Han elsker "Mænd der hader kvinder" (I)


Han elsker "Mænd der hader kvinder" (I)

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske filmproducent Ole Søndberg har succes med produktionsselskabet Yellow Bird

- Det er en udmærket forretning.

Man kan næsten høre Ole Søndberg trække mundvigene helt op til ørerne, mens han sidder bag rattet i bilen og styrer fra København, hvor han bor med kone og tre børn, mod sommerhuset i Dyreborg ved Faaborg.

For at kalde filmsuccessen "Mænd der hader kvinder", der er en film over svenske Stieg Larssons bestseller af samme navn, for en "udmærket forretning" er en jysk underdrivelse, som kun kan komme ud af munden på Søndberg, fordi hans far var jysk.

For den film må mere end sikre filmproducenten Ole Søndbergs otium. Ikke fordi den 56-årige mand og enebarn fra den lille gård ved Diernæs nær Faaborg kunne drømme om at trappe ned på filmarbejdet, for der er stadig film, der skal produceres og kontrakter, der skal opfyldes.

For eksempel 13 nye "Wallanderfilm", som for tiden optages i studierne i Ystad i Sydsverige. Og en serie på tre andre Wallanderfilm til det engelske tv-selskab BBC og tyske ARD og med stjerneskuespilleren Kenneth Branagh i hovedrollen.

-Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg ville lave film, siger Ole Søndberg.

I hvert fald ikke efter han i 1959 af forældrene blev slæbt med i biografen for at se Cecil B. DeMilles "De 10 Bud" med Charlton Heston i hovedrollen.

Men tilløbet var langt, næsten lige så langt som afstanden mellem skolegangen i landsbyen hvor to klassetrin blev undervist i samme lokale, og til livet som uprøvet ung mand, der skulle samle livserfaring i storbyen Odense.

Det var i de politiserende 1970’ere med Vietnambevægelsen, kollektive boformer, flirten med venstrefløjen, ja, engagement i "kampen for det gode", som han siger, han hutlede sig igennem med forskellige småjobs som eksempelvis postbud.

Ole Søndberg måtte til København for at få livet sporet ind på filmbranchen. "Film og Lyd" hed et produktionsselskab som gjorde det i dokumentarfilm, og her lærte han at forstå filmproduktionens grundlæggende mysterier at kende, det samme gjorde han ved at følge kurser på Filmskolen og som runner på Jørgen Bagger Film.

Ved en fest mødte han Søren Stærmose, som han ikke havde set i mange år, men som han kendte fra det odenseanske kunstnermiljø, og sammen lykkedes det dem at få manuskriptstøtte til en film om arbejdsløshed med titlen "Sort arbejde".

Den blev aldrig til noget, men i slutningen 1980’erne etablerede de to venner Victoria Film, hvis ambition det var at lave internationale dokumentarfilmproduktioner. Én af dem var en dokumentar om tilblivelsen af Gabriel Axels "Babettes gæstebud".

Heller ikke den blev til noget, men de lærte Gabriel Axel at kende, og han ville lave en spillefilm "Christian", om en ung mands dannelsesrejse ned gennem Europa.

Og Søndberg er ikke i tvivl om, at det blev hans gennembrud som producent og stærkt medvirkende til, at han sammen med makkeren to år senere kunne sidde hos det store tyske forlag Rowolth i Hamburg, i et helt andet ærinde, og få tilbudt filmrettighederne til svenske Maj Sjöwall og Wahlöös krimiromaner og tilmed retten til at skrive nye manuskripter med Beck i hovedrollen.

Søndberg og Stærmoses veje skiltes i 1995, udramatisk, og i 1998 solgte Søndberg Victoria Film til Nordisk Film, hvad han senere fortrød. Til gengæld har han ikke haft grund til at fortyde, at han i 2002 etablerede produktionsselskabet Yellow Bird sammen med den svenske krimiforfatter Henning Mankell, primært med det formål at producere film med afsæt i Mankells million-sælgende krimier med strømeren Kurt Wallander i hovedrollen.

- Vi vandt rettighederne til "Mænd der hader kvinder", fordi forlaget Nordstedts var trygge ved det. Vi har vist, at vi kan finansiere de store, lange krimiserier, lyder Søndbergs forklaring på, at appelsinen ikke kunne lande andre steder end i fjerene på Yellow Bird.

Navneportrættet i morgen: Han elsker "Mænd der hader kvinder (II). Om Ole Søndbergs makker, producenten Søren Stærmose.

Han elsker "Mænd der hader kvinder" (I)

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce