Han brænder for at formidle

Poul Bjerregaard holder meget af naturen og især at fortælle om den.
Foto: John Fredy

Han brænder for at formidle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturvejleder Poul Bjerregaard har altid været glad for naturen og deler gerne sin begejstring med andre

Når der er spørgsmål til Odense Kommune, der bare lugter en lille smule af grønt eller natur, kan Poul Bjerregaard i Park og Naturafdelingen være sikker på, telefonen bliver stillet videre til ham.

Kontakten med borgerne er en del af hans job, formidling af naturens forunderligheder en anden, og han er glad for begge dele.

Hvert år har han en lille snes guidede ture ud i naturen. Det kan være en tidlig morgen, hvor fuglestemmerne er det vigtigste, det kan være familieture, der inkluderer undervisning i fiskeri, eller det kan være en aftentur, hvor formålet er at lære stjernehimlen at kende eller at finde skovnisser i halvmørket.

Han påstår, han har set skovnisser, og den oplevelse vil han gerne dele med andre.

For Poul Bjerregaard har naturen haft stor betydning fra barnsben. Han er opvokset på en gård ved Skodborg i Sønderjylland, og når der ikke lige skulle hakkes roer eller passes køer, opholdt han sig helst udendørs.

Det var den gang børn kunne lege uden opsyn af forældre og pædagoger, og det var også før fjernsynet og computere på værelserne gjorde de fleste børn inaktive tilskuere.

Der er ikke den hule - både over og under jorden - han ikke har bygget i drengeårene. Men det var en skovrider, der var hyppig gæst i barndomshjemmet, der har hovedansvaret for, at Poul Bjerregaard allerede som otte-årig valgte løbebane. Han var lutter øren, når skovrideren tog ham med i skoven.

Drengen var tillige meget optaget af en bog om det frie liv i stenalderen.

Efter realeksamen i Skodborg drog Poul Bjerregaard til skovskolen i Nøddebo med plan om at blive skovfoged. Det, der nu hedder Skov- og landskabsingeniør. Uddannelsen blev afsluttet i 1967 efter praktiktid i Klosterhede Plantage og på Corselitze på Falster.

- Men det mest spændende i mit liv var mødet med Jens Bjerg Thomsen, der var lærer på Kalø Jagtskole. Han har i hvert fald betydet mest for mit natursyn, siger Poul Bjerregaard.

Jens Bjerg Thomsen havde evnen til at se det i naturen, andre ikke lægger mærke til, og dertil var han en formidabel formidler af sin store viden.

Han lavede også naturfilm, og Poul Bjerregaard var med ham på Øland og Gotland i 1970, hvor de i tre uger kørte rundt i en Volvo på filmoptagelse. Det var en meget stor oplevelse.

Efter opholdet på Kalø var Poul Bjerregaard ved Statsskoven i Linnet i Sønderjylland som skovfogedassistent i tre år, inden han blev leder af et savværk på Lolland.

Det var i begyndelsen af 1970'erne, hvor man skulle skrive et par hundrede ansøgninger for at få et job, så det var ikke altid ønskejobbet, man flyttede til.

Det var det i hvert fald ikke for Poul Bjerregaard, så han blev tækkemand i stedet.

Efter fem år var det tilbage til Sønderjylland, hvor Dansk Skovforening holdt til i Jels. Det er skovforeningen, der formidler salg af træ fra private skove til savværkerne.

I 1980 tiltrak en stilling som skovbrugslærer på Dalum Tekniske Skole, og så rykkede familien til Årslev.

Årslev blev valgt, fordi familien ikke ville bosætte sig for langt fra Odense og samtidig måtte der ikke være for langt til døtrenes skolegang.

Til ejendommen hører selvfølgelig en stor have, der blandt andet er lagt ud til køkkenhave.

Poul Bjerregaard har spist kartofler af egen avl i nu snart tre uger.

Det blev til otte år i Dalum, inden Poul Bjerregaard vendte tilbage til skovforeningen.

De seneste 12 år har han været ansat i Odense Kommune, som en del af de ledere, der står for de grønne områder. Han har haft ansvaret for den østlige del af byen med Vollsmose og Holluf Pile, men han lægger ikke skjul på, at det er naturvejledningen, der er hans hjertebarn.

Det er et område, hvor man ikke bliver arbejdsløs.

- Jeg synes, der er mange danskere, der har en mening om naturen og stor interesse for at få opbygget deres viden om den.

Det vil han meget gerne være med til at rette op på, og det sker blandt andet på de ture, han er med til at planlægge i Odense og omegn. Fra 3. april til 30. november er der planlagt 51 ture, som Park og Natur beskriver i en lille folder.

- Når jeg får lov at være ude med en gruppe småbørn og oplever deres begejstring, så kan jeg ikke lade være at tænke, at så et livet ikke levet forgæves, smiler Poul Bjerregaard.

En ekstra gevinst for ham er, at det første barnebarn på to et halvt år kan begynde at komme med.

Han brænder for at formidle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce