Global CO2-afgift eller klimakatastrofe Portræt

Nasa’s klimachef, professor James Hansen, anbefaler blandt andet atomkraft frem for Kul og olie for at reddet miljøet.
Foto: MELANIE PATTERSON/AP

Global CO2-afgift eller klimakatastrofe Portræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klar udmelding fra den dansk-amerikanske klimachef, James Hansen

Kulkraftværker er "dødsfabrikker", Kyoto-aftalen er en fiasko, og vores eneste chance for at undgå uoprettelige klimakatastrofer er meget hurtigt at indføre en global skat på udledning af drivhusgassen CO2, mener han.

Nasa’s respekterede og kontroversielle klimachef, professor James Hansen, taler besindigt og eftertænksomt. Efter en selvvalgt mediepause på 15 år kastede han sig i 2004 ind i kampen mod kul- og olielobbyen i USA og dens stærke arme, der rækker dybt ind i Kongressen og Det Hvide Hus.

Han har i årevis kæmpet med Bush-administrationen og dens forsøg på at manipulere med de dårlige nyheder om Jordens klima, og nu er han gået til åben kamp mod vores brug af kul.

- Vi bliver ved at subsidiere kul, olie og gas med offentlige penge i stedet for at beskatte dem. Hvis vi bliver ved at afbrænde fossile brændsler, står vi med en isfri klode, og mere end en milliard menneskers forsyning med vand fra gletsjere bliver berørt, siger James Hansen i et interview under sit besøg på den store klimakonference i Bella Center i København.

Kyoto-aftalen, der skal begrænse industrilandenes CO2-udledning med omkring fem procent inden 2012, virker ikke, mener han.

- Kvotesystemet med loft over virksomhedernes udledning er bevisligt en fiasko. Aftalen er ikke effektiv, og det tog 10 år at forhandle den færdig. Vi har brug for noget mere simpelt: En skat på udledning af kulstof. Hvis USA og Kina kan enes om det til at begynde med, vil resten af verden følge efter, fordi man ellers risikerer importtold på CO2-udledning, siger Nasa’s klimachef.

- Vi skal alligevel forlade den fossile æra på et tidspunkt, så hvorfor ikke gøre det nu og sikre planetens fremtid, spørger James Hansen.

Midlerne til at gøre os fri af kul og olie er i nævnte rækkefølge: Energieffektivitet, mere vedvarende energi og forbedringer af verdens elnet, så energi kan transporteres over lange afstande. For der er regioner, som ikke selv har mulighed for at producere megen grøn energi.

Og i modsætning til mange miljøorganisationer afviser James Hansen ikke atomkraft eller lagring af CO2 i undergrunden (kaldet CCS).

- Lad os se åbent på det. Hvis de tre ting ikke er nok, vil jeg sige: Af to onder er avanceret, sikker atomkraft at foretrække. Vi bør under alle omstændigheder forske i CCS og næste generation af atomkraft. Lad de to konkurrere, siger James Hansen.

Han er ikke overvældende optimistisk med hensyn til udkommet af FN’s klimatopmøde i København i december, fordi man - ligesom i Kyoto-aftalen - igen taler om et cap-and-trade-system (dvs. CO2-loft og kvotehandel).

- Det er i realiteten også en skat, men den er alt for lille til at løse problemet. Vi skal simpelt hen have en afgift på CO2-udslip, som alle skal betale, og som er stor nok til at påvirke forbrugernes valg. Pengene skal 100 procent føres tilbage til befolkningen. Det vil gøre vedvarende energi konkurrencedygtig og give os en renere verden. Jeg ser hellere, at man ingen aftale indgår end en dårlig aftale, for den vil forsinke udviklingen med 10 år, siger James Hansen.

Global CO2-afgift eller klimakatastrofe Portræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce