Han fortæller røverhistorier på deltid

Forfatter Peter Høeg fylder 60 år. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Han fortæller røverhistorier på deltid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er noget mystisk over Peter Høeg, der onsdag den 17. maj fylder 60 år.

Han er en stjerne i dansk litteratur, og læsere i hele verden har stiftet bekendtskab med forfatterskabet. Men offentlig opmærksomhed er han helst foruden, og han kan sagtens holde sig under mediernes radar i årevis.

Allerede da han debuterede i 1988, var det tydeligt, at han besad en ekstraordinær evne til at fortælle. Kritikerne var således begejstrede for den fabulerende slægtskrønike "Forestilling om det tyvende århundrede".

Det store, litterære gennembrud kom nogle år senere, da Peter Høeg i 1992 udgav spændingsromanen "Frøken Smillas fornemmelse for sne". Historien om hovedpersonen Smillas efterforskning af en drengs mistænkelige død blev siden filmatiseret af Bille August.

Peter Høeg har med varierende succes skrevet flere romaner siden bestselleren i begyndelsen af 90'erne.

Den seneste - "Effekten af Susan" - kom i 2014. Og i den forbindelse gjorde han i et interview igen et stort nummer ud af at slå fast, at han ikke vil gøres til et visdomsbillede, og at han som forfatter ikke ligger inde med nogen sandhed.

- Jeg fortæller røverhistorier, lød det.

Og det har han gjort så godt, at han har solgt 15 millioner bøger i 33 lande.

Men de trofaste læsere må vente. Der er ikke en ny titel lige på trapperne, lyder meldingen fra forlaget Rosinante.

De lange pauser mellem udgivelserne viser, at livet for Peter Høeg i høj grad også handler om andet end at sælge bøger.

Han ynder at fordybe sig i sindet - både privat og professionelt. Han mediterer og underviser i meditation, kreativitet og empati på det spirituelle undervisningssted Vækstcenteret i Nørre Snede.

Det er også dér - i den lille midtjyske by - Peter Høeg bor.

Forfatteren har i mange år også været optaget af pædagogik og har undervist elever både i folkeskolen og på gymnasier. Han er desuden medstifter af foreningen Børns Livskundskab, der arbejder for at udvikle børns ro og empati.

Lige nu er Peter Høeg ansvarlig for en uddannelse i såkaldt relationskompetence i et samarbejde mellem livskundskabsforeningen og Ikast-Brande Kommune.

Peter Høeg lever et spartansk liv og har i en årrække via en fond sendt sine forfatterindtægter videre til kvinder og børn i udviklingslande. (ritzau)

Han fortæller røverhistorier på deltid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce