Granitten og vandet

Erik Brandt billedhugger - Assens

Granitten og vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedhuggeren Erik Brandt fra Assens runder de 70 somre i fuld fart

Han har sine værker udstillet over det ganske land og tilmed på torvet i den svenske by Filipstad, som er venskabsby med Assens. Oftest står de på centrale pladser, hvor mange mennesker færdes og dermed kan få en lille kultur-indsprøjtning i hverdagen.

Erik Brandt fra Assens er ikke blot en højt anerkendt kunstner, men han er også en af de hårdt arbejdende af slagsen. Og selv om dåbsattesten siger 70 år på fredag, har alderen ikke lagt nogen dæmper på hans kreativitet og udfoldelser.

De senere år har Erik Brandt gjort en del ud af at lave ting til haven - af den mere solide slags forstås. Det er nemlig vandkunst og bænke, hvoraf mange er udført i svensk granit.

En del er udstillet i stenhaven nær værkstedet i hans smukke hjem "Lillebæltshus" på Mariendalsvej i Assens. Her bor han i et hjem fyldt med gamle møbler sammen med væveren Anne Marie Egemose, som meget praktisk også er hans kone.

Begge kunstnere har deres værksteder på "Lillebæltshus", således at arbejde og fritid kan forenes i en harmonisk helhed. Og selv om deres kunst har forskellige udtryksformer, har den gensidige inspiration kastet mange frugter af sig.

Erik Brandt har gennem årene lagt vægt på at opstille sine skulpturer, hvor så mange som muligt kan have glæde af dem. Derfor kan hans udsmykninger i dag nydes så forskellige steder som Dalum Landbrugsskole, Enghaveskolen i Odense, Vestfyns Landbocenter i Årup, Verninge Plejehjem, Torvet i Ringe, Nestlegården i Fredericia og Ballerup Kommune. Værket i Ringe er den store "Midtfynsstenen", som er lavet i granit i 1996.

Også en række kirker nyder gavn af Assens-billedkunstnerens værker. Det gælder blandt andet Sandager, Hornerup og Dreslette kirker.

I sagens natur har Erik Brandt også været et efterspurgt navn på en række udstillinger i ind- og udland. I 1980-81 var han med på Kunstnernes påskeudstilling og siden er det gået slag i slag i hovedstads-området, i hele den fynske kunstverden, i Münster i Tyskland, Californien, Nordens Hus i Island og i kunstforeninger i Norge, Sverige og hele Danmark.

Erik Brandt er født og opvokset på landet. Hans hjem var gården "Mariendal" ved Assens, og tilbage i tidernes morgen tog han en landbrugsuddannelse på Dalum Landbrugsskole i Odense, inden han gik kunstens vej.

Læretiden havde han på Det Fynske Kunstakademi i Odense, hvor han er uddannet som både billedhugger og fotograf. Som kunstner har han gennem årene været tydelig præget og inspireret af opvæksten på landet. I både hans livssyn og skulpturelle formsprog er hans fundament livets cyklus: Fødsel og død, de skiftende årstider, som skaber vækstbetingelser for de afgrøder, som vi mennesker og dyrene er afhængige af.

Han kombinerer ofte granit og vand i sine skulpturer. Den hårde granit og det rindede vand er kontraster, men danner efter hans mening tilsammen en helhed.

Ofte arbejder han med gra-nit i flere farver, ligesom han i flere skulpturer arbejder med både glat og ru overflade. Han er heller ikke bleg for at give sig i kast med andre materialer end sten og har således udtrykt sig med både metal, træ, glas og beton.

Et af Erik Brandts større værker står meget passende i hans hjemby Assens. Det er den store granitfontæne i gården ved Assens Rådhus. Den blev indviet i september 2003 af dronning Margrethe under regentparrets besøg i Assens - i øvrigt på en uventet festlig måde.

Dronningen blev bedt om at trykke på knappen, så vandet kunne springe i den nyindviede fontæne. Hun måtte forsøge sig flere gange, inden det lykkedes, men så sprang vandet også med majestætisk kraft i Erik Brandts kunstværk. Det lo det fine selskab meget af den septemberdag i Assens.

Den fynske billedkunstner nåede op til jul at aflevere hele to værker. Det var en vandvæg til en institution i Vejle samt en skulptur, som er opstillet ved Middelfart Sygehus.

Og Erik Brandt har flere opgaver på vej. Dem går han i gang med, når 70 års fødselsdagen er vel overstået.
Foto: kim rune

Granitten og vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce