Gensyn med Alperne

Mark Strudal her i trøjen som træner for nørderne i FC Zulu. I dag er den 40-årige tidligere landsholdsspiller talentchef, samt U 18- og angrebstræner.
Foto: tv2

Gensyn med Alperne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV 2's kommentator ved EM i fodbold Mark Strudal har selv været stjerne i Schweiz

For Mark Strudal er EM i fodbold et kærkomment gensyn med det alpeland, hvor han for knap 20 år siden fejrede sin karrieres største triumfer.

I både 1990 og 1991 blev han schweizisk mester og i 1991 tillige pokalvinder med klubben Grasshoppers Zürich. Ingen anden dansk fodboldspiller har før eller siden opnået at vinde "The Double" i Schweiz.

Ved disse ugers fodbold-EM i Schweiz og Østrig får den 40-årige Mark Strudal lejlighed til at genopfriske de glade minder fra sine tre sæsoner som professionel i Zürich. TV 2 Sporten har udtaget ham til det hold af ekspert-kommentatorer, som skal vejlede vi andre hjemme i sofaen, når stjernerne optræder på de seks EM-arenaer i de to værtslande.

Med mikrofonen for munden bruger Mark Strudal de samme egenskaber, som gjorde ham til en glimrende fodboldspiller. Han er altid i front, skarp, hurtig og målsøgende med pedalen helt i bund.

Som spiller var han af sine fans kendt for at gå meget op i sit udseeende, og det blev drilsk sagt om ham, at han spillede med en kam i strømperne. TV 2 bruger ham denne gang kun bag kameraet, så hans kvindelige beundrere må drømme og fantasere om tv-kommentatorens udseende.

Mark Agner Strudal er født i Glostrup, og han har på ingen måde ændret sin barnsdoms dialekt. Det københavnske har fået en stænk sydsjællandsk, og tonelejet når som under barndommens vilde lege helt op i den røde zone, når han mener, at en angriber på et af EM-holdene formaster sig til at brænde en chance, som han bestemt selv ville have omsat til kasse.

Som knægt spillede Strudal fodbold i Holbæk, Bramsnæs og Roskilde. Han tog studentereksamen i Roskilde i 1988, men lagde så bøgerne på hylden for at blive fodboldspiller på fuld tid. Allerede i gymnasietiden havde han spillet for Hvidovre, og i 1988 skrev han kontrakt med Næstved.

I maj 1988 blev han udtaget til landsholdet, og senere samme år blev han hentet til den tyske storklub Borussia Dortmund, hvor han nåede 12 bundesligakampe og scorede et enkelt mål. Det helt store gennembrud lod i midlertid vente på sig, og da den temperamentsfulde dansker havde en kontrovers med maneger Horst Köppel, valgte han i sommeren 1989 at rejse til Schweiz.

Her ved foden af Alperne fik han godt to gode år og var med til at vinde tre fornemme trofæer til Grasshoppers Zürich.

Da økonomien knagede i klubben og lønningerne skulle beskæres, rejste Mark Strudal hjem til Danmark, hvor han blev købt af Vejle for det dengang store beløb af fire millioner kroner. Det blev ingen succes for hverken Vejle eller den ofte skadede Strudal, og i efteråret 1992 skiftede han til Næstved IF.

Herfra tog han en ordentlig rundtur til FC København, Frem, Brøndby og Næstved, inden han i 1996 blev tilknyttet den græske klub Skoda Xanthi. Det blev heller ikke nogen dans på roser. Klubben havde ingen penge, og i sommeren 1997 meldte Mark Strudal sig som amatør i den lille klub Hagested samtidig med han begyndte på lærerseminariet i Holbæk.

Gennem den lange varierende karriere nåede Strudal at spille ni landskampe og score tre mål. Han har stadig nære bånd til sine gamle kammerater i den rød-hvide trøje, og er et festligt islæt, når old boys-stjernerne optræder i det danske sommerland.

Et særlig kapitel i Mark Strudals liv er hans forhold til FC Zulu. Holdet bestod af 16 nørder, der aldrig havde rørt en fodbold, da de i 2004 blev sat under Mark Strudals kommando som træner og maneger. Der kom der en bunke fodbold, menneskelig udvikling og underholdning ud af. I hele sæsoner kunne man på TV 2 Zulu følge programmerne med de blege, tunge og nørdede mænd, som efter Strudals rappe mund og konsekvente pædagogik udviklede sig til noget, der i korte perioder mindede om et velsmurt fodboldhold.

I dag er det klubben FC Nordsjælland i Farum, der nyder godt af Mark Strudals fodboldviden. Her har han en tre års kontrakt som talentchef, U 18 træner og angrebstræner.

Den private Mark Strudal kan man se og høre i landsbyen Kirke Hyllinge. Her bor han med sin kone Frauke Boecking, som han har været kæreste med siden årene i Schweiz, og som ved brylluppet på Hvedholm Slot på Sydfyn i fjor blev til fru Strudal. Parret har børnene Yasmin på 10 og Noah på ni år.

FOTO: TV 2.

Gensyn med Alperne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce