Grundtvigianeren på Skårup

Rektor Jørgen Knudsen, fylder 60 år lørdag.

Grundtvigianeren på Skårup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 år: Hverken atmosfæren omkring et velestimeret seminarium, undervisningserfaring eller visioner manglede, da Jørgen Knudsen, Nygårdvænget 1, Egense, Svendborg, der fylder 60 år lørdag, i julemåneden 2003 tiltrådte som ny rektor på det traditionsrige og ansete Skårup Seminarium.

I fødebyen Silkeborg voksede han nemlig op i det grundtvigianske miljø omkring Silkeborg Seminarium, hvor hans far var seminarielektor, og hans egen uddannelse og efterfølgende undervisningserfaringer i ind- og udland lagde tidligt grunden til en leder med format.

– Til lykke med, at du skal til Skårup, lød det glad fra flere kolleger, da udnævnelsen til rektor-jobbet i Skårup for tre år siden stod fast.

Lykønskningerne tog Jørgen Knudsen til sig som en underbygning af sin egen opfattelse af den særlige aura, der blandt de fleste danske folkeskolelærere knytter sig til Skårup Seminarium.

Forventningerne blev ikke skuffede, for Jørgen Knudsen har fra starten forstået at knytte undervisningsstedets traditioner sammen med alt det nye, i læreruddannelsen, hvor faglig dygtighed og lærerpersonligheden, lærerens indsigt er vigtigere end nogensinde og tilsammen går op i en højere enhed.

Jørgen Knudsen tog i 1971 hovedfagseksamen i dansk fra Arhus Universitet og tre år senere samme sted bifagseksamen i historie. Uddannelsen suppleredes siden med gymnasiesidefag i tysk. Fra 1971-1982 var han seminarielærer i dansk ved Th. Langs Seminariumn i Silkeborg med hf-kursus.

Fra fødebyen gik turen i 1982 til job som lektor ved Europaskolen i Luxembourg. Frem til 1992 underviste han danske elever på folkeskole- og gymnasieniveau i dansk, religion, latin og orientering.

Fra 1992 til 2002 var han seminarielektor, senere uddannelsesleder ved Københavns- Dag- og Aftenseminarium med undervisning på hf-afdelingen og på seminariet i dansk og historie samt i dansk ved lærernes efteruddannelse. En del af perioden var han medlem af censorformandsskabet for læreruddannelsen og opgaveudvalg for Folkeskolens afsluttende prøver i dansk.

2002 udnævntes han til souchef ved Københavns Dag- og Aftenseminarium. Da rektor-jobbet i Skårup året efter blev ledigt, søgte og fik det.

Julekoncerten

I Skårup glæder han sig både over arbejdet på seminariet, men også over dets placering som fast bestanddel af lokalsamfundet. Det kommer bl.a. til udtryk ved den årlige julekoncert med seminariekoret og musiklinjens elever.

Typisk udtryk for seminariets lødige arrangementer var det markering af 200 års dagen for H. C. Andersens fødsel i foråret 2005. Besøgende oplevede, hvorledes velforberedte elever og lærere læste eventyr, spillede musik og opførte skyggespil om den fynske digters liv og værker – alt som optakt til aftenens festforestilling.

Jørgen Knudsen er udpræget naturmenneske, elsker ture til mark og skov, for storbylivet har aldrig rigtig været ham. Han er gift med lærer Inge Knudsen, og parret har tre voksne børn og seks børnebørn.

Grundtvigianeren på Skårup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce