Gyldne Laurbær til Hanne-Vibeke Holst

BESTSELLERFORFATTEREN HANNE-VIBEKE HOLST har længe drømt om at modtage De Gyldne Laurbær. I går lykkedes det, og forfatteren tog overrasket imod boghandlerklubbens formand Anders Mejlbjerg på sit kontor i København. Holst modtog prisen for ?Dronningeofret?, den sidste bog i Holsts politiske trilogi, der også omfatter ?Kronprinsessen? og ?Kongemordet?. Boghandlerklubben står bag De Gyldne Laurbær, der uddeles efter en afstemning bland alle landets boghandlere. Foto: Thorkild Amdi / POLFOTO
Foto: Thorkild Amdi / POLFOTO

Gyldne Laurbær til Hanne-Vibeke Holst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bestseller-forfatterhar længe drømt om den pris, hun i går fik for »Dronningeofret«

København: Flere år på bestsellerlister og solgte bøger i titusindvis.

Forfatteren Hanne-Vibeke Holst har længe været populær blandt danske læsere, og tirsdag modtog hun også hæder fra boghandlerne, der tildelte hende årets »De Gyldne Laurbær«.

- Så lykkedes det. Endelig. Hvor er det stort. Hold da op, hvor er det fantastisk. Obama go home, lød det fra en overrasket Hanne Vibeke-Holst, da hun fik overbragt den gode nyhed på sit kontor i Kattesundet i København.

- Det er noget, som jeg har drømt om hele mit skrivende liv. Jeg troede, at jeg var forbandet, og at det aldrig skulle lykkes mig at få de her Laubær, så det er jeg meget meget glad for.

Holst modtog prisen for »Dronningeofret«, den sidste bog i forfatterens politiske trilogi, der også omfatter »Kronprinsessen« og Kongemordet«.

Hanne-Vibeke Holst debuterede som 21-årig med ungdomsbogen »Hejsa, Majsa«, der blev fulgt op af en række andre børne- og ungdomsbøger, inden hun i 1992 udgav »Thereses tilstand«, der blev den første i en trilogi af bøger rettet mod det voksne publikum og især ramte de kvindelige læsere.

Det helt store gennembrud både herhjemme og i udlandet kom med »Kronprinsessen« fra 2002 om den unge politiker Charlotte Damgaard, der pludselig bliver udnævnt til miljøminister. Bogen blev tv-filmatiseret i Sverige i 2006 og er siden også blevet vist på dansk tv. Siden fulgte de to øvrige politiske romaner i trilogien, der kredser om magt og afmagt både i politik og i privatlivet.

At modtage De Gyldne Laurbær har længe været en drøm for Hanne-Vibeke Holst. I et interview i Politiken sidste år fortalte hun om sin skuffelse, da hun ikke fik prisen i 2006 efter udgivelsen af »Kongemordet«: »Hvis ikke det sker nu, får jeg dem aldrig«, tænkte hun dengang og måtte få dage senere se prisen gå til forfatteren Morten Ramsland for debutromanen »Hundehoved«.

Den journalist-uddannede Holst er foruden at være forfatter også en skarp samfundsdebattør, ikke mindst når det gælder kvinders ligestilling og rettigheder. Hun har modtaget flere priser for netop i sine bøger og debatindlæg at stille skarpt på kvindernes muligheder i samfundet og har også skrevet den feministiske erindringsbog »Min mosters migræne«.

Det vakte også stor opmærksomhed, da hun i 2004 kritiserede danske rappere som Niarn, L.O.C. og Jokeren for at være sexistiske og voldsforherligende i deres sprogbrug over for kvinder.

Boghandlerklubben står bag »De Gyldne Laurbær«, der gives til en forfatter, hvis seneste udgivelse efter boghandlernes bedømmelse »vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til«.

Sidste år gik prisen til Jens Smærup Sørensen for romanen »Mærkedage«.

/ritzau/
Foto: Thorkild Amdi / POLFOTO

Gyldne Laurbær til Hanne-Vibeke Holst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce