Genganger forlader slottet


Genganger forlader slottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFSKED: Direktør Niels Arne Gadegaard siger farvel efter 18 år som chef ved Odense Kommune

Faktisk er han en slags genganger på slottet midt i Odense. Ikke på den måde, at administrerende direktør Niels Arne Gadegaard, Siskenvænget 6, Odense NV, kan finde på at rende rundt som spøgelse. Forklaringen er, han for nogle år siden for anden gang kunne rykke ind i chefkontoret i den hvidmalede slotsbygning.

Men nu er det alvor med at stoppe. Torsdag har den 62-årige Niels Arne Gadegaard sin sidste arbejdsdag . Som led i et planlagt generationsskifte blandt de kommunale topembedsmænd fratræder han.

Juristen Niels Arne Gadegaard stammer fra Århus. Her tog han juridisk embedseksamen fra byens universitet i 1969. Siden har han på en eller anden måde haft med energi at gøre. Først 18 år i statens tjeneste og derefter i lige så lang tid hos Odense Kommune.

Han begyndte sin karriere i atomenergikommissionen. I1976 var han som fuldmægtig med til at starte Energistyrelsen for tre år senere at rykke over i det nydannede Energiministerium som den første ministersekretær.

Senere fulgte andre opgaver i ministeriet indtil 1986. Da var Niels Arne Gadegaard kontorchef med ansvar for den landsdækkende planlægning af el-og varmeforsyning samt vedvarende energi.

Istedet flyttede han sin egen energi til Odense Kommune. Niels Arne Gadegaard overtog stillingen som direktør i den daværende Magistratens 5. Afdeling, hvis virkeområde netop var kommunens forsyningsvirksomheder.

En ændring af strukturen førte i 1994 til, at Niels Arne Gadegaard blev administrerende direktør for Miljø- og Teknikforvaltningen. Både fjernvarmen og elforsyningen, som dog ikke længere hører med, forblev under hans regi. Det kom desuden til at omfatte bl.a. byplanlægning og miljøforhold, ejendomme, park- og vejvæsenet samt bytrafikken.

Bortset fra en ganske kort periode har han siden som øverste embedsmand taget vare på disse opgaver. I1998 fik Niels Arne Gadegaard imidlertid en af den slags tilbud, som kan være vanskelige at afvise. Han sagde ja til at blive direktør for Miljø- og Forsyningsforvaltningen i København.

- Det er ikke et fravalg af Odense. Det er et tilvalg af noget andet, lød det dengang fra Niels Arne Gadegaard.

Tilvalget varede dog kun nogle få måneder. Så sad han atter i sit job i Odense. Det kunne Niels Arne Gadegaard gøre helt efter reglerne med ret til vende tilbage til et tilsvarende embede inden for et år.

Han valgte returbilletten så hurtigt, at Odense Kommune endnu ikke havde fundet en afløser. Selv har Niels Arne Gadegaard aldrig rigtigt kommenteret sit hastige farvel til hovedstaden. Fra anden side blev det dengang oplyst, at nogle af direktørens krav til København ikke var blevet opfyldt.

Reaktionen betegnes som typisk for Niels Arne Gadegaard. Tingene skal være i orden, uden at han dog hører hjemme blandt paragrafrytterne. Han kan også være hurtig på aftrækkeren, og det har såmænd indbragt ham noget så sjældent for en kommunal topembedsmand som ubetinget ros i et læserbrev fra en af byens borgere.

Da den i Odense fødte skuespiller Ove Sprogø døde i september sidste år foreslog borgeren, at byen skulle opkalde en sine pladser efter ham. Allerede ved årsskiftet var sagen ordnet. Området ved Vestergade og Gråbrødre Plads hedder nu Ove Sprogøes Plads. Ikke mindst takket være Niels Arne Gadegaards indsats, mener altså forslagsstilleren.

Æren deler direktøren gerne med medarbejderne. Egentlig bryder han sig ikke så meget om at optræde offentligt, og han kan godt virke en smule studs, når det alligevel er nødvendigt.

Indsatsen ligger først og fremmest internt. Det med at træde frem må politikerne klare. Til gengæld sætter han en stor ære i, at de bliver klædt rigtigt på og har alle nødvendige oplysninger, når beslutningerne skal træffes. På det område virker Niels Arne Gadegaard som ægte embedsmand.

Iden politiske proces er han manden, der sidder på sidelinjen og øser af sin viden og idéer. Lanceringen sker gerne med humor. Saglighed behøver ikke altid at være kedelig og hjælpes på vej af lige fra et skævt smil til et stort grin.

Stoppet på jobbet giver mere tid til at motionere på tennisbanen. Han vil uden tvivl også komme til at bruge flere stunder til afslapning med en fiskestang i hånden.

Energien slipper han dog ikke fuldstændigt. Niels Arne Gadegaard er fra årsskiftet udpeget af regeringen til at sidde i bestyrelsen i det statslige selskab Energinet.dk. Helt i tråd med de mange andre tillidsposter, som han gennem årene har haft i energisektoren både herhjemme og internationalt.

Reception på Odense Slot torsdag den 31. marts kl. 14.

Genganger forlader slottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce