Vinterberg, Per Fly og Ole Christian Madsen.

Hans første film var afgangsfilmen "Woyzecks sidste symfoni", som han indkasserede hovedprisen for ved kortfilmfestivalen i Clermont Ferrand.

Som manuskriptforfatter på "Klatretøsen", en actionfilm for børn, fik han i 2003 Årets Robert for bedste børnefilm. Filmen er nu blevet genindspillet i USA.

MED LIGE dele fantasi, hårdt arbejde og gedigent håndværk - han kalder sig selv håndværker fremfor kunstner - skruede han "Kongekabalen" sammen, så den både er blevet spændende, underholdende og debatskabende.

Parametre som er væsentlige for Nikolaj Arcel, der har instruktørerne Oliver Stone, Martin Scorsese og Steven Spielberg som forbilleder, og filmene "Watergate", "Kinasyndromet" og "Sidste Vidne" som spejlingspunkter.

Kongekabale er baseret på en bog af Niels Krause-Kjær, Per stig Møllers tidligere spindoktor. Nikolaj Arcels er meget politisk interesseret, og er meget optaget af det spil, der foregår i de politiske kulisser.

Inden filmen kom i kassen forberedte han sig meget, ikke mindst på mødet med skuespillerne, som han som debutant frygtede ikke ville tage ham alvorligt nok. Heri tog han fejl.

PRIVAT danner han par med produceren Meta Foldager, og bor i en lille to-værelses lejlighed på Islands Brygge.

Efter eget udsagn får han sine bedste ideer om natten, og når han arbejder, lukker han sig gerne inde i dagevis og lever af kaffe, knækbrød og cigaretter.

- Det handler om at være sikker på, at det man gør og vil er det rigtige. I sidste ende er det kun en selv, der ved hvad det drejer sig om, har han tidligere sagt om sin succes som filmskaber.

Netop nu er han i gang med at skrive manuskript til en overnaturlig gyserfilm og en eventyrfilm for børn, som han skriver sammen med vennen Rasmus Heisterberg, der også var medforfatter på manuskriptet til "Kongekabale".

Foto: Polfoto

Han gjorde næsten rent bord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce